2014. január 5., vasárnap

Újszülött újraélesztés - János kh

További restancia..

Ez a kurzus mindig a "Szoptatás" témakör előtt, 4-5 óráig van. Ingyenes, bárki részt vehet.

Mit tegyünk, ha riaszt a légzésfigyelő

A bölcsőhalál a születéstől 8-10 hónapos korig fenyeget. Pontos ok ma sem ismert, csak hajlamosító rizikó faktorok, betegség csoportok. Légzés áll le, nem a szív (felnőtteknél a hirtelen halált általában szívleállás okozza). A szívműködés már csak az oxigénhiány miatt áll le. 
A bölcsőhalál 1000-ből 1-2 csecsemőt érint.

Rizikótényezők többek között):
 • szülők / lakáson belüli dohányzás
 • anya droghasználata, fájdalomcsillapítók használata, altatók szedése
 • lakás magas CO tartalma
 • túlfűtés, túlöltöztetés
 • ikerterhesség
 • genetikai hajlam
 • fiúknál gyakoribb
 • Sokszor lappangó / panaszmentes betegség okozza:
  • szívbetegségek
  • idegrendszeri sérülés
  • reflux betegség a fájdalmon keresztül reflexes légzéskimaradást ill. nagyon feljövő étel félrenyelése Ez UH-gal vizsgálható.
  • gége- / garatizmok renyhesége (elvileg 1 éves korra magától megerősödik. Felismerése: normál légzésnél kukorékoló hangot hallat. Megfelel az időskori horkolásnak. Légvételnél a gégefedő ráesik a gégére
Cumizás bizonyos fokig véd, mert megakadályozza a száj körüli izmok teljes elernyedését alváskor.

Fektetés: hason jó, bukás kifolyik, masszírozza a hasat, elkerüli a csípőficamot, idegrendszer fejlődése szempontjából is jó
DE bölcsőhalál szempontjából statisztikailag rosszabb.
Tehát: nappal hason, éjjel hanyatt vagy oldalt fektessük a babát.

Mit tegyünk, ha megszólal a légzésfigyelő?
Statisztikailag ritka, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a baba a kórházból hazaúton autóbalesetben hal meg, mint a bölcsőhalálnak.

Riasztáskor
 • Győződjünk meg arról, hogy tényleg leállt a légzés
 • Milyen a baba színe? Mély alvásban sápadtság normális! Rossz, ha szürkés / lilás a szája vagy a körme körül.
 • Mozog a mellkas?
 • Meleg-e a takaró alatt a baba? A kéz nem mérvadó, alapban rosszabb a babák keringése, gyakran hideg a kezük.
Ha sápadt/szürkés a baba, és nem mozog, vegyük ki az ágyból. Az alvó babának is van izomtónusa. Ha megnyaklik a feje, lóg a keze, lába mint egy rongybaba, az nem jó.

Teendők:
Külső, fizikai ingerlés: levegővételt kiváltja a fizikai inger (bőringer az arcon) és a hideg.
-> arcdörzsölés, mellkas dörzsölése (1-2 cm-t benyomni, nem csak simizni!), talp hátulról előre dörzsölése, pöckölése, hátgerinc függőleges dörzsölése. 10-20 másodperc!

Ha nincs reakció -> újraélesztés és mentők riasztása a központi 104-es számon. Közlés: lakcím, telefonszám, újszülött újraélesztés.

Újraélesztés megkezdése: első 2 perc: CSAK légzés újraindítása a cél, szív out of scope ez idő alatt.
 • Babát kemény alapra tesszük, pl. asztallapra, ágy nem jó, túl puha!
 • Váll kiemelése: kéz a váll alá, hogy a fej hátraessen, vagy áll alatt fogva a fejet hátrahajtjuk.
 • Áll lenyom, hogy a száj nyitva legyen, orrba-szájba egyszerre befújni. Levegő kijön magától. 30-40szer per perc, azaz kb 2 másodpercenként. A riasztástól számított 2 percig csak ezt végezzük.
 • Ha nincs reakció, szívműködéssel is kell foglalkozni (szívmasszázs).
 • Középen, a szegycsont alatt kell nyomni 2 ujjal, kb 2 cm mélyen. Ha 2 felnőtt van jelen, az egyik lélegeztet, a másik végzi a szívmasszázst. 1 befújás, 3 nyomás ütemben. Nem egyszerre, hanem felváltva, hangos számolás (befúj, 1, 2, 3).
Meddig: amíg a mentő kiér! Legalább fenntartja  a keringést, juttat valamennyi oxigént a szervezetbe. Bp-en belül 20p-fél óra alatt mindenhova kiér a rohammentő. Abba hagyni csak akkor szabad, amikor a baba hangosan sír (nem csak nyöszörög!) és rúgkapál. A hüppögő, rendszertelen légvétel NEM ELÉG, ez végstádiumot jelent, tovább kell csinálni.
Ha felsírt a baba, akkor is megvárjuk a mentőket, és elmegyünk velük a kórházba, megfigyelésre, kivizsgálásra.

Kivizsgálás: indokolt esetben alváslaborban: Madarász, Heim Pál, SOTEI, 24órás vizsgálat. Ha az eredmény megnövekedett valószínűségre utal, akkor léteznek légzésserkentő gyógyszerek, ill. reflux / garat kezelése.

Miért éjszaka, nappal miért nem veszélyes?
Éjjel lazul el teljesen az izomzat, lassul le a légzés + hormonszintek (stresszhormon) alacsonyabbak, főleg a hajnali órákban.
Nappali alvásnál nincs veszély, mert genetikailag + idegrendszerileg kódolt a nappal/éjszaka ritmicitás (lásd jet lag), nincs akkora ellazulás, mint éjjel.

Légzésfigyelő megfelelő használata:
matrac alá helyezzük sima deszkalapra, nem a rácsokra, azon billeghet, téves vagy kimaradó riasztást okozhat.
Matrac lazán helyezkedjen el az ágyban, ha felpúposodik, akkor nincs érzékelés.
A légzésfigyelő érzékelője kár 10cm vastag kókuszmatrac alatt is érzékel.

Babáknál 20mp is normális lehet 2 lélegzet vétel között, ez a küszöb gyárilag be van állítva a gépekbe.
Baba 10 hónapos koráig érdemes használni.
Egy-egy csippanás (légzéskimaradás) nem gond, ha spontán újraindul.

4 megjegyzés:

 1. www.leghajo.hu - Dr. Krivácsy Péter gyerekkori vészhelyzetekről szóló honlapja, könyve, kurzusa később is hasznos lehet.

  VálaszTörlés
 2. Annyira jó, hogy mindent leírsz! Köszi!!! Mi most ott tartunk, hogy kapunk egy ilyen ketyerét (rokonoktól), de a márkáját még nem tudom, viszont a rokon védőnő megígérte, hogy majd meg is mutatja mit kell csinálni, ha gond lenne és így legalább (téged olvasva) nagyjából fel is tudok készülni előre :)

  VálaszTörlés
 3. Ez nagyon fontos volt nekem, mert nagyon-nagyon féltem a fulladástól, légzéskimaradástól. Erre a másodiknál meg is kaptuk az első héten, sajnos és a kórházban kötelező volt újraélesztés tanfolyamot meg vizsgát tennünk. Elmondhatatlan nagy megkönnyebülés a számomra, hogy tudom mit kell tenni meg az amikor megnyugtattak egy csomó mindenben, pl hogy ne féljünk annyira, hogyha félrenyel valamit inkább csináljuk ezt meg ezt és mindenképp hívjunk mentőt.
  Nekünk még annyit mondtak, hogy az újraélesztés folyamatát nyomtassuk ki és tegyük olyan helyre, ahol biztos megtaláljuk majd vegyük magunkhoz egyből mikor megtörténik a baj, mert akkor jobb "puskázni", egyrészt meg is nyugtat hogy egy tuti processt csinálunk másrészt nem idegeskedünk rajta, hogy mindenre emlékszünk-e. De mondom, nekünk sajnos volt oka, hogy ilyen tanácsokat kaptunk.

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm! Nálunk is többször beriaszt(ott) a légzésfigyelő, és nagyon jó, hogy így egy helyen megvan! -Nagyon hálás vagyok érte!

  (A Heim Pálban viszont 15 hónapig ajánlották + 7-8-9 hónaposan inkább nappal éri a babát...)

  VálaszTörlés