2014. január 8., szerda

Szülésfelkészítő 6 - János kh

Összefoglaló az 5. alkalomról itt.

A tanfolyam témái:
1. Vajúdás, szülés
2. Relaxáció, légzés a vajúdás alatt
3. Az újszülött
4. Szoptatás
5. Gyermekágy, császármetszés
6. Hazamenetel, első napok otthon

Uccsó restancia ebben a témában..

Hazamenetel, első napok otthon

János kórházban, hüvelyi szülés esetén, ha minden rendben van, és a szülés a nap (0. nap) első felében történt: 3. nap délelőtt, ha a második felében, akkor a 4. nap délelőtt.
Kórházban kapott papírok:
Orvosi:
 • szülészorvosi zárójelentés (2 példányban: 1 háziorvosnak, 1 saját)
 • igazolás a kórházi ellátásról (2 pld: munkáltató + háziorvos)
 • igazolás a terhesgondozáson való megjelenésről: ez az anyasági segélyhez kell
 • baba zárójelentése: ezzel lehet menni haza
 • oltási könyve (aka egészségügyi kiskönyv)

Egyéb:
 • születési anyakönyvi kivonat. ehhez kell: anya személyije és lakcímkártyája, 300 napnál nem régebbi hiteles másolat a házassági anyakönyvi kivonatról vagy apasági nyilatkozat. A papírmunkát futár hozza viszi, intézik. (nem tudom, ez az Imrében is így van-e? mindenesetre a házassági anyakv-i kivonat másolatát ott is kérik (most épp))
 • baba lakcímkártyája (ugyanarra a címre, mint az anya állandó lakcíme (mindegy, mi az ideiglenes, az állandó számít)
 • kórház indítja a baba adókártyáját is, ezt majd az állandó lakcímre postázzák
 • indítják a baba TAJ kártyáját is, ez ca 3 hét, ezt is postázzák, ez majd kell az egyszeri anyasági segélyhez (igényelni kell, nem automatikus)
 • személyi igazolványt / útlevelet egyénileg az önkormányzaton kell intézni (3 évig érvényes) (kell, ha utazni akarunk!)
Hazamenés: a baba az autóban utazhat autósülésben vagy mózes kosárban, mindkettőt rögzíteni kell a kocsiba, és mindkettőben be kell kötni a babát (a mózesben is!, lehet hozzá övet kapni).
A régebbi autósülésekben nincs ékprána, ami megtámasztaná a baba gerincét a megfelelő szögben, ebben az esetben pelenkával ki kell ékelni a háta mögötti rést.

Légzésfigyelő: matrac alá, de rácsra nem jó, billeg, folytonos, kemény felületre kell (a mi kiságyunkon is rács van a matrac alatt, így G vágatott a BauMaxban egy a 140x70-es furnérlapot, az pont jó, ezt tettük a rácsra, a matrac alá. remélem jó lesz így). Olyan kombinált légzésfigyelőt érdemes beszerezni, ami bébiőrként is működik.

A baba ágyába nem teszünk párnát, csak félbe vagy 4be hajtott pelust a feje alá, ha bukna, inkább arra, mint a lepedőre. Sok játék ne legyen az ágyban, de 1-2 kisebb, hagyományos színű (nem neon) plüssállat mehet.

Baldachin, rácsvédő (fejrész) nem praktikus, esetleg csak 2 oldalra a 4-ből, hogy a baba kilásson, legyen mit nézegetnie.

Ruhák:
babáknál 2500-5000g között minden méret normális (2500:50-51cm, 5000g: 62cm). átlagos: 2800-3800g között, 56-os. Elég néhány ruha, 2 hét alatt úgyis kinövi.
Első fél évben eléri a 68-ast, első év végére a 80-86-ost,

Rugdalózók, bodyk: ha fejen át kell húzni, azaz a nyak legyen jól nyitható, jól táguló, ne pont hátul középen legyen a patent (nyomja), praktikus a csónak nyak kivágású.

érdemes 2 napra legalább 3 garnitúra ruhával számolni (body+rugi), azaz egy hétre kb 12 garnitúra (baba ruháját ne mossuk össze a mienkkel, pár pici darabért meg nyilván nem indítunk minden nap mosást, így érdemes egy hetes egységekben gondolkodni).

babára egy réteggel többet adjunk, mint amit magunk viselünk, pls 22 fokban body+rugi (2 réteg).
ha fekszik, takarót rá.
hőmérsékletét 2 ujjal a lapockája között ellenőrizzük, ha meleg és nyirkos, akkor melege van!

Mosás:
baba dolgait külön, folyékony mosószerrel, öblítőt eleinte kerüljük, kemény víz esetén az öblítő helyett pici ecet. A gőzölős vasaló puhítja, fertőtleníti a ruhát. Textil pelenkákat is vasaljuk.
60 fokos mosás elég, nem kell 90fok.

Ápolás:
gyerekorvos / védőnő felírhat (olcsóbb) gyógyszertárból:
 • napraforgó olaj
 • 70%-os alkohol
 • steril vatta
 • hexachlorofénes por HELYETT sparsorium infantum (babahintőpor)
 • gyógyszertári popsikrém
 • fürdetőkrém
 • K-vitamin
 • D-vitamin
 • lázcsillapító kúp (germicid kúp)
Fürdetés:
nem muszáj minden nap, ha épp alszik fürdetés időben, inkább hagyjuk.
evés ELŐTT fürdessünk, jó, ha az apa otthon van, vagy akár ő csinálja a fürdetési szeánszot, hogy neki is erősödjön a kapcsolata a babával.
Fürdőszoba legyen 25-26 fokos.
Törlés elsődlegesen nem a puha, bolyhos frottírtörölközővel, mert azzal a pici helyek nem jól elérhetők. Hanem frottírra RÁ nagy tetrapelenka, ezzel fül mögött és egyéb kis helyeken is meg tudjuk törölni, majd mehet a nagy bolyhosba a hideg ellen.
Kádba elég 10cm víz, kb 37 fokos, ebbe bele a fürdetőszer. Régen a hajlatokat olajjal is áttörölték, elsősorban, hogy kijöjjenek a vászongekből származó szöszök. Manapság inkább csak akkor olaj, ha nagyon száraz a baba bőre.
Ha a fürdetőszer szárítja a bőrét, akkor NEM hidratáló, hanem váltsunk másik termékcsaládra. Ha attól is, akkor érzékeny -> nonionic valami a gyógyszertárból.
Elég a 10 centi víz, hogy a be nem gyógyult köldök fel ne ázzon. Kicsit vizes azért lehet, csak ne ázzon.
Haját, arcát, mellkasát, combokat, lábakat, majd fordít, baba "térdel" a vízben, tarkótól lefelé mosdatjuk. 

Fiú gyermekeknél:
Fürdés után a fitymát picit makk fölé húzni, fokozatosan egyre feljebb, 1 éves korától már a makk alá. Rendszeresen, life long (de ezt az apukák biztos jobban tudják..)

Visszafordít, és ha élvezi a vizet, még maradhat, de kész. Ha feszít, gyorsan kivesszük. Frottír törölközőről tetrapelus le, rendes pelus alá, és mehet a köldökcsonk ápolás (napi 1, max 2szer, ca 2 hét gyógyulás. Ha piros gyűrűt látunk körülötte, telefon a gyerekorvosnak, lehet gyulladás. Maszat ok, az nem gond.).
Egyik kézzel picit széthúzzuk a köldököt, és a csonk tövét határozott mozdulatokkal áttörölgetjük a 70%-os alkohollal. A csonk a 6-7. nap körül leesik, alatta seb marad, ami maszatolva gyógyul, nem varral, ezt is törölgetni kell alkohollal.
Popsi beken gyógyszertári krémmel. szeméremdombtól a popsi vágásáig, kb 5 centi szélesen, kukacát nem, de a zacskót igen, majd a combhajlatokat és a combot is.
Majd hintőpor a köldökre (bőven), és pelust rá. 2 ujj baba pocakja és pelenka közé férjen be, különben túl szoros. Popsinál pelus vízzáró hártyáját megigazítjuk.

Hálósipka rá, akár van haja, akár nem. Ezt éjjel levehetjük, de fürdetés után legyen rajta, amíg kicsit visszahűl a fürdés után, nehogy megfázzon.
Alváshoz más ruha, mint nappal, kényelmes, hosszú ujjú kezeslábas, legyen laza és komfortos + hálósapka + hálózsák.
Etetés, büfizés, fektetés.

Ha popsikréem ellenére is pirosodik a popsija: neogranormon, vagy bepanten. HA ez se segít: SudoCreme.

Fürdetőszer: ha nagyon száraz a bőre több féle kipróbálása után is, akkor valszeg nem a szerrel van a gond, hanem nagyon érzékeny a baba bőre -> váltunk a nonionic akármire. Ez nehezen oldódik, így flakon (szopókás), bele 10 kifőzött kavics, 10 cm paszta, meleg víz -> ráz -> feloldjuk, és innen mehet a babára.

Fület nem kell minden nap megmosni belül. Pálcika a porc részre van, belülről kijön, aminek ki kell jönnie magától. Elég heti 1szer.

Köröm: ujj begy-köröm átmenete eleinte folytonos, még nem különül el, csak a 6-7 napos kortól, ekkor már lehet vágni babakörömollóval, vagy ha az túl esetlen, akkor saját lealkoholozott körömollóval; lehetőleg amikor alszik, nem hadonászik annyira.

Hőméres:
fülhőmérő: nem praktikus, felnőtteknek van kitalálva, fel kell feküdnie a fül belső részére, könnyen lehet rosszul mérni.
homlokhőmérő: ok
cumihőmérő: amíg lázas, lelkesen cumizik, de ha megnyugszik, nem biztos, így lehet, hogy nehezen használható.
digitális hőmérő, popsiba: legjobb eredményt adja, tegyünk a végére egy borsónyi popsikrémet. Mivel ez belső mérés, 0,5 fokot le kell vonni az eredményből (láz 38 foknál kezdődik, alatta csak hőemelkedés).

Cumi: maradjunk egy termék családon belül, ne váltogassuk a cumik típusát.

Popsitörlő: no-name Lidl, Tesco-s is van olyan jó, mint a drága márkások.
Pelus is lehet jó, érdemes kisebb kiszerelésű no-name-et is kipróbálni.

Szemváladékozás: pici kötőhártyagyulladás. Kamilla tea, szoba hőmérsékletre lehűt, steril vattával áttöröl (szemenként külön vatta, ne fertőzzük át!)

Fejen koszmó: elmúlik. Ha a szélén is már körbe levált, pre-fürdetés (ca 30 min) babaolajjal átitatjuk, fürdésnél leszedjük.

Kit értesítsünk :
szülés után 1-2 napon belül a háziorvosnak jelezni (telefonon), hogy megszültünk.
védőnő: hazamenetel utáni 1. munkanapon ki kell jönnie.

2 megjegyzés:

 1. Szia Audrey!

  Lehet, hogy már mástól tudod: a Szt. Imrében lehet csecsemős nővért fogadni, ebben az esetben apuka mindennap bemehet a fürdetésekre, és együtt nézhetitek mit csinál a csecsemős. Mi így csináltuk, nagyon paráztam az első itthoni fürdetéstől.
  Az összefoglalód pedig még így szülés után is hasznos, hajrá!

  VálaszTörlés
 2. Nagyon érdekes volt olvasni így 5 gyerek után..-)
  A szemészdoki azt mondta nekem, hogy a kamillás mosogatást el kéne már felejteni mindenkinek, mert allergizálhat és ronthatja az egész dolgot. Viszont a finom maszírozás segíthet. Ez ugyanis sokszor nem kötőhártyagyulladás, hanem a könnycsatorna nem nyílt ki rendesen még, a masszír segíthet megnyitni. Ha nagyon gáz a helyzet, akkor a doki ír fel szemcseppet, azzal lehet még próbálkozni, ha azzal sem javul, akkor könnycsatorna átmosás. Nálunk 1-nek volt átmosva, 2-nek meg csepegtetés után elmúlt.

  Koszmó azért bír nagyon makacs lenni, nálunk volt, hogy még 1-2 évesen is ott volt, vagy megjelent újra, nagyhajú babáknál az olajos akármi nem játszik, Babe koszmó elleni sampon viszont nagyon jó.

  Fürdés. APukám szerint (gyerekvorvos) eleinte tiszta vízzel a legjobb. Utána mi szintén Babe olajos fürdetőjét használtuk (pumpás flakonban van így könnyű is kezelni), a nagyon érzékeny, atópiás bőrű gyerekemnek is a legjobb volt.

  Én szerettem minden nap fürdetni (tudom, ezen sok vita van), mert az is része lesz majd a "szertartásnak", hogy most éjszaka jön és aludni kell. Amúgy meg egy kivételével nagyon szerettek is fürdeni. Eleinte nem tartottuk percre pontosan a fürdetési időt, a napirendben úgy 5-6 hónapos korig inkább a sorrendiség számít. Tehát ahogy kijött, volt, hogy 7.30-kor fürdettünk, volt, hogy 9-kor. Pár hónap után (talán 2-3) viszont elég jól lehetett már tartani a fürdést.

  Körömvágásnál nálunk az alvásos nem működött, totál beszorította a kezét mindig, mi szoptatás alatt vágtuk, pontosabban én szoptattam, a férjem vágott, olyankor ellazult állapotban van, és tényleg könnyebb. Baromira szét tudják kaparni magukat, nem egyszer volt, hogy véresre, szóval kell.

  Ruhákat soha nem vasaltam, vasalja akinek 8 anyja van, most terhesen még lehet, hogy kivasalod, de a pici babával örülsz, ha a mosás-teregetésig eljutsz, és nem kell újra nyomni az öblítés-teregtés gombot, mert már 4-5 órája nem tudtál kiteregetni.:-) A textilpelusokat azokat vasaltam egy darabig, de mivel nálunk mindenki hason aludt, úgy meg nincs értelme a textilpelus fej alá rakásának, egy idő után azt sem.

  Nagyon sok ruhát azért nem vennék, azért, mert egy átlag gyerek kb. 4 hétig tudja felvenni az 56-ost, de nekem volt olyan gyerekem, aki 62-est 2 hétig hordott, mert ott hirtelen annyit nőtt...Nálunk a legkisebb most 9 hónapos és már 86-ost hord. A mai mosógépek már súlyautomatikásak.

  A csecsemősök nálunk teljesen másképpen fürdettek, mint az itthoni fürdés, a csap alá tartották a gyerekeket.

  Drukkolok egy szép, nyugodt szülésért és egészséges kisbabáért!

  U.I. Szemszín nálunk nagyon sokat változott. 2 éves korukig mindnek kék volt, most a három nagyról tudok nyilatkozni, hogy van kékes zöld, van teljesen zöld, és zöldes kék színű. A kicsi egyelőre mélykék, majd kiderül. (én kék szemű vagyok a férjem zöld)

  VálaszTörlés