2012. december 1., szombat

FSH és Aviva

Nem hagyott nyugodni, hogy milyen szoros kapcsolatot feltételezek a saját esetemben az avivázások száma és az FSH értékem között, így pénteken, amikor tornázni voltam, elkértem a jelenléti íveket, és kiguberáltam a dátumokat, amikor voltam tornázni. Február végén voltam 4óráson, és március óta járok rendszeresen, így addig visszamenőleg van adat. Az első FSH értékem májusból való, így egész jól összeállnak a dolgok.

Szerintem határozottan van összefüggés az FSH-m változása és az aviva tornázás között. Ehhez hozzá kell tenni, hogy nálam semmi szervi baj nem állapítható meg ezidáig (lásd 2-vel ezelőtti poszt), azaz van szabályos ciklusom, minden ciklusban peteérésem, átjárható mindkét petevezetőm, és elég tartaléka is mutatkozik a petefészkeimnek, így az egyetlen eltérés az én esetemben az emelkedett FSH. Az viszont sajnos elég magas, 13 körüli, ami viszont visszamegy 9 körülire, ha rendesen tornázok. Én pedig azt akartam kitalálni, vajon mit kell "rendesen" alatt érteni, számszerűen (csak kicsit vagyok kényszeres ám..).

Persze ez nem igazi tudomány így, 1 darab egyszemélyes mintán, és random tornázásokkal, de egy kutató nőgyógyász szerintem csinálhatna ebből egy komolyabb study-t, nagyobb mintaszámmal, és jól kigondolt tornázás mintával. De sajnos abból főzünk, amink van, így a saját historikus adataimra tudok  csak támaszkodni. 
Szerencsére relative sok CD3 körüli FSH értékem van már, így azért körvonalazódik a dolog, mégpedig szerintem az, hogy ciklusonként legalább 5-6-szor kell tornázni kb 3 cikluson át ahhoz, hogy le tudjam nyomni az FSH-mat. A torna abbahagyása szinte azonnal büntet, így folyamatosan kellene tornázni.

Aki nem bírja a számokat, statisztikákat, és elemzéseket, az most forduljon el, mert számok jönnek, mégpedig sokan.

Lássuk tehát a nyers adatokat, amiket az alábbi módon kell értelmezni, pl. a "Jún3" oszlop esetében. Az FSH adat a június 3.-án induló ciklusom 3. napján (CD3) mért érték; látható a hozzá tartozó LH érték is; az aviva tornázások darabszáma pedig az előző ciklusra vonatkozik, azaz az előző ciklusban 6-szor aviváztam, így akkor 9.68-as FSH-m lett, 7.97-es LH mellett.


Ahhoz, hogy ezt ábrázolni tudjam - hiszen tudjuk, hogy az ember grafikus információt jobban tud értelmezni, mint számokat, és a minták is hamarabb a szemünkbe ugranak - önkényesen FSH=10-nél húztam meg a határt. Minden 10-nél kisebb FSH-t okénak tekintettem, és 1-el jelöltem, minden 10-nél nagyobbat nem okénak neveztem, és 0-val jelöltem. Ez a 0-1 van az x-tengelyen, az y-tengelyen pedig az FSH mérést megelőző ciklusban abszolvált aviva tornák száma.

Azaz:

Itt már látszik némi mintázódás, de az oké és a nem oké tartományok között átfedés van, hiszen a nem oké (0) FSH-k esetén 2, 4 és 5 alkalommal tornáztam az előző ciklusban, míg az oké (1) FSH-k esetén 4, 6 és 7 alkalommal, azaz a 4-5 mindkét tartományba beleesik, lehet oké és nem oké is az FSH eredmény.
Megnézve a nyers adatokat azonban az látszik, hogy akkor, amikor 4 torna után is oké volt az FSH, az eggyel korábbi ciklusban igen sokszor, 7szer tornáztam, és amikor 5 torna után sem volt oké az FSH, akkor az eggyel korábbi ciklusban mindössze 2szer tornáztam.

Ez megengedi tehát azt a feltételezést, hogy az aviva tornázás kumulálódik, azaz nem csak a közvetlenül előző hónap számít, hanem több korábbi hónap is játszhat. Felmerül tehát a kérdés, hogy hány hónap számít? Ezért több esetet is számoltam, azaz figyelembe vettem az adott CD3-at megelőző 2,3,4,5,6 ciklus avivázásának átlagát is:


Ezek az adatok grafikusan:


Ha ezeket az ábrákat megnézzük, akkor a 2 havi átlagnál még van átfedés, azonban a 3 havi átlagtól felfelé már tisztán elválik a két tartomány, és látszik, hogy a min. 3 hónapon át átlagosan 5 tornázásnál kevesebbe setén az FSH magas, míg 6 tornázásnál több esetén alacsonyabb.

Innen adódik a feltételezés, hogy ha kb 3 hónapig ciklusonként legalább 6szor tornázok (nem szabad viszont minden nap, max minden második nap!!), akkor lejjebb tudom szorítani az FSH-mat.
Ezt a mintát igyekszem hát most követni, és remélem, lejjebb megy az FSH-m. Sajnos ez a ciklus kérdéses lesz, mert bő 10 napig beteg voltam az elején, és csak ezen a héten kezdtem tornázni, de még így is meg lehet a 6 alkalom.. meglátjuk, mire megyünk vele.

Ja, aki nagyon csodálkozik rajtam, eredetileg valaha fizikus voltam (ma már "csak" menedzserként dolgozom), és az elemzés lét elemem, és szerencsére könnyen és rutinból megy.

Vicces módon pont ma, amíg a fentieken futtattam a fejem gondoltam, hogy tulajdonképpen mennyire sajnálom, hogy már nem dolgozom a kutatásban, mert igazából nagyon élveztem, csak nem lehetett belőle megélni úgy, ahogy én szeretek élni. Persze menedzserként sem unatkozom, és a multi gazdám ad szép autót meg nagy fizetést, de azért a munka nem annyira szórakoztató, mint a labor, és közel sem ad akkora sikerélményt az éves számok teljesítése, mint egy-egy jobb meglátás, vagy érdekesebb eredmény..  Így most már csak ilyen butus miniprojektekkel szórakoztatom magam néha.

7 megjegyzés:

 1. Atyaisten... rögtön gondoltam, hogy nem bölcsész vagy... :)
  De mindent megértettem, büszke vagyok magamra. :)

  VálaszTörlés
 2. Látom, te is szereted a táblázatokat:)

  Estsa, ez nem jelent semmit, végzettség szerint én is bölcsész vagyok, mégis rajtam röhög a bátyám, mert a karácsonyra is van egy excelem...

  VálaszTörlés
 3. Igen, a rendszerezési kényszer inkább személyiségtípus függő, azt hiszem :) meg unatkozik egy kcsiit az agyam a melómban, mert túl sok belső politikával kell foglalkoznom, és keveset igazán gondolkoznom, így jól esik egy kis torna néha :)

  VálaszTörlés
 4. Szia Audrey!
  Azért csak a ciklus elején avivázol, mert barnázol tőle? Csak egy kérdés fordult meg bennem, hogy nem lehet, hogy ez néhány hónap után beállna és nem lenne barnázás? Ez persze elvi kérdés. Nekem az aviva tette rendbe a hormonjaimat, pedig életmebe egyetlenegy szabályos ciklusom nem volt. Az első avivás hónapban én is barnáztam kb. 3-4 napig aztán annyi (állítólag mensi volt), de utána képzeld beállt. Heti 2szer csináltam és a ciklus második felében inkább billentettem és nem szorítottam be. Nekem így tanították. Hatásos volt.... :))))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, nekem mindig is szabályos ciklusom volt,és a barnázás a rendes vérzés előtt akkor kezdődött, amikor elkezdtem avivázni. Most egyelőre az aviva FSH-ra mért hatásával kísérletezgetek, így mégis csinálom a PÉ után is, mert fontosabb nekem most az FSH, mint a barnázás. Ha ez megvan, jöhet a barnázás okának megfejtése. PÉ után természetesen nincs beszorítás, és sarokra huppanás, csak billentés :) Különben nekem is bejött az aviva, bár nálam nincs olyan látványos hatása, mert nem volt semmi látványosan elromolva, de az FSH-mat úgy tűnik, kordában tartja, és ennek örülök :)

   Törlés
  2. szia,
   az Aviva módszerből milyen gyakorlatokat csinálsz az FSH csökkentésére?
   Köszi!

   Törlés
 5. Szia, most szerencsére nem aktuális, meg mint kiderült, nálam sokkal profánabb volt a probléma, de én a teljes 19 gyakorlatos programot csináltam heti 2-3szot

  VálaszTörlés