2014. január 5., vasárnap

Szülésfelkészító - Cryo ismertető - János kh

Az 5. előadás során rendszerint a Cryo tart egy rövid ismertetőt az őssejtezésről.

Restancia.

Magyarországon több cég is létezik, és foglalkozik őssejt tárolással. A Sejtbank (Cryo) 10 éve van M.o.-n, 2002-től. Belga-Svájci tulajdonú cég, minden Belgiumban történik: az őssejtek kinyerése, feldolgozása, tárolása.
Jelenleg ca. 70, elsősorban vérképző szervi betegség esetén segíthet az őssejt terápia, ez a lista folyamatosan bővül.

Szerződés 20 évre szól, igény szerint hosszabbítható.

Az EU a Cryo-t bízta meg a tárolási technológia kidolgozásával, 4-5 éve már nem csak a köldökzsinór vért, hanem a köldökzsinór szövetet is fel tudják dolgozni, ez más jellegű betegségek esetén használható.
Jelenleg 200k+ tárolt mintát őriznek.

Kinél használható?
100%-osan annál, akinél levették (kivéve genetikai betegségeket, mert ott ez értelmetlen). Különben: 6 antigént vizsgálnak a kompatibilitáshoz (mint a szervtranszplantációk esetén), 4-nek kell stimmelnie.

Szerződés 20 évre, de a megőrzési technológia nem időkorlátos. Jelenleg a legidősebb minta 28 éves, rendszeresen ellenőrzik, hogy még jó-e. 20 év után a szerződés hosszabítható.

nincs előre fizetés. Szülő kap mintavételi szettet. Születés + minta levétele után 24 órán belül kell leadni (hívás és kijönnek). A minta megy BE-ba, elemzik, 8 nap alatt bevizsgálják, ha alkalmas a tárolásra, akkor kell fizetni.
Európán belül ingyenesen bárhova szállítják a mintát, ahol fel akarják használni (őssejt transzplant).
Fizetés lehetséges egy összegben előre, vagy éves tárolási díj formájában.

Jelenleg az őssejt csak egyszer használható, azaz nem szaporítható (még) a vérből nyert típus, így csak egyetlen beavatkozásra elegendő. A köldökzsinór szövetből nyert minta szaporítható, ez több beavatkozáshoz is jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése