2014. január 22., szerda

Felkészülés a szülésre

A bábás könyvből vettem ezeket:

 1. Málnalevéltea a kismedencei izomzat fellazítására. Ingeborg Stadelmann (továbbiakban I.S.) szerint a 34. hét végétől napi 3-4 csészével. Ugyanezt javasolja Gyuri bácsi, a bükki füvesember is, csak ő az utolsó 2 hétben (azaz a 38. héttől) napi egy csészével. Szóval az adagolás és kezdés vitatott, de igyekszem egy középutas megoldást találni, és hetente emelem a csészék számát. 
 2. Lenmag: szintén a  34. hét végétől, napi 1 kanál összezúzott lenmagnak jó hatása van a nyálkahártyákra, így a hüvelyi nyáktermelődésre is, ami "kicsúsztatja" a gyereket. Ezzel kicsit szkeptikus vagyok, de lenmag pelyhet ettem korábban is a bélmozgásom stimulálására, így ezt most újra kezdtem, legfeljebb nem használ, nem hiszem, hogy kárt okozna.
 3. Gátmasszázs a szülés előtti 6 hétben, napi 3-5 perc gátmasszázsolajjal. Na, én nagyon félek a gátmetszéstől, így fura vagy nem, el vagyok tökélve, hogy ezt rendesen csinálni fogom. A netről rendeltem I.S. féle összetételűt, azt használom. Persze itt is megoszlanak a vélemények, hogy csak masszírozni kell az olajat a gátba, vagy a hüvelyt tágítani. Megmondom őszintén, nekem a hüvely tágítása hülye ötletnek tűnik, így én csak a gátat masszírozgatom, és a szövetek puhulására játszom. Nem kell nekem, hogy tartósan tág hüvelyem legyen (G se nagyon szeretné, szerintem ;) )
 4. Szalmavirágos gőzülőfürdő a 38. héttől, hetente. Medenceizomzat lazítás, szövetek felpuhítása. Itt a javaslat egy ilyen szalmavirágos tea lefőzése lábosban, azt be a bidébe / WC kagylóba, és fölötte ücsörgés, amíg ki nem hűl. Az aggályom, hogy a hideg WC csésze vajon elbírja-e a hőmérséklet különbséget a forrásban levő vízzel teli láboshoz képest? Nem szívesen verném szét a WC-t az új lakásban, bár a porcelán elég golyóállónak tűnik, mégis aggódok kicsit. Lehet, hogy ha majd oda jutunk, alá teszek valami rongyot, vagy mittudomén.. ezt egyelőre még nem csináltam.

A szülésznő meg mondott homeopátiás bogyókat, a 38. héttől C30-as potenciában, ezeket már szedem, vetésforgóban, minden nap másik fajtát:
 • Cimicifuga: a méhszáj előkészítésére, a tágulás elősegítésére, előnyösen hat a méh működésére, az ezzel kapcsolatos fájdalomra
 • Caulophyllum: összehúzódások rendezésére, természetes fájáserősítésre, lazító hatású, puhítja a méhnyakat
 • Pulsatilla: koordináltabbak a szülés alatt a méhkontrakciók, gyorsabban halad a szülés

3 megjegyzés:

 1. Látom szerekkel el vagy látva :)
  Lelkileg hogy állsz?

  VálaszTörlés
 2. Fura az egész, mert nem tudni mikor indul el a baba, én meg szeretem a kiszámítható dolgokat! Türelmet tanulok és közben relaxálni, helyesen levegőt venni, próbálom hinni, hogy segíteni fog :)

  VálaszTörlés