2012. december 5., szerda

Andrológus - a sokadik felvonás

Ahogy ígértem, itt vagyok az andrológus beszámolóval. 
A Körúti Oros Centrumban (továbbiakban KOC) az a módi, hogy a kora délutáni időpont, amit eredetileg adnak, az minta(le)adási időpont, azaz vagy akkor kell ledani az otthonról hozott (kevesebb mint egy órás) mintát, vagy akkor kell odamenni produkálni. Amint a minta náluk van, adnak egy későbbi időpontot ugyanazon délutánra az orvoshoz, a mi esetünkben Kopához. Mire az eljön, az asszisztensek megcsinálják a spermiogramot, így az orvos a friss adatok birtokában találkozik a beteggel.
Ma a mintaleadós időpont fél4 volt, és G akkor a f7-es konzultációs időpontot kapta. Nem bántuk, mert f7-re már én is ott tudtam lenni (G akarja, hogy menjek, nem én erőltetem rá magam..).
Mivel a szám és a morfológia eddig mindig bőven rendben volt, most azt nem is nézték, csak a fehérvérsejtszámot. Sajnos ez továbbra is magas, sőt, magasabb, mint a előző alkalommal. Akkor 1.2MM volt, most 1.6MM. Ennek bőven 1MM alatt kellene lenni, de leginkább a nullához kellene konvergálnia.
Mivel a góckutatás (fogorvos, gégész) negatív volt, így Kopa is arra jutott, hogy nincs más hátra mint előre, és akkor csak a prosztata lehet a góc, szóval hajrá, újabb antibiotikum.
Közben elmeséltük az 5 héttel ezelőtti akut prosztatagyulladás fellángolást, kérdezte, milyen gyógyszert kapott, meddig, és jól le lettünk cs*szve, hogy csak 5 napig szedett gyógyszert (ahogy azt az ügyeletes Jánosos orvos felírta), mert ezt bőven tovább kellett volna.
Zárójel kinyitva.
Nem akarom mondani, hogy megmondtam, mert ezt G nem értékeli, de megmondtam. Akkor presszúráltam is, hogy keresse fel Kopát ASAP, mert tuti kell utókezelés. Addig jutott, hogy a KOC megadta Kopa asszisztense számát, aki pedig megadta Kopa klinikai mobilját. G ezt 2-3 napig napi 2-3szor meg is csörgette, de sikertelenül, és a halogatás és kényelmeskedés nagymestere lévén szépen fel is adta. Egy darabig piszkáltam, de nem volt affin, sőt, visszapiszkált, hogy ő nem olyan agresszív, mint én, és milyen bunkóság már ennyit zaklatni egy orvost, stb.
Zárójel bezárva.
Na, mondtuk is Kopának, hogy akkor próbáltuk elérni, de sajnos nem sikerült. Erre K mit mondott? Na, mit? Kitartóan kell csörgetni, mert nyilván nem mindig tudja felvenni. Naná. Én is tudom, hogy rendel, operál, stb, nem veheti fel, amikor beteggel van, így el kell csípni. Ezt próbáltam G-nek magyarázni annó, de csak azt kaptam, hogy agresszív vagyok. Arrrggghhh. Na mindegy. Eső után köpönyeg, nem érdemes bosszankodni. Majd ilyen helyzetben legközelebb nem hagyom rá, hanem majd én csörgetem félóránként, amíg fel nem tudja venni. Pont.
Mindegy, szóval ez van, a pasik nem tudják, hogyan működnek az orvosok. Nem is értem, mit vártam.
Na, vissza a történésekre.

Végre elfogadtuk, hogy megvolt a kivizsgálás, és a prosztata a góc, azaz kell újra antibiotikum. Eddig kapott egyszer 2hétig Levofloxacin Sandoz 500mg, napi 1 db-ot, ezt még az előző andromókus írta fel, de ez ebben a  formában akkor nem használt. Ez volt több, mint egy évvel ezelőtt. Kopa is ugyanezt írta fel szeptemberben, csak 3hétig. Úgy se használt. Utána jött a góckutatás, és most nagyon vakarta a fejét, hogy mi legyen, mert ezt a gyógyszert szokták adni, és ez meg is szokta oldani. Mivel nem oldotta, még hosszabb kúra kell, és szívesen adna doxiciklint, de azt nem lehet 4 hétig szedni. Ráadásul ugyan sok antibiotikum létezik, de olyan kell, ami jól hat a prosztatára, így a nagy részük emiatt kiesik, másrészt más hatóanyagú kell, mert az előző hatóanyagból G már elérte a kumulált adható maximumot.
Szóval mi legyen. És ekkor, nem úgy, mint a háziorvosom, aki ilyenkor előveszi a bizalomgerjesztően vastag és agyonlapozgatott gyógyszerkönyvét, Kopa odafordult a gépéhez, és megnyitotta a GUGLIT! Majdnem leestem a székről. De hát a 21. században élünk, így nyilván ott a leggyorsabb bármit megtalálni. Ráadásul nagyon szimpi volt, hogy bevallotta, hogy kicsit utána kell néznie, mert általában a Levofloxacin-t szokta adni, így most keresgélnie kell. Ez tetszett. Nem akart Istennek látszani. Kopát amúgyis bírom, mert ugyan keveset beszél, és olyan buddha pókerarca van, amin sosem látsz semmi érzelmet, de a szeme mindig mosolyog, és türelmesen válaszol minden kérdésre, lenézés és letorkollás nélkül.
Szóval keresgélt egy kicsit, és arra jutott, hogy akkor legyen ofloxacin (vagy mi), mégpedig 4 hét. Mellé tessen szedni probiotikumot, hogy maradjon még valami a bélflórából is. Utána kontroll.
Ezután már csak a nyomtató vágta magát sztrájkba, de szerencsére van informatikusuk, aki ott is termett, de nem tudta hirtelen elhárítani a hibát, így végül kézzel írt receptet kaptunk (szegény gyógyszerész, akinek ezt el kell olvasnia..).
A végén rákérdeztem két dologra:
1) az emelkedett fehérvérsejtszám kizárja-e az asszisztált reprodukciós eljárást? Válasz: nem, nem kontraindikáció, azonban statisztikailag kisebb a sikerességi arány, és nagyobb a vetélés rizikója.
2) gyógyszer (ofloxacin) szedése alatt lehet-e asszisztált repro? Válasz: ellenjavalt, inkább ne.

Így most 4 hét ofloxacin, és addig nincs inszem, még ha a BMC-ben bevállalnának is az ünnepek ellenére. De úgysem fognak, így nem para, szerencsére egy irányba mutatnak a dolgok. Idén már nem indulunk semmivel, 2013 lesz a mi évünk.

Next steps:
Zeke konzultáció: Dec 13
Kopa kontroll: Jan 8

6 megjegyzés:

 1. Jobbulást a férjednek!

  Ez a gugli nem semmi :)) én azon szoktam meglepődni, h hány orvosnak (nem nőgyógyásznak) sincs semmi fogalma a lombik menetéről. Van, hogy az sem tudta valaki, hogy a petesejtet vagy az embriót fagyasztják-e le.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, de szerencsére most nincs semmi akut probléma, "csak" egy évek óta lappangó krónikus gyulladásocskát próbálunk elmúlasztani végre..
   Egyet értek, az átlag nőgyógyász (más orvosról már ne is beszéljük) tényleg meglepően tájékozatlan az asszisztált repro témában..

   Törlés
 2. Nah elolvastalak, M. is elolvasott... :)

  Szerintem külön jó, hogy már decemberbe nem fértek bele, én csomót aggódtam azon, hogy beszuszakoltuk az inszemet a hosszú hétvégék közé, és persze jól sült el a dolog végül, de alapvetően jobb a nyugis te-ritmusodban stimuláció (főleg így első kísérletként), mint a karácsony előttre időzítős rohanás.

  Ami a két kérdésedet illeti, érdekes válaszok, főleg az első - nekem fura, hogy vajon hogyan kötődik a vetélés a sperma, ráadásul nem is maga a spermium, hanem az ondófolyadék minőségéhez, mert ha jól értem, akkor nálatok az a gond, hogy a katonák ugyan jók, csak a leukocitás trutymóból nehezen tudnak kiúszni... Szóval azt érteném, ha meg sem foganna, de hogy ha már megfogan, akkor miért halna el...? Amúgy meg nem, a meg sem fogannát sem értem igazán - az inszem pont erről szól többek között, hogy a cuccot átmossák, és minden rossz anyagtól megszabadítják... a beteg folyadáktól ezek szerint nem lehet teljesen...?
  Második kérdés ügyében: M. élete első spermamintáját azt hiszem pontosan aznap (de max. két nap múlva) adta le, amikor bevette egy kemény mellékhere gyulladás közbeni antibiotikum-kúra (ez nála akkoriban 5-7 napos volt) uoltó szem gyógyszerét. Úgy voltunk vele, hogy ez nála sajnos úgyis visszatérő betegeskedés, és akkor már inkább lássuk egy ilyen roszz állapotú periódusban a cuccot - kiváló lett (és azóta a többi is). Én úgy olvastam, hogy a spermiumok "érési ideje" három hónap, attól a perctől, hogy kialakulnak a mellékherében, addig, amíg bevetésre készen kiugranak, tehát egy időben közelebbi kezelésnek elvileg nem kellene befolyásolni a minőségüket.
  Nem akarlak összezavarni, félre ne érts, csak gondoltam megosztom ezeket is...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem se teljesen százas a dolog, de én úgy értettem, hogy ha van gyulladás, akkor az valahogy magára a spermiumokra is hatHAT, és ezt bizonyítják klinikai tanulmányok, hogy ilyenkor kisebb a megtermékenyülés valószínűsége, és nagyobb a vetélés kockázata, hiszen ha nem egészséges a sperma, akkor jobb is, ha .. de nem minden gyulladás okoz gondot magának a spermának, ezért beszélnek csak valószínűségről. Legalábbis ez az én értelmezésem.
   A gyógyszeres kezelés meg .. asszem ez olyan "menjünk biztosra" dolog, jobban szeretnek tiszta helyzetben dolgozni, de persze ez egyelőre nem a BMC véleménye, hanem az andrológusé, és ő hangsúlyozta is, hogy ő ANDROLÓGIAI OLDALRÓL nem javasolna inszemet, amíg szed gyógyszert (gondolom a gyógyszer minden járulékos testnedvbe is belekerül, amíg szedi). Szóval ez.
   A gyógyszer meg sztem nem befolyásolja a spermaképet, hiszen ott darabszámokat néznek, a sperma egészségességével kapcsolatban legfeljebb a morfológiából vonnak le következtetéseket, de az inkább genetikai "egészség", mint fertőzés/gyulladáshoz kapcsolódó. Szóval ez szerintem nem függ össze.

   TI amúgyis orvosi csoda vagytok több szempontból is, így ne mérd Magatokat a pór néphez :) viccen kívül, nem tudom, mit szól a BMC a gyógyszerhez.. Ti bevallottátok a gyógyszerszedést és a gyulladást az inszem előtt, vagy ne szólj szám, nem fáj fejem?

   Törlés
  2. Közvetlenül inszem előtt épp nem volt gyulladás és gyógyszer - úgy emlékszem nagyjából egy hónappal előtte adott spermamintát a számolgatáshoz, és akkor volt olyan, hogy épp két héttel azelőtt futott le egy antibiotikumos gyógyítás; arról tájékoztattuk őket, mert leadás előtt ki kellett tölteni azt a kis papírkát, amiben ez volt egyik kérdés. Meg meséltünk a mellékherés múltjáról az első összeírós konzultáción is.
   De ha inszem előtt kérdés lett volna ez, akkor mindenképpen bevallottuk volna, szerintem ti is szóljatok...

   Törlés
 3. igen, én is erre hajlok,az ember vagy bízzon az orvosában, vagy keressen másikat, ugye? :) különösebb tétjét sem érzem, hiszen idén úgysem lesz semmi, januárig meg van idő letudni az antibio kúrát, pláne, mert jan közepe után indul majd az új ciklusom, így még 2-3 hét ráhagyás is lesz..

  VálaszTörlés