2014. január 5., vasárnap

Szülésfelkészítő 5 - János kh

Összefoglaló a 4. alkalomról itt.

A tanfolyam témái:
1. Vajúdás, szülés
2. Relaxáció, légzés a vajúdás alatt
3. Az újszülött
4. Szoptatás
5. Gyermekágy, császármetszés
6. Hazamenetel, első napok otthon

Ez is restancia..

Gyermekágy, császármetszés

Gyermekágy: visszaalakulás a nem-terhes állapotba (kivéve a melleket). 
A szülés után a méh 2 óra alatt 3 ökölnyire húzódik össze. 
Szülés után ellenőrzés + bent maradó vér kimasszírozása + vizelés (ágytálba). A vizelés néha nem sikerül, mert a szülésnél a húgycső izom begörcsölhet, de ez elmúlik.
Vizelés után fertőtlenítés, majd bugyi plusz betét felvétele. Legpraktikusabb a Tena pants (gyógyászati segédeszköz boltban. Jánosban darabra, Imrében csak csomagra (30db) kapható, ezért én Attends márkájút vetem, az csak 12 db egy csomag.), ez egyben bugyi és betét. 2 napra kb 10 darab, utána elég a maxi betét.

Vérzés oka: lepény helye (seb) + a 9 hó alatt felépült nyálkahártya lelökődése, azaz sokkal több és hosszabb, mint a menstruáció. 1-2 hét után kezd csökkenni, 6. hétre még lehet szükség tisztasági betétre. Első 2 nap a legintenzívebb.

Rendszeres, gyakori pisilés segíti a méh összehúzódását, mert a meleg húgyhólyag ami (részben)telt állapotban hozzáér, túlzottan lelazítja. Segít még a masszírozás, ill. a baba mellre tétele (oxitocin szabadul fel, összehúzza a méhet). Ezért szoptatás előtt érdemes friss betétet betenni, vérzés indul(hat) a szoptatás indukálta méhösszehúzódások miatt).

Gátmetszés: fájhat -> van rá gyógyszer éjszakára a kórházban, otthon mellőzendő a gyógyszer, mert átmegy a tejbe. Jég is jót tesz, max 10-15 perc jegelés.
Nem kell semmi krém (aloe vagy hasonló sem), ez a terület gyorsan gyógyul, 3-4 nap alatt összegyógyul, de a felszívódó varrat 90 nap alatt szívódik fel, csúszik ki a fonal.
Baba úszógumi, stb felesleges, még a kórházban is.

Szülés után apuka etesse, itassa meg az anyukát, amíg a szülésznők elpakolnak. Szendvics, csoki, gyümölcslé. Energiát ad, és csökkenti a felkelésnél valószínű szédülést is.

Osztályon első felkelés mindenképpen nővér segítségével, gyakori az ájulás, itt fontos, hogy a fej ne koppanjon a kövön, ezért a család segítsége nem jó, ők nem tudják, hogy kell elkapni, hogy ezt megakadályozzák.

Aki egy vagy 2 ágyas szobát szeretne (János kh), jelezze a kórházba érkezéskor, ennél előbb nem érdemes, nem tartalékolják, forst come forst serve. (1 ágyas (4db): 9k HUF/ éj, 2 ágyas (1 db): 6k HUF 6éj). Fizetős szobát előre kell kifizetni.

Elbocsátás után 6 héttel kontroll. Ha nincs választott orvos, akkor a kórház ambulanciáján.
Vizsgálják, hogy gyógyul + fogamzásgátlás megbeszélése. Szoptatás alatt is LEHET újra teherbe esni!
6 hét után mehet újra a házasélet; peteérés lehet menszesz nélkül is. Léteznek szülés után szedhető tabletták vagy mechanikus védekezés.

Vinni: babának pelenkát (3-5 kg-os méret, ca 20 db), ruhát nem érdemes, van elég, és a saját könnyen bekerül a kórházi körforgásba.


CSÁSZÁR
A baba általában a 32. hétre felveszi a fejvégű fekvést. Ha nem -> farfekvéses, általában császár.
A faros baba az utolsó pillanatig még befordulhat, császár előtt is még ellenőrzik (UH), ha befordul, akkor császár törölve, és bevárják a természetes indulást.
Harántfekvéses is császár.
Császár akkor is, ha édesanyának olyan problémája van, ami miatt nem lehet természetes szülés. Ezt szakorvos véleményezi előre. Vagy ha valami váratlan esemény következik be.

Minden fémet, még hajgumit is ha fém az összefogója le kell tenni, mert az elektrokauterizáló (kisér összezáró)kisül a fémnél. Ha van valami, ami nem jön le, szólni kell a műtős fiúnak, és nem fogják használni az eszközt.
Császár spinál érzéstelenítéssel zajlik, nagyon ritkán altatásban. A spinál pár perc alatt hat. A császár szumma 50-60 perc az első metszéstől a uccsó öltésig. Előkészítéssel, utókkal 1.10-1.30 totál idő. A baba 8 perc alatt kint van.

Császár után állandó katéter, hiszen a spinál ezt az ingert is kiiktatja.
Spinál után 12 órát kell vízszintesben nyugodni, még a fejet sem szabad megemelni, hogy ne terhelje a bemeneti pontot.
Spinál lehetséges szövődménye +2 napnál migrén szerű fejfájás. Megelőzés: sok ivás, és a fej nem emelgetése, ezért ne szívószállal akarjunk inni, jobb a szopókás flakon.

Műtét után pár órára homokzsák kerül a hasra +1 napig kap infúzióban oxitocint, hogy serkentse a méh összehúzódását.
Sebfájdalomra popsiba szuri, később tabletta.
Zuhany után kötés cserét kell kérni, vagy létezik vízhatlan sebfedő (gyógyszertárból, 9x25cm-es Mepore Film Pad), ezzel lehet óvni a kötést. 

Ha 1. baba császáros, attól még a . lehet hüvelyi szülés.
2. császár után általában a 3. már inkább császáros.

Varratszedés: 7. nap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése