2014. január 5., vasárnap

Szülésfelkészítő 3 - János kh

Összefoglaló a 2. alkalomról itt.

A tanfolyam témái:
1. Vajúdás, szülés
2. Relaxáció, légzés a vajúdás alatt
3. Az újszülött
4. Szoptatás
5. Gyermekágy, császármetszés
6. Hazamenetel, első napok otthon

Van némi restanciám e téren, már a 3. alkalom is jó régen volt, de most lett végre időm leírni:

Az újszülött

Az első 5 perc:

 • légutak átjárhatósága, nyákszívás (ha kell)
 • erőteljes sírás
 • köldökcsat felhelyezése
 • köldök zsinór átvágása (apa)
 • szárazra törlés
 • anya karjába / mellkasára fektetés
 • új család fotó :) (kérésre az orvos megcsinálja)
Hüvelyi szülésnél csúcsos fej: kevés hely, rugalmas kötőszövetek el tudnak mozdulni. 24h-3nap alatt "kirúgja" magát. Érdemes napi fotót készíteni, az első időben napi szinten rengeteget változik a baba.

Faros babáknak is jellegzetes fejformája van, a méhfal nyomja őket felülről, így a fejük előre-hátra laposan megnyúlt. Ez is visszaáll.

Előfordulhat ödéma a fejen, mert a hüvelyben mások a nyomásviszonyok, mint a méhben, az alacsonyabb nyomású területen összegyűlhet a folyadék. Szalmai neve: "fejdaganat", így emlegeti a szülészorvos, nem kell megijedni. 1-2 nap alatt elmúlik.

Haj: lehet full vagy teljesen kopasz is, vagy bármi köztes állapot. Hajszín még nem végleges, genetikai szín, hanem teljesen átmeneti, akár barnáknak is lehet vörösen születő babája.

Szem: minden baba szürkéskék szemmel születik, 3 hónaposan változni kezd, 6 hónapos korra áll be a szemszín.
Szem alatt előforduló ödéma is normális, elmúlik.

Ferde orr is a méhen belüli nyomás következménye, elmozdul a porc, ez is helyreáll.
Orr bőrén apró mitesszerszerű fehér pöttyök lehetnek, zeke a faggyú mirigyek kijáratai, de a méhen belül nem száradt még ki a bőr, most szárad, ezért ürül. Nagyobbacskák lehetnek az ajkon és a száj körül is, ez is ok.

Lehet foga, ezt a gyerekorvos eltávolítja, ez még a tejfognál is lágyabb.
Ajka közepén belül "szopóbimbó", szúnyogcsípésszerű, ez a  szopástól alakul ki.
A nyelvfék (a nyelv hátraesését gátló ín) lehet esetleg nagyon elöl, korrigálni kell, mert akadályozza a szopásban. A gyerekorvos át tudja vágni.

Eleinte "nincs nyaka" a babának, azaz nagyon rövidke csak, később nyúlik meg.
Ezért fodros ruhák nem praktikusak, a pólónyakúak jobbak.

A babák melle kidudorodik, akár fiú, akár lány, ez az anya terhességi hormonjainak eredménye, amiből a méhben a babába is jut, és a bimbók mirigyállománya dolgozik, még akár kis tejszerű valami is jöhet belőle. Megszületéstől fogva csökken a hormon szintje, és visszamegy a mell is.

Faros babák fül melletti lábterpeszben vannak sokáig, így ez a lábtartás náluk normális.

A bőr magzatmázas, minél hamarabb születik (betöltött 40 hét esetén már alig van rajta), annál inkább. Ez védi a baba bőrét a felázástól. A 38-39. hétre már kevesebb termelődik, baba bőre beszívja, így az időre született babáknak már nincs, vagy épp csak alig van magzatmázuk.

Lanugoja, vékony fekete "szőre" lehet a karján, vállán, ez kikopik 2-3 hét múlva.

Időre született babák körme túllóg az ujjbegyen, ráadásul a köröm és az ujjbegy átmeneti állapot egymás között, csak kb 1 hetes korra válnak el egymástól igazán, ezért nem vágják még le a körmüket a kórházban, hogy nehogy begyulladjon. Emiatt kell az újszülött kesztyű, ne karmolja össze magát.

APGAR pontozás: 0, 1, 2 pont az alábbiakra:


 • szívverés: 0: nincs pulzus, 1: 100/min alatt, 2: 100/min felett (120-160 között normál)
 • légzés: nincs / gyenge sírás / erős sírás
 • izomtónus: passzív / gyenge mozgás / erős mozgás
 • reflex: váladékra, nyákszívóra mennyire krákog
 • bőrszín: mindenhol lila / végtagok lila, test rózsaszín / mindenhol rózsás
Nézik 1 és 5 perces korban.
Jelentősége főleg koraszülés esetén van, ahol fontos látni, hogy javul-e. 1-4 pont intenzív kezelést / újraélesztést igényel.

Vizsgálatok:
 • napi vizit
 • hallás szűrés
 • csípőficam szűrés
 • PKU szűrés (19+ különböző enzim hiányát vizsgálják)
 • szükség szerint UH, Rtg, antibio, szemcsepp, kamilla
 • BCG oltás
Babáknál előfordulhat szív zörej. Magzati korban kimarad a tüdő felé menő érkör, és a 2 pitvar között luk van, amin átmegy a vér. Ez a  születéskor elkezd záródni. Ha lassabban zárul, a 2. nap szív zörej észlelhető. SzívUH-gal megnézik, majd kontroll 1-2 hónap múlva, h rendesen záródott-e.

Élettani változások az újszülöttnél:

Újszülött kori vérzékenység: K vitamin nem megy át a méhlepényen és az anyatejen, pedig erősíti az érfalakat, ezért fordulhat elő újszülöttkori agyvérzés is. K-vitamin adása a csecsemőosztályon, orálisan.

Élettani súlycsökkenés (2-3 napig): a születési súly 10%-ig normális. Magzatként a méhlepény intéz mindent, születés után vese elkezd dolgozni, kiválasztás beindul, levegővétellel párologtat a baba (nagy testfelület a súlyához képest), stb.. A születési súlyát normálisan az 5.-6. napra éri el.

Élettani sárgaság: anyai vér / magzati vér nem érintkezik, sejtrétegen keresztüli transzport folyadékból folyadékba, így a magzati körben sokkal több vörösvértestre van szükség. Születés után már nem kell ennyi, a vörösvértestek egy része szétesik, ez adja  sárga színt (lásd: lila folt sárgásba fordul). A baba  emiatt a 2. napra aluszékonyabb is lesz, ez is a bilirubin hatása (ez a vörösvértestek szétesésekor keletkezik).
Sárgaság múlásának elősegítése: mellre tevés, magas cukortartalmú előtej -> több széklet -> bilirubin távozik. Plusz: cici után cukros víz -> több víz -> több pisi -> szintén ürül a bilirubin.
Ha kell - kezelés: kék fény terápia (kék neoncső), ez bontja a bilirubint.

4 megjegyzés:

 1. Vizelettel nem ürül a bilirubin! Ergo a víz adása a babának hülyeség. És ezt egy specialista mondta nekem

  LLL liga honlapján:
  Azok a babák, akik 7-11 alkalommal szopiztak az első napon, 86%-kal több tejhez jutottak a második napon, mint azok, akik az első napon csak hatszor vagy annál kevesebbszer kerültek mellre. Természetesen, minél többet szopik a baba, annál több széklete van, és annál gyorsabban ürül ki a bilirubin a szervezetéből.
  A teáztatási gyakorlatot az a tévhit alakította ki, hogy a sárgaságot okozó epefestéket a sok folyadék “kimossa” a baba szervezetéből. A kutatók viszont úgy találták, hogy a cukros vizet vagy teát kapó sárga újszülöttek bilirubinszintje magasabb volt, és több szoptatási nehézséggel küzdöttek a negyedik napon, mint azok, akik nem kaptak pótlást. A cukros víz vagy a tea a már kialakult hyeprbilirubinaemiát sem csökkentette, ami nem is meglepő, hiszen a bilirubin a széklettel ürül, nem a vizelettel. Azon babák számára, akik az első három napon sok vizet vagy teát kaptak, kevesebb anyatej állt rendelkezésre a negyedik napon, mint azoknak, akik nem kaptak pótlást, és bilirubin szintjük is magasabb volt.

  4-es pont:
  http://www.lll.hu/leggyakoribb_tevhitek_elso_resz


  Ráadásul minél több vizet kap a baba, annál kevésbé lesz sikeres a szoptatás.

  Üdv.

  VálaszTörlés
 2. Ami még segít a sárgaságnál:

  napfényre kell tolni a babát, minél közelebb az ablakhoz

  VálaszTörlés
 3. Meg sose kommenteltem, eljott az ido:)
  Barna szemu szulok azert ne lepodjenek meg, ha a baba is barna szemmel szuletik:)
  Ez a "minden baba szürkéskék szemmel születik" orbitalis hulyeseg, bar nincs tul nagy jelentosege. :)

  VálaszTörlés
 4. Szia!
  Néhány megjegyzés, ha megengedsz:
  - Zsebem 39. hétre született, és igencsak magzatmázas volt. Szóval ne lepődj meg, ha mégis olyan lesz :) Szombat este született, vasárnap este lett csak megmosdatva, addig magába szívta (valóban, mert addigra szinte el is tűnt róla).
  - én pl. utálom a kesztyűt, ezért a picimnek sem adtam, nem karmolta meg magát. A körmét, ha nagy neki, vagy karcol, az első napokban "tépni" lehet, mert olyan. Én nem féltem ettől, mert a sajátomat is szoktam, ha beszakad... Már az első héten vágtuk neki.
  - ha a hallás szűrés nem olyan eredményt okoz se ijedj meg, a magzatmáztól van! (rám hozták a frászt, hogy az első két hónapban idegbeteg voltam miatta)
  - rögvest mellre teszik, akkor elindul a szopóreflex. Az első 24 óra után lesz egy másik 24 óra, amikor a pici csak sír és sír, és cicit akar. Ne ijedj meg, ez nem azt jelenti, hogy nincs tejed, csak egy ösztönről van szó, hogy a baba elindítsa a tejed. Az első időben bőven elég az előtej. Ne etetés előtt tedd tisztába, mert az evés elindítja a bélmozgásokat is, és főleg cicizés közben fog kakilni.
  -a víz valóban eltelíti a gyomrocskáját, amitől kevesebbet szopizik, neked meg kevesebb tejed lesz...
  - a későbbi sárgaság az anyatejtől is lehet, sok "napoztatás".
  Remélem, nem haragszol, hogy hozzászóltam.

  VálaszTörlés