2014. április 22., kedd

12 hetes - Napirend

Macó ma 12 hetes.
Igény szerinti szoptatás vagy 4É (Suttogó-s könyv módszere: Étkezés, Ébrenlét, Édes álom, Én)) ide vagy oda, akaratlanul nagyjából a 4É-re erre álltunk be, pedig soha nem hagyom éhezni, amikor kér enni, kap. Ennek ellenére, vagy pont ezért (?) viszont úgy tűnik, Macó az elmúlt hetekben kialakította a saját napirendjét. Nagyon nagy fiú már, simán 4 órás ciklusra állt be, már szinte soha nem kér enni 3 óránál sűrűbben. Csodálatos :)

Reggel 6 és 6.30 között ébred, és azonnal szopival kezdünk. Eleinte az első napfényre ébredt, sokszor már 5 körül, és ez aggasztó tendenciát vetített előre, hiszen nyáron már hajnal 4kor világosodik, így remélve, hogy a fényre ébred, és nem a biológiai órája veri fel ilyen hamar, szereltettünk redőnyt (pontosabban fényzáró rolót) a szobájába. Most az a dilemmám, hogy a redőny miatt éjszakai sötét van, és biztos sokkos neki, ha hirtelen lesz világos reggel, és nem fokozatosan világosodik ki, ahogy a természetben. Akinek van redőnye, és használja, ezt hogy kezeli? Kelésidőben felhúzza a redőnyt, és ta-ta-ta-tá reggel van, még ha nem is ébredt még fel a gyerek, vagy akkor húzza fel a redőnyt, amikor felébred a gyerek (és esetleg elmúlt már egy bizonyos megszabott időpont)? Vagy valami átmenet van? Sose éltem redőnnyel, így most ez tök fura, és csak a gyerek szobájába tetettünk elkerülendő a hajnali kukorékolást nyáron.
Na, de elkanyarodtam.

Szóval 6.00-6.30 között kel, és akkor van a reggeli szopi (+büfi+pelus, természetesen). Utána kiteszem a nappaliba a járókájába, ott elvan a plussökkel meg a zenélő forgókával magában*, amíg én eltüntetem az éjszaka romjait, kipakolom a mosogatógépet, sterilizálom az előző napi gyerekedényeket, cumikat, összepakolok, felöltözök és előkészítem a reggelit. Eddigre általában G is felkel, így Macó átkerül a kis rezgő pihenőszékébe a konyhaasztal mellé, és megreggelizünk együtt, átszőve némi játékkal, közös gügyörészéssel. Általában már elfárad, mire végzünk, így a teám második felére felül az ölembe. Mostanában ilyenkor rottyant egy nagyot, és meg is van a nap első komoly kakija (a másik monumentálisabb kaki az éjféli etetés alatt jelentkezik, különben csak pici kakik vannak, ha egyáltalán, nap közben). Szóval újabb pelus, és eddigre már fáradt, ásítozik meg már nem akar dumálgatni se. f8-8 között le is teszem aludni (karban álmosítás, majd megy aludni a hintájába. Ha nehéz napja lesz, vagy nagyon nyűgös, akkor hagyom egy picit aludni a karomban, ez mindkettőnket megnyugtat).
10-11 között ébred, eddigre Anyuékkal is tisztázódik, mikor jönnek, 11 előtt vagy 12 után, azaz jönnek-e velünk sétálni, vagy csak utána érkeznek**. Jön a szopi, büfi+pelus, kis dumcsi meg ezelmentvadászni ujjszámolós és hasonlók a pelenkázón, majd indulunk sétálni. Régebben azonnal elaludt a babakocsiban, de mostanában már egy bő fél órát nézelődik, csodálja a felhőket meg a faleveleket (még mózessel megyünk), mielőtt kéri a cumiját és bealszik. Egy bő órát sétálunk, majd ha rendesen alszik, akkor itthon még kimegy a balkonra a levegőre a szundi maradék idejére. Mi ezalatt megebédelünk (ha még alszik a balkonon, akkor együtt, ha nem, akkor váltásban).
Következő ébredés / evésigény délután 2 és 3 között van. Ilyenkor megetetem, és utána Anyué, én meg ha van dolgom, azt intézem, ha meg nincs (ez a  ritkább eset), akkor próbálok aludni. Anyu nagyon találékony a gyerekműveltetésben, így iszonyatosan le szokta fárasztani szegényt, csak sajnos nem mindig veszi észre, mikor elég Macónak, így van, hogy keserves ordításra kell közbelépnem. Szóval egy bő órácska játék Anyummal, és utána vagy Anyu el tudja altatni, vagy én lépek közbe az ordításra és teszem le (nekem valahogy mostanában könnyebben elalszik, pedig ez régebben fordítva volt) újabb másfél-két órára aludni fürdésig.
G igyekszik hazaérni 6 körül, így Anyuék ilyenkor mennek általában, és intézik a maradék bevásárolandójukat, életüket,  stb.
6-f7 között indul a fürdés, ez G fő profilja, én csak asszisztálok, majd f7-7 körül szopi+büfi, és onnantól G-é a terep teljesen, ő altatja Macit a kiságyában, én bent sem vagyok a szobában.
Régebben az volt, hogy a kiságyában aludt az első szakaszon, majd amikor 10-11 között felébredt enni, én átvittem magamhoz, és ott folytatódott az éjszaka, ott volt a 2-3 közötti evés is, meg a reggel 6-os is, és velem (mellettem) aludt a nagyágyban.
Az új rendszer bevezetésével ennek nincs sok értelme (és nem is reklamálta meg egyszer sem a dolgot, így úgy tűnik, nem zavarja, hogy nem velem alszik, hanem a saját ágyában), mert a 10-11 közötti kaja is G-é (üvegből), a 2-3-as kaja után meg indul a hasfájós szenvedés reggelig, így most az van, hogy G 10-11 között megeteti, elaltatja, én közben lefekszem aludni, majd G csöndben beteszi hozzám a babamonitort, így amikor legközelebb ébred, az már az én reszortom. Jó esetben 2-3 között csak a kajához, így ilyenkor én cuccolok át a gyerekszobába. Van egy remek önfelfújó gumimatracom, amin ott tudok kempingezni. Mivel a 2-3 közötti szopi után sok idő nem szokott lenni a hasfájós gyötrődésig (kb 3-f4kor indul), ami kitart reggelig, nem sokat fekszem a matracon amúgysem.

Így állt be Macó a 4órás evési ciklusokra, így simán kijövünk napi 6 evésből, elég jól kiszámítható időpontokban. Naponta összesen kb 13 órát alszik, 8 óra körül éjjel, és kb 5 órát 3 részletben a nap során.
A hasfájós műsort leszámítva igazán nem panaszkodhatok.* direkt hagyok neki reggelente időt egyedül játszani egy kicsit, mert délután Anyum nem hagyja békében játszani egy percig se, folyamatosan művelteti, mondhatok én bármit.
** általában már 11 körül jönnek, ha nincs extra dolguk, és én örülök is, mert nagyon mozgásszegény életet élnek, még hozzánk is (komoly 2600 méter a táv a lakásaink között) kocsival jönnek, így nagyon nem árt nekik a napi mozgás, még ha az egy lightos babakocsis séta is, bár mivel a város dimbes-dombos felén lakunk, azért mindig jut egy kis hegyre fel szakasz is :)

8 megjegyzés:

 1. Rohadt mázlid van, hogy napi segítséged van. Becsüld meg. Egy szavad se...

  VálaszTörlés
 2. Szuper, hogy magától átállt :)
  Ma épp ezen agyaltam, hogy vajon hogyan lesz a 4 óránkénti evészet!

  VálaszTörlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 4. Júj, most már bánom, hogy téged említettelek "nehéz neki" példámban, mert az én optimista olvasatomban ez úgy néz ki, hogy Macókád átalussza a fél délelőttöt, aztán délutánra átveszi anyud, estére meg a férjed - nem olyan rossz deal ez, teh! :)
  Viccet félretéve, hál'Istennek fogalmam sincs, milyen lehet éjszakázó anyukának lenni, de gondolom elég gyilkos műszak, Kissmajommal eddig csak kétszer fordult elő, hogy másfél óránként ébredt, én máris kétségbe voltam esve, hogy mi lesz velem, ha nem áll vissza - de annál szerencsére egyelőre ő maga is sokkal jobban szeret durmolni, hogy ilyenekkel bepróbálkozzon.

  Nálunk a redőny addig le van húzva, amíg teljesen fel nem kel Kissmajom, ami olyan nyolc órát jelent; ő is hatkor ébred, de átteszem magam mellé a franciaágyba, és általában még olyan két bóbiskolós órát rá tudunk húzni - ha nincs kedve ehhez, a hálóban a redőny akkor is lent marad, csak akkor nem a kiságyába teszem vissza játszan (amíg én öltözök, ágyat vetek, stb.), hanem kiviszem a nappaliba, és a játszószőnyegén vár meg (ahol értelemszerűen világos van).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mióta az új rendszer van, és az éjszaka első része G-é, már megvan a túlélés, szóval ez így nagyságrendekkel jobb, mint volt. Csak most meg váltott műszakban élünk a férjemmel, aminek szintén vannak hátrányai ;)

   Törlés
  2. Azért persze a hajnalban kelés nem optimálisan az én műfajom, alapban kb 8 ig tudnék legalább jól aludni, de most ez van.. tyúkokkal fekszem, hogy Macóval tudjak kelni :)

   Törlés
 5. Hasonlóan élünk mi is mint Ti.Mondjuk a védőnőnk azt mondta a 6-szori étkezés 6 hónapos koruk körül elég a babáknak,de ameddig gyarapodik addig nincs gond.
  Redőny: nálunk mindenhol van.Reggel ha hallom hogy már ébren van,bemegyek és picit felhúzom a redőnyt (attól függ hogy mennyire hogy borús-e az idő vagy verőfényes napsütés van-e)Nem sokkolja le mivel nem közvetlenül a szemébe süt a nap.Akkor jól elnézelődik egy darabig hagyom hagy ébredezzen még.Beköszönök neki amit általában széles mosollyal fogad :)

  VálaszTörlés
 6. Hogy sikerült megoldani a kaki kérdést szélcső nélkül?

  VálaszTörlés