2012. november 24., szombat

Czeizel Tanár Úr alapján, kibővítve III

Sacc per kábé egy hónapja írtam az utolsó ilyen összefoglalót, és azóta túl vagyunk megint egy pár vizsgálaton, tehát itt tartunk:


Lehetséges okok a fogamzás elmaradására (Czeizel Tanár Úr szerint, és saját irodalomkutatásból kibővítve)
 1. Ondó - WHO szerint

  - A spermiumok száma >= 15 millió/ml. Nála: 46 MM/ml. Ez rendben.
  - Az összmozgékonyság: az összes mozgó spermium aránya > 40%. Nála: 50%.
  Progresszív haladó spermiumok aránya > 32%.  Nála 30%, azaz sajnos határérték alatt.
  Morfológia: Alakilag több legyen több mint 4% a normál morphologiájúak aránya. Nála 25%. Ez rendben.
  - Az ondó mennyisége >= 1,5 ml. Nála 6 fölött. Pipa.
  - Az ondó pH-ja >= 7.2. Nála 8. Pipa.
  - Az elfolyósodás ideje kevesebb, mint 30 perc. Nála: nincs teljes elfolyósodás. Ez rossz.
  Leukociták száma < 1 millió / ml. Nála 1.3. Ez rossz.

  Ezeken felül esetleg érdemes HBA tesztet végeztetni, ami a spermiumok megtermékenyítési képességét vizsgálja. Ez 80% felett jó, Neki 86%, így rendben.

  Sajnos a leukocita szám, az elfolyósodás és a kevés progresszív haladó sperma mind összefügg, és egy lappangó gyulladás okozza, aminek eddig semmi tünete nem volt. Ezt kellene kikezelni, ami nem tűnik olyan egyszerűnek, mert eddig 2 különböző doki 2 gyógyszeres kúrája nem hozott eredményt :( Egyelőre góckeresés van, aztán majd meglátjuk.
  Ráadásul Kopa szerint a gyulladás megszűntével maradhat a rossz elfolyósodás, ami egyértelműen összefügg a kevés progresszív haladó spermiummal, így ezt majd még extra kezelni kell, de szerinte a subfertilitás maradhat aztán is, hogy minden rendbe rakott.

 2. Méhnyak átengedi-e az ondósejteket -rendben
  - Áthatolhatatlan méhnyak. Normál esetben a megfelelő állagúvá alakult méhnyaknyák könnyíti meg a spermiumok útját a kiszabadult petesejthez. Hormonális problémák azonban gátolhatják a méhnyaknyák megfelelő vezető közeggé alakulását. - nálam termékeny nyák jelen van a peteérés körül

  - Antitestek, amelyek immunisak a spermiumokra. A méhnyak nyákállománya spermium-ellenanyagokat tartalmaz. Ennek lehet az oka vércsoport, illetve fehérvérsejt csoport (HLA) összeférhetetlenség. Ezt ha jól tudom kétféle módon lehet ellenőrizni:
  - együttlét utáni kenet vételével (PCT): 14. nap környékén végzendő, a vizsgálat előtt 4-10 órával együttlét, előtte négy nap megtartoztatás. Azt nézik, vajon van-e a méhnyaknyákban mozgó sperma, adott idő elteltével. Ha nincs, mindet megölte, és marad az inszemináció. Eredmény azonnal, hiszen mikroszkópos vizsgálat. Állítólag specialisa: Dr. Gidai János.

  - vérből végzett anti-spermium / anti-ovarium teszt. Ez nálam negatív mindkettőre.
 3. Petevezeték átjárható? HSG-m rendben, mindkét oldal spontán átfolyás.
 4. Peteérés van? - ez rendben, hiszen tüszőérés ultrahanggal jól látható, majd a pete kilökődése utána  progeszteron szint megemelkedik, ami a peteérés lezajlásának bizonyítéka.
 5. Sárgatest működés rendben? - progeszteron szint rendben, bár talán picit rövidek a luteális fázisaim (12-13 nap), de határértéken belül. 10 nap vagy alatta számít túl rövidnek.
 6. Beágyazódás - 3 felelős gén (Leiden, MTHFR, Protrombin) rendben? - mindhárom rendben (mindkét allél normál, azaz teljesen mutációmentes).
 7. Nő egészséges? - na, erre van egy sor lehetőség, hányféle módon lehet az ember lánya nem egészséges, így ez a lista tuti nem lesz teljes, de leírom, ami eszembe jut, meg amit találtam itt-ott.
A) Hormonális problémák
 • Fogamzásgátló utáni hormonális zavarok: a fogamzásgátló szedésének abbahagyását követően akár egy évre is szükséged lehet ahhoz, hogy a hormonális egyensúly és működés helyreálljon a szervezetedben. - bő 2 éve nem szedem, és azonnal spontán rendes ciklusom volt, így ezt kizárhatjuk.
 • Anovulációs ciklusok: ovulációval járó, illetve ovuláció nélküli ciklusok követik váltakozva egymást a szervezetben. - kizárva, lásd fentebb, peteérés rendben
 • Megzavart hormonegyensúly (ciklusonként 2-szer kell nézni a hormonokat, a 3. és a 20. nap környékén). Hormontükröm rendben.
 • FSH - Follicle Stimulating Hormone. Ez a hormon a nemi mirigyek működését serkenti, felelős a petesejtek éréséért és részt vesz a menstruációs ciklus szabályozásában. Ha túl alacsony a hormon szintje, zavar keletkezhet a menstruációs ciklusban. A túl magas értékek hátterében hormonzavar állhat. A PCO-s betegek kivizsgálásakor az FSH/LH arányt is nézik. Ez az arány normálisan kb. 1:1, ha az LH értéke magasabb, a PCO diagnozisa valószínű.
  Az FSH értékekkel kapcsolatban ezt találtam itt: "Az FSH az ovarium stimuláhatóságát mutaja. Általában 6 alatt kiváló, 6-9 jó, 9-10 még megfelelő, 10-13 nehezen stimulálható, 13+ nagyon nehezen stimulálható."
  Az enyém sajnos most megint felment 12 fölé, így az eddigi "8 - jó" kategóriáből most átestem a "12 - nehezen stimuláltható" kategóriába. Sajnos magasabb az optimálisnál, de ez a korom miatt kvázi normális. Egyelőre aviva tornával igyekszem lejjebb rángatni.
 • LH -  Luteinizáló Hormon. A normális LH szint nagyjáből azonos az FSH-val. Ha az LH magasabb, mint az FSH, az PCO-ra utalhat. Nekem ez is pont a referencia tartományban van, így ez rendben
 • Ösztradiol - az érésben lévő tüsző termeli, és szükség van rá a méhnyálkahártya kezdeti kifejlődéséhez (ezt nevezik a méhnyálkahártya regenerációs és proliferációs fázisának). Az alacsony érték nőknél a tüszőrepedés nélküli ciklus során, a petefészkek gyenge működésekor, illetve a menopauza után figyelhető meg. - nálam CD3 - 121,8, CD19 - 401,4, CD24 - 765,7, azaz rendben
 • a kelleténél többi férfi nemi hormon termelődése- tesztoszteronom 1,0 nmol/L (ref: 0,4-2,6), azaz rendben.
 • Prolaktin:  A hormon az agyalapi mirigy által termelt anyasági hormon. Fő feladata, hogy biztosítsa a tejelválasztást a szoptatás alatt, azonban egyéb folyamatokban is szerepet játszik (például az anyagcserében, a növekedésben és a szaporodásban). Emelkedett prolaktin szint gátolja az ovulációt. A magas prolaktin szinthipofizis tumor veszélye miatt további kivizsgálást igényel. A PCO-s betegek egy részében is észlelhető hyperprolactinaemia - prolaktinom 280 körul, azaz rendben
 • Progeszteron: A menstruációs ciklus szabályozásához és a méh nyálkahártyájának rendszeres létrehozásához szükséges a sárgatesthormon. Hiánya, túl alacsony szintje növeli a mellciszták kialakulásának veszélyét és beágyazódási zavarokhoz vezethet,  illetve a beágyazódott, megtermékenyült petesejt nem tapad meg megfelelően, aminek a következménye korai vetélés lehet. Emelkedett érték esetén a teherbeesés valószínűsége csökken. progeszteronom PÉ előtt 2 körül, utána 40-60 körüli szintre ugrik, azaz rendben
 • Policisztás megbetegedés: a petefészkeiden olyan ösztrogén termelő ciszták képződnek, amelyek hatására csökken a tüszőérést stimuláló hormonok képződése, ezért a kifejlődő tüszők nem jutnak elég tápanyaghoz. Ez a betegség általában a túlsúlyos nőknél fordul elő. PCOS: a petesejt nem érik meg, vagy nem tud kiszabadulni a tüszőből. Ezt UH vizsgálattal lehet kideríteni. -  kizárva, mivel ehhez LH/FSH>2 kell, ami nálam nem áll fenn, valamint ultrahanggal 10-nél több tüszőnek kell láthatónak lennie a ciklus elején, nálam nincs ennyi. PCOS-t 2 orvos is kizárta, úgyhogy elhiszem.
 • Korai petefészek kiürülés - vannak rá tesztek (CCCT, inhibin B, ultrahang, vagy akár a vérből végezhető AMH (anti-müllerian hormon). Én AMH tesztet csináltattam, eredményem 3,5, ami jó, 50+-os klimaxot jelez előre, azaz ez is rendben.
 • GnRH hiány (gonadotropin releasing hormone): ennek a hormonnak a hiányában nem működik a hipofízis, amely egyébként a női nemi hormon kibocsátásért felelős. - kizárva,  hiszen a hormontükröm rendben.
 • Pajzsmirigy alul- vagy túltermelés - kizárva, TSH, T3, T4 rendben. Sőt, anit-TPO tesztet is csináltattam (ez pajzsmirigyes autoimmun betegségre utalhat, de ez is negatív.
B) Kromoszóma rendellenességek (kariotípus meghatározás, a pár mindkét tagjára): Turner-szindróma, több mint 2X kromoszóma, X poliszómiák, kevert nemiség. Ilyenünk még nem volt.

C) Medencei és mechanikus gondok: A méh, a petevezeték, és a petefészek gyulladásos folyamatai következtében összenövések/lenövések keletkeznek, és ezek akadályozhatják a petesejted kiszabadulását, haladását, a megtermékenyített petesejt megtapadását. Ezt okozhatják különböző fertőzések, de akár egy egyszerű felfázás is.
 • Kismedence-gyulladás, a méh és a függelékek (petefészek, petevezeték) gyulladásos folyamatai. Ilyenkor általában olyan szalagos, vagy lemezes lenövések keletkeznek, amelyek vagy a petesejt kipattanását, vagy annak szállítását megakadályozzák. Hüvelyen keresztül felfelé hatoló baktériumok, de gyakran felfázás okozza ezt: hasi fájdalommal, lázzal, és kellemetlen szagú (gyakran véres) hüvelyváladékkal járó fertőzés a méhben, a petevezetékekben és a kismedencében. - szerencsére nincs gyulladás, kenettel is igazolva. Az összenövéseket ki tudja, azt csak laparoszkópiával lehetne megnézni.
 • Méh helyzeti/felépítési rendellenességei: lehet veleszületett probléma, de okozhatja fertőzés, vagy kötőszöveti daganat.  (A méh fejlődési rendellenessége: A méh és a petevezetékek két cső (Müller-féle cső) összeolvadásából alakulnak ki. Amennyiben az összeolvadás részben, vagy egészben elmarad, úgy fejlődési rendellenességről beszélünk, amely a meddőség oka lehet - UH szerint minden rendben
 • Méh helyzeti rendellenességei: előrehajló vagy hátrahajló méh, amely nehezíti a teherbeesést. A nőgyógyászod kézi vizsgálattal és ultrahang-vizsgálattal tudja megállapítani, hogy van-e ilyen jellegű probléma. - szerencsére nincs, ez is rendben.
 • Endometriózis: a méhen kívül úgynevezett „szigetecskék” alakulnak ki, amelyek anyaga megegyezik a méhszövetével. A ciklusod során ezek a szigetecskék a méhfal változásával egyidejűleg növekednek, majd a menstruáció idején véreznek. Amennyiben a petefészekben, a hashártyán, vagy egyéb szervben tapad meg az endometrium, ott vérhólyagokat (csokoládék cisztákat), vagy hegesedést, összenövéseket okoz. Ez meddőséghez vagy csökkent termékenységhez vezethet. Felismerését segíti a közösülés, vagy menstruáció alatti erős fájdalom.  Nem tisztázott az, hogy az endometriózis miért okoz meddőséget. Igen valószínű, hogy a jelenség között összefüggés van, mert amennyiben az endometriozist megszüntetik, terhesség előállhat. - ezt nem igazán lehet nézni, csak laparoszkópiával, de állítólag NAGYON fáj, ha van, így valószínűleg nincs
  • Erős hüvelyváladék, amely elpusztítja a spermiumokat. - ??
  • Zona pellucida: kemény petesejtburok, amely mesterséges megtermékenyítéssel kezelhető - ??
  D) Egyéb
  • Általános immunológia - rendben
  • Alloimmun betegség (itt) - erre vérvételes vizsgálat lenne, de egyelőre nem csinálják sehol, csak Fülöp dokinál a Honvédben, habituális vetélők esetén (innen).
  • Alvadászavar - rendben, az alvadási panel rendben, a picit alacsony homocsiszteinen kívül semmi nem feltűnő. 
  • Inzulinrezisztencia (IR) - kizárva, a cukor és inzulin értékeim terhelés előtt és után is csodálatosak, a múlt hét végén lett meg az eredmény.
  • Elsavasodottság: a spermiumok pH érzékenysége elsavasodott női szervezet esetén hátráltató tényező, ú.i. a hüvelyben lévő savas kémhatás megbénítja az ondósejteket. A normális pH 7.4. Az enyém 6.9-7.1 körül van, így van még dolgom a  lúgosítással.
  • Étel érzékenységek okozhatnak lappangó gyulladásokat, amik infertilitást okozhatnak. Vizsgálandó intoleranciák: glutén (búza, rozs,árpa), laktóz. Pipa, laktóz és glutén is negatív nálam.
  • D vitamin - nekem picit alacsony (69, a határéték 75), most szedek 1000NE-s tablettát 2 hónapig, aztán majd meglátjuk. Itt találod, hogy miért fontos a D vitamin.
  • B vitamin - rendben
  • Genetikai vizsgálat a leendő apánál: ez még hátra van
   • Y kromoszóma hordozza a hímivarsejtek éréséért felelős géneket is. Ha kiderül, hogy ez a terület sérült, vagyis emiatt van 20 millió alatt a hímivarsejtek száma, akkor nem érdemes különféle vitaminok vagy más csodaszerek hatására várni. Nincs mese: ezzel a kevés hímivarsejttel kell valamit kezdeni. A lombikprogram, ezen belül is az ICSI jöhet szóba, amikor a hímivarsejtet közvetlenül injekciózzák a petesejtbe. Ehhez egy spermium is elég.
   • Az apa örökítő anyagában keresik a cisztás fibrózist (más néven mukoviszcidózist) okozó hibát is. Ez az egyik leggyakoribb öröklődő betegség, a genetikai hiba hatására a szervezetben található összes nyákos anyag sokkal sűrűbb a szokásosnál. Jellemző a gyakori felső légúti gyulladás, emésztési zavarok az epe besűrűsödése miatt, és ezzel együtt az ondófolyadék sem optimális a megtermékenyítéshez. Enyhe génhiba esetén sokszor nincs is más tünet, csak a meddőség! A cisztás fibrózist szűrő CFTR-vizsgálatot mindkét szülőnél elvégzik, így elkerülhető, hogy két tünetmentes hordozó utódja beteg legyen. Ha mindkét szülő érintett, érdemes nyomon követni a leendő babák sorsát a megtermékenyítés pillanatától. - na , ezt most újraolvasva lehet, hogy érdemes elvégeztetni, hiszen az Embernek pont viszkozitási gondjai (is) vannak, így ez akár lehet esélyes is - de állati drága, 23e Ft, szóval ezen még gondolkozom.
  • és ha semmi más nem maradt, lelki okok
   E) Egyébként is javasolt általános vizsgálatok
   • Vérkép - itt még pontosítani kell, végig kell nézni, hogy nekem eddig mit mértek, és mit nem, kell ugyanis C.E. szerint az alábbiak kellenek, de a narancssárgákat nekem egyetlen nagy vérképben sem mérték:
    • Teljes vérkép (Aszpartát-amino-transzferáz (ASAT, GOT)MagnéziumVasTotál transzferrinFerritinÖsszfehérjeAlbuminAlanin-amino-transzferáz (ALAT, SGPT)C reaktív fehérje (CRP) ultraszenzitívÖsszkoleszterinLDL koleszterinGamma-glutamil-transzferázAlkalikus foszfatázÖsszes bilirubinKonjugált bilirubinKreatin-kináz (CK)Alfa-amilázKarbamidKreatininHúgysavNátriumKáliumKloridHDL koleszterin (picit alacsony)TrigliceridekÖsszes kalciumFoszfátVérkép automatával (kvalitatív vérképpel)Vörösvérsejt süllyedés sebesség (Westergreen)Prothrombin)
    • LDH (Tejsav dehidrogenáz)
    • vércukor
    • „vérszegénység szûrés”
    • Szerológia - elvileg mindenem rendben kell, hogy legyen, mivel rendszeres véradó vagyok, ott meg az ilyesmit (de nem biztos, hogy mindent) nézik, és szólnának, ha lenne valami - a BMC most vett le ehhez vért, lesz eredmény nem sokára.
     • Hepatitis B szûrés (HBsAg) (2020 Ft)
     • Hepatitis B szûrés + (anti-HBs+ anti-HBc) (2*1800 Ft)
     • Hepatitis C szûrés (Anti-HCV AT) (2400 Ft)
     • Szifilisz szûrés (RPR/VDRL)
     • Toxoplasma IgG, IgM meghatározása (3600 Ft)
     • Rubeola IgG, IgM meghatározása (3600 Ft)
     • CMV IgG, IgM meghatározása (3600 Ft)
     • HIV-1 Ag, anti-HIV-1/2 AT meghatározása (4050 Ft)
     • Parvovírus B19 antitestek (IgG, IgM)
     • Varicella zoster vírus (VZV) antitestek (IgG, IgM)
   • Vizeletvizsgálat (Általános vizeletvizsgálat, üledékkel) - rendben

  Akkor tehát gyakorlatilag már csak a genetikai vizsgálatok maradtak a listán, és a laparoszkópia & méhtükrözés kombó:
  • Genetika: 
   • kariotípus meghatározás mindkettőnknél
   • CFTR-vizsgálat (cisztás fibrózis) 
  • Laparoszkópia (esetleges összenövések és endometriózis kizárására). Habozok, mert ez erősen invázív, leeht, hogy várok még, hátha az inszemmel magától megoldódik az egész.

  Amin dolgoznunk kell:

  1. G sperma minősége (góc felkutatása és megszüntetése)
  2. FSH-m csökkentése (aviva, búzacsíra)
  3. savasságom csökkentése
  4. D-vitamin szintem emelése

  10 megjegyzés:

  1. Őrület, hogy mennyi mindent megnézettetek, mikor visszaolvastam nálad anno és az első ilyen pipálós posztodat megláttam majdnem elájultam, hogy tejóIsten, én meg azt hittem, hogy alaposan ki vagyok vizsgálva, erre tessék...
   De azért elég ződ ez a kis felsorolás, nekem tetszik... azt a hülye gyulladás dolgot kellene valahogy megoldani, önzésileg is nagyon boldog lennék, ha sikerülne nektek (M. épp ma veszi be az utolsó antibiotikumot a mellékheréje miatt).

   VálaszTörlés
   Válaszok
   1. 5.-én megyünk megint a Kopához, visszük a negatív góckeresési eredményneket, se a gégész, se pedig a fogász nem talált semmit, így kíváncsi vagyok, mit mond erre Kopa.. remélem valami okosat :)

    Törlés
  2. Szia Audry! Ma értem utol a blogod aktualitását, mennyi mindenen mentek ti is keresztül, és le a kalappal, mennyire alaposan utánajártál annyi mindennek, hogy nekem a fele is nagy segítség lett volna az orvosoktól, mikor áprilisban nekifogtunk. Nagyon szurkolok Nektek! Ezt a Czeizel féle listádat pedig BIBLIÁNAK tekintem, és checklist-szerűen használom, ha nem bánod :)

   VálaszTörlés
   Válaszok
   1. :) ha csak egy embernek is használ a sok minden, amit összehordok, akkor már megérte :) remélem nem kell mér sokáig kutakodnod, és hamarosan boldogan babázol! :)

    Törlés
  3. Hogy van türelmed ezt mind összeszedni? Én attól kibuktam, hogy a Fülöp által kért leleteket rendszereztem kábé 1 óra alatt! Visszajövök, ha türelmesebb állapotba kerülök és aprólékosan végigsilabizálom, mi mindent hagytunk mi ki!
   Köszönöm!

   VálaszTörlés
   Válaszok
   1. Én ilyen vagyok, kicsit kényszeres, kutató típus, és szerencsére nem kerül különösebb erőfeszítésembe rendszerezni a gondolataimat, viszont rettenetesen irritál, ha valami nem áll össze, mert az univerzumban mindennek oka van, csak meg kell találni.. így keresem szorgalmasan :)

    Törlés
  4. Na ez az, pl. ilyen orvosok tájékoztatónak mér nem bírnak adni??? Brutálmód összeszedted, tök hasznos! Ki is teszem hivatkozásban a blogomra, ugye, lehet?

   VálaszTörlés
  5. Persze, bár persze fenntartással, mert ugye az IR-t sokan divatnak tartják, stb. de igyekszem összeszedni mindent, aminek LEHET hatása, mert ki tudja.. nehogy már azon múljon, hogy valamire az én szervezetem kcisit érzékenyebb, mint az átlag..

   VálaszTörlés
  6. IR-en gondolom az inzulinrezisztenciát érted, ugye? Én épp a múlt héten voltam orvosnál, aki szerint ez egyáltalán nem divat kérdése, hanem sok orvos figyelmen kívül hagyja, mondván hogy jó az, ha nem többszörösen tér el a referencia tartománytól. De állítólag mivel az inszeminációban és a lombikban van a nagy pénz, ezért képesek az összes kört lefutni ezekkel, mikor sok esetben elég volna egy terheléses vérvételt végezni, az inzulint és esetlegesen egyéb hormongondokat néhány hónap alatt rendbetenni, és jó eséllyel össze is jön a gyerek. Mivel szervi gondok nálunk nincsenek, mi ennek a megoldásával várunk, optimistán a boldog pillanatra, hogy végre kisbabánk legyen. :)

   VálaszTörlés
   Válaszok
   1. igen, az IR az inzulinretusztencia, és szerintem is lehet benne valami. Mivel nekem szerencsére jól alakultak eddig az értékeim, én nem nagyon foglalkoztam vele, de Rita (http://nyunyublog.blogspot.hu/) nagy guruja lassan sajnos a témának, nézz körül Nála esetleg a témában, rengeteg receptet is ír.

    Törlés