2014. március 11., kedd

A puding próbája avagy hasfájás 2

Sajnos akaratunkon kívül leteszteltük a laktóz elméletet.
Az úgy volt, hogy a Colief adagja 4 csepp per evés, és napi max 28 cseppet lehet adni, azaz 7 étkezés előtt kaphatja.
Szombaton pedig Macóka a szokásosnál is nyűgösebb volt, totál össze-vissza evett, hiába igyekeztem tartani magam valami rendszerhez, teljesen reménytelen volt. Ráadásul mennyiségileg is kaotikus volt a fogyasztás, hol 20 hol meg 140. Teljesen kiszámíthatatlan volt.  Igyekeztem trükközni, amikor kis idő után akart újra enni feltételeztem, hogy kevesebbet fog és csak fél adag Coliefet adtam neki, de ez se mindig jött be, ráadásul a hasmenés miatt ugye épp azzal is kísérleteztem, hogy minden 3. evésnél kihagytam a C-t.... szóval ember legyen a talpán aki követni tudta, hogy hol is tartunk. Én már nem tudtam (v.ö. agyzsugor és alvásmegvonás kombó)..
Végül az éjszaka rémes lett. G (hétvége rulez, apa on night duty) 2kor azzal hozta be hozzám a gyereket, hogy nem bír vele, és szerinte valami baja van, hívjunk orvost. Tekergett, nyöszörgött, vergődött szegény egyfolytában.  Kicsit figyelve nekem azonban déja vu-m volt, és tényleg, pont úgy szenvedett szegény, mint pár hete. Gyorsan visszanéztem a napi log-ot (éljen a technológia és a control freakek), és rájöttem, hogy délután 2kor kapott utoljára C-t. A vergődés is ismerős, plusz nem is kakilt már órák óta (ez nála szokatlan). Szóval nagy valószínűséggel a laktóz lesz a ludas, amit C (laktáz enzim) hiányában megint nem tud megemészteni.
Addigra épp elszenderedett szegény, így hagytam aludni, és a következő evés előtt megint megkapta a cuccot.  És azóta is minden étkezés előtt kapja. A helyzet pár étkezés és néhány nagy adag kaki után már sokat javult, bár a vasárnap éjszaka még nem volt teljesen zavartalan.  Kb mostanra normalizálódott a helyzet, gondolonm nagyjából mostanra ürült ki belőle minden ami a csőben (beleiben) volt.
Szóval 14 óra laktáz enzim nélkül gyorsan megbosszulta magát és jó másfél-két nap kellett a helyrezökkenéshez.
Ezzel empirikus (bár akaratlan) módon bizonyítást nyert a laktóz bűnössége.

Next steps:
1. Alaposan követni az adagolást és nem engedni rendszertelenné válni az evéseket.
2. Laktóz mentes tápszerre cserélni a mostanit amivel pótlunk.
3. Genetikai teszt, hogy megtudjuk, ez átmeneti (kinövi) vagy maradandó (örökölt) intolerancia.  Ez fontos lehet a jövőben. 

Szóval itt tartunk. 

5 megjegyzés:

 1. jaj szegény picike, de sajnálom :((((
  reméljük kinövi majd!!!

  VálaszTörlés
 2. Az istenhegyin a csípő-koponya-hasihoz tavaly bónusz volt ez a szűrés, lehet, hogy most is az, kérdezz rá, avgy talán fent vana honlapon is.

  VálaszTörlés
 3. A lányom 5 hetes, hasfájós ő is, nálunk is a C. vált be. Ő is kap némi pótlást, a múlt héten váltottunk Humanáról Bepa Laktózmentesre, Colief-et már csak anyatejhez kap 1-2 csöppet - tökéletesen működik a dolog!
  Az Istenhegyin most is ingyenes bónusz a laktóz tesz, pont ma kérem időpontot, kérdés nélkül mondták.

  VálaszTörlés
 4. Szegénykém :(
  Remélem átmeneti!

  VálaszTörlés
 5. Próbálgassatok ki több tápszert is. Nekem csak szopis volt mind a kettő jó ideig, viszont az uncsimék tapasztalatából mondom, hogy próbálgassatok, de ne nagy váltásokban hanem pár nap alatt úgyis kiderül, hogy beválik-e avagy sem. Uncsiméknál két kislegény is tápi miatt volt csak! hasfájós, mihelyst megtalálták a helyeset rögtön nem is volt gond, mert gondolj bele már a 3 hónap is soknak tűnt, de mi lesz ha tényleg a tápi a ludas és akkor az nem csak 3 havi hasfájósság lesz......... Jah és náluk is vegyesen volt szopi meg tápi és Ők is Cebionoztak mellette!!!!

  VálaszTörlés