2014. március 30., vasárnap

Adminisztráció 2

Tegnap Pénteken (megint több nap alatt sikerül csak megírnom egy posztot..) elindultam elintézni az Államkincstáros dolgokat, mivel ha tovább halogatom, elvesztem az első havi családi pótlékot.  Ugyanis a családi pótlékot csak 2 hónapra visszamenőleg lehet igényelni, Macó pedig tegnap pénteken lett éppen 2 hónapos (vivát!). 
Arra jutottam, hogy legyen akkor Kormànyablak, és eredetileg azt hittem, ez egyenlő az Okmányirodával, de legalábbis van az Okmányirodában. Aztán deus ex machina módon a gyerekorvosi rendelőben (majd ezt is elmesélem, miért mentünk, de szerencsére minden rendben) láttam kifüggesztve a Kormànyablakok listáját a családtámgatási dolgok intézéséhez. Milyen user friendly, gondoltam akkor. Csak 4 Kormànyablak volt felsorolva (ilyen kevés volna Budapesten?), az egyik éppen elég közel hozzánk, a szomszédos kerületben, útba esik jövet-menet. Kihasználva hát, hogy Anyumék vigyáznak Macóra megbeszéltük, hogy elszaladok elintézni az adminisztrációt, és még beugrok a Brendonba (amit bár nem kedvelek, de G Macó születésére kapott a kollégáitól egy Brendon kártyát némi pénzzel, és akkora elveim azért még sincsenek, hogy veszni hagyjam a pénzt ;) ) venni pár dolgot.
Elindultam, legurultam a rendelőben feltüntetett Kormányablakhoz. Az valóban valami hivatal, de már a bejáratra hatalmas betűkkel ki volt írva, hogy az itt valaha működő Kormányablak 2013 (!!) január 1-ével bezárt, a legközelebbi a Teve u. 1-ben van. Szóval a user friendly info a rendelőben mindössze másfél éve nem aktuális.. arghh..
A Teve utca nincs annyira közel, de ha már elindultam.. átgurultam hát az Árpád hídon, leparkoltam a Rendőrpalota előtt, sejtve, hogy ott valamelyik a Teve utca. Az egyik irányba elindulva mit látnak szemeim.. az egyik épület homlokzatán hatalmas arany betűkkel ez állt: "Magyar Államkincstár". Juhéé.. hát nekem épp itt kell ügyet intéznem. Volt is ügyfélforgalom, emberek jöttek-mentek.. bementem, a recepción feltettem a keresztkérdést, hogy az anyasági támogatást és a családi pótlékot hol tudom intézni, erre faarccal közli a recepciós, hogy náluk nem. De hát ezt az Államkincstárral kell.. Nem érdekli, itt ilyen ügyintézés nincs, ezt a Kormányablakon keresztül kell, ott van a szembe épületben az OEP-pel együtt - mutat a Nyugdíjintézetre. OK. Akkor átsétálok hát oda, nem nagy távolság, kösz a semmit.
A Nyugdíjintézetben újra recepció... családtámgatási ügyek? ... Náluk nem, hanem a MÁK-ban, szemben. ... Onnan küldtek ide ... Akkor hülyék, ezeket ott kell intézni. ... De ... Kérjen egy vezetőt odaát, csak lusták, letagadják.
Ekkor bevillant a Teve utca 1.
Ez az? ... Nem ...
Végül útba lettem igazítva, a Teve 1-ben valóban van OEP, ahogy a MÁKos állította, csak a másik oldalon levő épület, nem az, amire a jóasszony mutatott.  A Teve 1 viszont egy komplett blokk, számos bejárattal. Kormànyablak sehol nincs feltüntetve, viszont van OEP Ügyfélszolgálat I-III, szépen kilistázva, melyiknél milyen ügyeket intéznek. Családtámogatás sehol.. Egy életem, egy halálom, most már nem adom fel, így bementem az I-es ügyfélszolgálatra, és megkérdeztem a biztonsági őrt, aki már rutinos volt, és közölte, hogy ők ugyan Teve u. 1, de a Kormányablak ugyanebben a blokkban egy másik bejárat, mégpedig a Róbert Károly körút felőli oldalon! Ott van az OEP III-as ügyfélszolgálat, és vele szemben ugyanazon a bejáraton bemenve a Kormányablak.
Tehát ez a szupertitkos (hiszen ha nem lenne, nem kellene ennyire elrejteni, nem?) Kormányablak a Teve u. 1 alatt üzemel, de a Róbert Károly felől kell megtalálni.
Okés, megvan a bejárat, továbbra sincs kiírva sehol, hogy Kormányablak, de nem adom fel, a recepciós útba igazít, az első emeleten balra.
És tényleg, az első emeleten meglátom az első Kormányablakot jelző táblát!
A biztonság kedvéért csekkolom a biztonsági őrrel, hogy családtámogatási ügyeket itt intéznek, majd húzok egy sorszámot - az Ön előtt várakozók száma: 2. Én vagyok a 36-os. 3 ablak van, az egyiknél a 31-eske ül, a másiknál a 33-aska, a harmadiknál senki, az ügyintéző fene tudja, mit csinál, de nem hív senkit.
Ülök, telik az idő.. 31-es és 33-as is rém bonyolult lehet, mert nagyon sokáig vitatkoznak és magyaráznak. Végre hívják 34-est, aki relatív hamar végez, majd 35-öst is, aki viszont lassú. De most már én jövök. Na persze. Hirtelen mindhárom ügyintéző feláll, majd az egyik közli, hogy egy kis türelmet kérnek, műszakváltás van, mindjárt jönnek a délutános kollégák.
Jönnek is, bár nem épp hirtelenjében. Így mire sorra kerülök, már 45 perce várok a sorszámom húzásához képest, és az előtte való bolyongást nem számoltam bele.
De végül végre mégis felvillan a 36-os, a kedves ügyintéző elveszi a papírjaimat.. mindent kitöltve vittem, a megfelelő doksikat csatoltam fénymásolatban.. jajj, de precíz, jegyzi meg az ügyintéző, meg nem kellett volna fénymásolni, azt mi is tudunk (ebben speciel nem voltam biztos), majd a tökéletesen kitöltött papírjaimat átnézve nagyjából 20 percet (!) pötyög és babrál kényelmesen, Apám szava járásával élve mint az ólommadárka, mire végre nyomtat nekem egy átvételi elismervényt, és készen vagyunk.
Az órámra nézve realizálom, hogy bő 2 órája jöttem el otthonról, így kérdéses, hogy a Brendon belefér-e, mivel nem hagytam otthon etetési instrukciókat, tutira véve, hogy sitty-sutty megfordulok, és hazaérek a következő szopira. Hívom Anyut, hogy van Macó.. már ébren, és már reklamálja a kaját, így Brendon egyelőre ugrott (vajon a Brendon kártyát le lehet vásárolni on-line is, vagy csak az üzletben?), és rohanok haza, mielőtt Macólázadás tör ki.
De az adminisztrációt csakazértis elintéztem! :)

Ja, a kormányablakos ügyintéző szerint a MÁK-ban is kell intézniük a családtámogatási ügyeket, így nem értette, miért küldtek át..
2 megjegyzés:

  1. :-DDD

    Mivel a szakmám az állami adminisztráció kezelése, ezért én nagyon felkészült voltam, és mégis kifogtak rajtam: a szülés előtt minden papírt letöltöttem a netről, kitöltöttem két példányban(nyilván a gyerekre vonatkozó részek kivételével, de ezt 2 perc volt beírni, és annyi újszülött korában is volt), és fénymásoltam a saját irataimat hozzá. Gyerek születése után a férjemre bíztam a paksamétát, meg a gyerek iratait, aki bevitte, és már hozta is vissza: új nyomtatvány van, azon kell igényelni, de adtak belőle, szóval csak töltsem ki és hajrá. Megjegyzem a netről 2 hónappal előtte töltöttem le, és kíváncsiságból később ellenőriztem: a régi verzió volt fent még mindig. Az új nyomtatványon tök ugyanaz az adattartalom, csak más elosztásban. Kitöltöttem, bevitte a férjem, ekkor az anyasági támogatáshoz az orvosi igazolást nem találták (amit valszeg előzőleg elvett az ügyintéző). Erre beküldtem a terhes kiskönyvet, bár a MÁK-ban lelkesen magyarázták a férjemnek, hogy hogyan tudok új igazolást kérni, és azzal sikerült. 2,5 hónap, pedig nekem ez a szakmám :-))))))

    Egyébként tényleg el kellett volna intézniük a MÁK-ban....

    VálaszTörlés
  2. Mi postai úton intéztük az egészet, itthon kitöltöttük a nyomtatványokat, beszkenneltük, amit kellett, és feladtuk levélben. Kb. 1 héten belül megjött minden.

    VálaszTörlés