2013. július 1., hétfő

A málnalevél teáról

Korábban kibontakozott egy kis vita arról, hogy az első 12 hétben kell-e / szabad-e málnalevél teát inni. Én iszom azóta is rendületlenül, bízva Gyuri bácsiban, de azért itt most összeszedem, amit találtam, hátha van, akinek maradtak kétségei:

A Kismamablog csak a szülés előtti időszakra ajánlja:
A málnalevél tea fellazítja a kismedence izomzatát, ezzel meggyorsíthatja a vajúdást. Méregtelenítő, salaktalanító hatása révén pedig az utolsó hetekben kitisztítja a bélrendszert, ez szintén megkönnyíti a vajúdás elindulását. Mivel a bélrendszerre hat, a belek simaizomzatát mozgatja meg, ennek révén a méhizomzat is mozgásba jön és ezzel segíti az első fájások kialakulását.

A málnalevélteát elsősorban emésztőrendszeri panaszok, különösen hasmenés és gyomorfájás ellen fogyasztják. Csersavtartalmának köszönhetően a málnalevél összehúzó, gyulladás csökkentő és baktériumölő hatású. Csillapítja az érfalak, a belek és a méh simaizmaiban keletkező fájdalmas görcsöket. Gyulladásgátló és összehúzó tulajdonságai folytán a tea hatásos például a szájüreg, a torok és a bőr gyulladásai, az influenza és a menstruációs panaszok ellen.

A Gyógyfűpatika szerint:
A vérben lévő húgysav kitisztítására  nagyon alkalmas. Belsőleg visszérre is fogyasztandó napi egy csészével. Erre a célra felváltva lehet inni zsálya teával (Szabó György). A méh izomzatára is kedvező hatást gyakorol. Szabó György ajánlása alapján a pete megtapadása után 10-12 hétig a kismama igyon napi egy csészényi málnalevél teát. Csökkenti a vetélés lehetőségét. Szülés előtti héten pedig napi két csészényivel ajánlott meginni a szülés megkönnyítése érdekében. Ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, aminek következtében a kismama a szüléskor tágulékonyabb lesz. Szülés után 6 héten át napi egy csészényi tea segít a méh és a kitágult hasi bőr összehúzódásában.
A bükki füves táborban az hangzott el, hogy ez a tea a zsírszöveteket átrendezi, zsíroldó hatása van. Nem mellékesen ez egy nagyon jó ízű tea.

A málnalevél teát, ha a kismama kezelőorvosa is úgy gondolja, csak ajánlani tudom, hiszen tudományos kutatások és saját tapasztalatom is azt mutatta, hogy a tea jótékonyan befolyásolja a szülést, tonizálja, megerősíti a méhet, csökkenti a vérzést, de csak a várandósság utolsó heteiben. A terhesség kezdeti szakaszában a tea hiába enyhíti a hányingert, a méhet annyira fellazítja, hogy a tea használata az első hét hónapban ellenjavallt.

fura módon az oldalon nincs leírva, csak a megfoganásig, hogy mi mit csinál, és az utolsó lépés nincs kifejtve, de ott van a "Erdei málnalevél tea a nőnek 2*50g".
A doboz belsejébe pedig le van írva: " A pozitív teszt után a vetélés elkerülése érdekében azonnal el kell kezdeni inni az erdei málnalevél teát 12 héten keresztül, napi egy csészével. A málna a méhizomzat működését szabályozza, ezért szülés előtt 2 héttel is tanácsos inni napi egy csészével"


Babaváró csomag doboza

Bekeretezett rész kinagyítva
4 megjegyzés:

 1. Szia,
  Az első trimeszteri vetélések zömmel az embrió genetikai/kromoszomális okai miatt következnek meg, szelektál a természet. Ez ellen szerintem nem hatásos a málna levél tea. De ártani biztosan nem árt, én nem ittam mondjuk :-) pedig aztán sokmindent szedem. Üdv, M. 18+1 hetes

  VálaszTörlés
 2. Hát nem tudom, ezek homlokegyenest ütköző vélemények - egyik azt mondja, hogy a méhizmot mozgásra serkenti, a másik pont, hogy ellazítja... most akkor mi is történik...?
  Gondolom hosszú távú hatása nincs, csak addig csinál bármit is, amíg épp használod - de én helyedben a biztonság kedvéért CVS előtti héten már abbahagynám, és magnéziumot kezdenék helyette; mert ha esetleg nem az ellazítós változat az igaz, akkor nem teszel jót vele: olyankor minden méhmozgás és izomgörcs lehetőséget minimálisra kell csökkenteni (az a 0,3% vetélési kockázat ugyanis azokból származik).

  VálaszTörlés
 3. Én hittem benne,azonnal elkezdtem inni miután megtudtam,hogy terhes vagyok...mégis elvetéltem!

  VálaszTörlés
 4. Én hittem benne,azonnal elkezdtem inni miután megtudtam,hogy terhes vagyok...mégis elvetéltem!

  VálaszTörlés