2014. április 8., kedd

Hasfájás 2

A hasfájással ugye ott tartottunk, hogy a Colief (vagy a csillagok átmeneti kedvező együttállása?) segített. Egy darabig.  Aztán Macó újrakezdte az éjszakai szenvedéseket, ráadásul állandósult a híg kaki. Konkrétan jellemzően hajnali 3 és 6 között szenved, ami egyáltalán nem tipikus a generikus hasfájás esetén, ami főleg délután, kora este jellemző.  Rossz nézni, annyira tekereg, ráadásul én is olyan vagyok mint a mosott rongy..
Így újrakezdtük az Infacolt, mert amíg a Colief a laktóz emésztésében segít, az Infacol meg a bélgázok kihajtását facilitálja. Meg vettünk csecsemőknek való hasfájástalanító teát, amit Macóka boldog elégedettséggel iszogatott is. Közben azért túrtam tovább a netet. A hasfájás pedig nem hogy javult volna, de tovább romlott. Mivel az extra amit bevezettünk a tea volt, így annak néztem utána. Mit Recht. Kiderült ugyanis, hogy a babateák hatóanyaga édeskömény és ánizs, ami mindkettő gyakran okoz gázképződést és hasfájást.  Királyság.  Egy hasfájás elleni szer, ami hasfájást okoz.. szóval a teát sürgősen abbahagytuk, sőt, én is a szoptatós tea ivását (amitől lecsökkent a tej mennyiségem, de ez egy másik sztori), mivel annak is édeskömény a hatóanyaga.
Azért elég perverz, hogy a szoptatós tea és a hasfájást elűzni hivatott tea hasfájást okoz.
Mindenesetre elhagytuk a teákat, plusz én még rászántam magam a tejmentes diétára is, mivel nem csak a laktóz, de a tejfehérje is okozhat hasfájást.  A tea elhagyása egy kis javulást hozott, legalább helyreállt a tea előtti állapot. A tejmentes diéta meg annyi javulást hozott, hogy a Macó arcán pár hete megjelenő pattanásszerűségek szépen visszahúzódtak.
Szóval sokkal nem lettünk előbbre, mint voltunk. Pár napig kicsit jobb volt a helyzet, de aztán újra elkezdődött a hajnali 3tól 6ig tartó műsor, a híg kaki pedig egészen a vizes állagig fokozódott. Ezen a ponton felhívtam a gyerekorvost, hogy a gyerek sárga vizet kakil, van-e javaslata. 
Volt, mégpedig az, hogy vigyem le a rendelőbe. Lementünk, vártunk vagy egy órát, megnézte, semmi vészeset nem talált, lehülyézte azt, aki a Colief-et javasolta (ő, konkrétan, még a múltkor, de mindegy..), mert szerinte semmi hatása (ezt nem tudom alátámasztani, nálunk határozottan látszott hatás), csak a gyógyszergyártók keresnek rajta. Viszont szerinte a Colief nem lehet felelős a híg kakiért, attól szilárdabb lesz - ezzel sem tudok egyetérteni, a kaki hígulását konkrétan a Colief honlapján olvastam, mint gyakori mellékhatást.
Rákérdeztem a Rooibos teára, ugyanis arról időközben több helyen olvastam, hogy jó hasfájásra babakorban (1-2 helyen csak 6 hós kortól ajánlják, de a legtöbb helyen már újszülötteknek is - nem is lenne sok értelme hasfájás elleni szerként, csak 6 hós kortól, hiszen a hasfájást a legtöbb baba 4 hós korára kinövi), de láthatóan nem volt képben, a rooibosra nem is mondott semmit, csak hogy általában nem javasolja a teáztatást, csak a vizet. Arra, hogy a vizes kaki miatt folyadékpótlás, vagy ilyesmi, nem kaptam konkrét választ. 
Szóval boldogtalan vagyok a gyerekorvossal. Általánosságokat kaptam csak, hogy a kisfiúk gyakran hasfájósak, meg a kaki állaga gyakran változhat, stb.. láthatóan nem volt vevő az én ötleteimre. Végül javasolta a BioGaia cseppeket, és hogy térjünk át a Humana Digest hasfájós babáknak való tápszerre, és jól ledorongolt, hogy a megkérdezése nélkül tértünk át a Bepa-ról a Milumil Laktózmentesre, mert szerinte minden átállás okozhat problémákat. Először is, mivel arra jutottunk, hogy a gyerek laktózintoleráns, miért etetném laktózos tápszerrel.. másrészt amúgyis alig kap tápszert, talán 10%-ban, 90%-ban anyatejes, de sokszor csak anyatejet kap, így nem hinném, hogy a tápszerváltás bármi hatással is jár. Na mindegy.
Megvettük a BioGaiat, meg a Humana tápszert.. próba cseresznye.
Viszont ott motoszkált a fejemben, hogy a Colief okozhat híg székletet, így agyaltam a kivezetésén. Végül elhagytuk teljesen, és nem lett rosszabb a hasfájás helyzet, így úgy tűnik, a laktóz helyzet időközben rendeződött - szerencsére a babák emésztőrendszere kis idő alatt sokat tud változni.

Sokkal nyugtalanítóbb azonban, hogy a híg kaki mellé a gyerek egyáltalán nem a klasszikus hasfájós tüneteket produkálja, hanem egyre ritkábban és nehezebben kakil - pedig híg a széklete, és látványosan erőlködik. Az erőlködés párszor már odáig fajult, hogy hányt - addig nyomta, amíg végül a gyomortartalmát sikerült csak felfelé kinyomni.

A doki szerint a székelési problémákat okozhatja a híg széklet, ami nem okoz neki székelési ingert, viszont feszíti a hasát, így nyomja szegény, de nem tudja kikakilni. Vagy lehet valami görcsöcske a végbél tájékán. Használjuk bátran a szélcsövet, amikor látjuk, hogy küzd a gyerek.
Okés szélcső, de ezzel nem vagyok boldog. Egyrészt nem a tünetet, hanem az okot szeretném megszüntetni, és nem normális, hogy napi szinten szélcsövezni kelljen a gyereket mostanra, hogy tudjon kakilni. Másrészt félek, hogy megsértjük a kis végbelét, vagy hozzászokik, és később sem fog tudni egyedül kakilni, vagy valami más kár keletkezik benne. Nem is beszélve a lappangó problémáról, amit nagyvonalúan ignorálunk.

Azóta a kaki már nem csak híg, hanem nyálkás is. A doki szerint ez is normális, szerintem viszont nem, így pénteken leadtam egy mintát a CentrumLabba tenyésztésre, látni akarom, hogy van-e valami baci vagy parazita, vagy valami más, amit kezelni kellene, vagy másfelé kell keresgélni. Mivel a gyerekorvosunk látványosan a kinövésre játszik, én meg, ha tudok tenni ellene valamit, nem hagynám a gyerekemet feleslegesen szenvedni még heteken vagy akár hónapokon keresztül, így egy magán gasztró specialistához is bejelentkeztünk. Sajnos nagyon népszerű, mert nagyon specialista, így csak MÁJUS 2-re (!!) kaptunk időpontot.. ez 4 hét, de azért beírattam magunkat - ha addig nem oldódik meg a helyzet, vagy nem találok más specialistát aki hamarabb megnézné Macókát, akkor megyünk májusban.

Vannak tarthatatlan éjszakák.. tegnapelőtt annyit szenvedett a gyerek, hogy szumma 40 percet sikerült aludnunk, kétszer szélcsöveztünk az éjszaka folyamán, annyi kaki jött ki belőle, ami egy felnőttnek is díszére válna, és annyira fáradt és ingerlékeny voltam hajnalra, hogy szégyenszemre dühösnek éreztem magam Macókára, hogy nem tudok aludni, pedig szegény nem tehet róla, sőt, neki rosszabb, mert neki még fizikailag szar is a dolog. Szerencsére a düh csak gondolati szinten került elő, de azért nagyon szégyelltem magam. G el is zavart délelőtt aludni pár órát, mert már gondolkozni sem bírtam.
Aztán vannak kicsit jobb éjszakák, nemrég például 5ig rendben voltunk, és csak hajnali 5kor indult a tekergés, nyomás, nyöszörgés, ami kiabálássá fajult 6ra, így szélcső, ezúttal kaki nélkül, csak szelek távozásával.
Sajnos az átlag továbbra is a hajnali 3-6 közötti műsor. Fura,bhogy nappal nem, vagy csak ritkán produkálja ugyanezt - az egyetlen tippem, hogy éjjel (próbálna) emészt(eni), így hajnalban jelentkezik a probléma, amikor kakilni szeretne / kellene. Vagy mi.

Tanácstalan vagyok.. és kicsit aggódok is..

Tünetek:
Hajnalban tekergés, fájdalmas nyöszörgés / sírás, nyomás (hányásig), sok puki.
Kaki az estek többségében csak szélcsöves provokációra, de néha megy magától is.
Híg-nyálkás kaki
Súlygyarapodása rendben (sőt..)
Nappal szinte mentes minden tünettől

Amit eddig próbáltunk:

 • Infacol - szélhajtó, 6 üveget használtunk el, ugyanaz a hatóanyaga, mint az Espumisannak, de azért az is van itthon, lehet, hogy azt is kipróbálom
 • Colief - laktáz enzim - számtalan üveggel használtunk el, legalább 8-al..
 • Hasfájásra való babatea - édeskömény miatt rosszabb lett a helyzet
 • BioGaia csepp - "jó" bélbacikat tartalmaz, 11 napja kapja, eddig semmi szembetűnő változás
 • nekem tejmentes diéta - több hete
 • nekem kismagos gyümölcsök elhagyása - több hete
 • meleg párna, stb..
 • szélcső - használatban
 • hasmasszázs - minden reggel és este
 • kamillatea - széklet normalizálása, gyomor/bél megnyugtatás.. 2 napja

Ami még a listámon van:
 • Gripe Water - Woodwards-osat nem lehet kapni, a Babuline-t pedig csak 3 éves kor fölött lehet adni
 • Kapormag tea - szélhajtó, ez a GripeWater hatóanyaga is ez
 • Papaverin - görcsoldó
 • Rooibos tea
 • Homeos cuccok?!

25 megjegyzés:

 1. Szia,
  melyik dokihoz mentek? Nekem anno a Veres Gábort ajánlották, a Rózsakert Medical centerben van, gyerekgasztros.

  VálaszTörlés
 2. Gripe Water-t Angliából (ebay) tudsz rendelni.

  VálaszTörlés
 3. Szia,

  Nalunk kb ugyanez volt a helyzet hajnal 2-4/5 kozott, azzal a kulonbseggel, h a kaki rendben volt. Nappal semmi tunet, csak az utolso, ejjel 1 oras etetes utan kezdodott hajnalig... Nalunk SEMMI nem segitett (lehet, h mar irtam), Biogaia sem.... :( az ido igen (ez igy utolag konnyu am, de tenyleg igy van, kb 4 honapos korukra elmult a hasfajas) Mondjuk a kaki dolog azert nem olyan jo, annak tenyleg jarj utana.

  Es az, h tapszert valtasz az orvos megkerdezese nelkul, haaat.... - mi az elejen rengeteget kiprobaltunk (hasfajas miatt ugyebar), a mi orvosunk semmit nem mondott ra, szoval fura, h errol konzultalj vele.... (az oke, h az atallas okoz(HAT) problemakat, de attol meg.... na mindegy)

  Szoval kitartas (en ugy eltem tul kb, h tudtam, h kb 4-re vege (ha-ha ;) : egyszer tartott reggel 6-ig), es a negyed/felorakat szamoltam.....)

  Tamko NS-e

  VálaszTörlés
 4. :( sajnálom hogy ez a helyzet nálatok :(
  de a tapasztalat az (nekem, 3 gyerek után), hogy bármilyen arányban is "vegyes" étkeztetésű a gyerek, a tápszer okozHAT problémát. Az, hog ymeg az orvos nélkül tértél át másra, én is ezt tettem volna (és tettem is régen).
  ügyes vagy, hogy nem hagytad magad annyiban. Én sok rosszat láttam már 3 gyerek lévén, és biza nem hagyom magam, én a helyedben már a gyerekorvos-váltáson is elgondolkodnék...
  (mi megtettük anno az első gyereknél, 1 év 3 hós volt, amikor karácsonykor szájfertőzése volt a gyereknek, napokig nem ivott, kiszáradás közelben volt, a "cuki" gyerekorvos pedig szimpla fogzásnak tudta be a dolgot... még szerencse hogy két ünnep között újra levittük a gyereket, és hálistennek helyettesítős orvos volt)

  Nem az okot szünteti meg, de a fájdalmat talán enyhíti a Picinek, ha a krémmel masszázsoltok neki:
  BABYNOS hasmasszázs krém

  VálaszTörlés
 5. A csecsemők ismeretlen oknál fogva úgy születnek, hogy nagyon erős a végbél-záróizmuk, de elég laza a gyomor-nyelőcső közti záróizom. Ezért lefelé tök nehezen jön ki belőlük cucc, felfelé meg könnyen. Van csecsemő, akinél még a szokásosnál is nagyobb ez a különbség, belőlük még nehezebben jön ki a kaki alul, és nekik jó a szélcső. Mindez a baba növekedésével elmúlik. Persze, azért próbáljatok csak mindent, nekünk pl a Biogaia úgy kb 2 hét után tök jót tett és rendbe tette a babát, de a fentiek miatt van igazsága a kivárásra játszó gyermekorvosotoknak.

  A szélcső csak fél éves kor felett okoz hozzászokást. Kitartás :)

  VálaszTörlés
 6. még annyi, Audrey, hogy ha nem bízol a gyerekdokiban, és nem vagy elégedett, váltsál, én most váltottam, de már tavaly nyáron meg kellett volna tennem.

  VálaszTörlés
 7. Szia, együttérzek!!! Még az ilyen szomorú bejegyzések után is azt mondom, h szuper vagy és alapos!!!! Tudom, h ez nem vígasztaló és a többi bejegyzés sem ígér azonnali hatást, "csak" azt, h majd kinövi és pokol lehet látni őt szenvedni, de az is jusson eszedbe, h Neked is voltak (főleg a babavárás alatt) hasonló tüneteid. Biztos ebben Téged utánoz:) v :(
  Ügyes vagy!!!!!! Puszillak

  VálaszTörlés
 8. Nem akarok hülyeséget írni, mert már nem emlékszem pontosan, hogy mit mikortól volt szabad a picinek míg tényleg csak pár hós adni, de nálunk is volt híg meg mindenféle vacak kakis időszak, akkoriban kapott Normaflore-t, mert kiderülni látszott, hogy csak kikészült a bélrendszere a tápis váltás meg a mindenféle cucc miatt amit adtam én is hasfájósságra, illetve már picike kortól, de adható az Espumisan csepp, ez szélhajtó, viszont nem felszívódó szer, tudom, hogy írtad, hogy szél amúgy is van nála, ez nálunk is így volt, viszont nehezen távozott nála, így mi úgy csináltuk, hogy az éjszaka közepén adtunk neki valamikor éjfél tájékán az aktuális etetésnél többet és akkor az a hajnali rossz pocifájós időszakra kezdett hatni ami következtében egyszerre sok szél távozott, felkelt is rá többnyire meg arra, hogy akkor a szél miatt kijött a sok kaki is, így szélcsövezni mi nem szélcsöveztünk, helyette pelenkáztunk, de természetes úton távozott a cucc és utána édesen aludt reggel még akár két három órát is ráhúzva, így én is tudtam pihenni kicsit. Illetve javasolnám még, hogy valamiféle módon legalább pár nap erejéig valami sokkal drasztikusabb diétát vigyél be magadnál is, aminél totálisan odafigyelsz, hogy mit és mennyit persze a szopiztatáshoz megfelelő mennyiséget, csak megeshet, hogy mégis van valami a napi étkezéseidben ami bezavarhat még nála. Amúgy meg hátha mihamarabb túlléptek már ezen az időszakon - akinek nem volt hasfájós babája az nem tudja mennyire kínlasztó ez mindkettőtöknek/hármótoknak is! Kitartás!

  VálaszTörlés
 9. Sajnos a Normaflore-t már felnőtteknek sem ajánlják, nemhogy csecsemőknek :(

  Babáknak, gyerekeknek a legjobb a Pro+Kid probiotikum, ami hasfájósság esetén is eredményhez vezethez.

  VálaszTörlés
 10. Én Isoldeval értek egyet, a csecsemőkori hasfájáson sajnos érdemben tényleg csak az idő segít. Mindenesetre nyugtasson meg, hogy a jó súlygyarapodása arra utal, hogy komoly felszívódási zavara, emésztési képtelensége biztos nincs!

  VálaszTörlés
 11. ÉN is csak azt tudom mondani, mint egy ex nagyon hasfájós gyerek anyukája, hogy nem tudsz semmit csinálni. Nálunk az Infacol rémálom volt, mert összegyűjtötte a buborékokat, és hatalmas, még fájdalmasabb pukik távoztak. Abba is hagytuk a fenébe. kb. 4 hós korára elmúlt, onnan vettük észre, hogy megnéztünk egy híradót (egy garzonban laktunk, egyetlen szobával akkor). Előtte minden áldott este az irtózatos üvöltésétől nem tudtunk semmit sem csinálni. AMúgy lány az illető, érdekes, nálunk a fiúk meg nem voltak hasfájósak egyáltalán.
  Számtalan ilyen dolog lesz még, amin nem tudsz segíteni, a gyereknek magának kell átszenvednie magát.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. POnt gondolkozom különben, hogy elhagyom az infacolt, és meglátjuk, mi lesz, mert bennem is felmerült, hogy mi van, ha kontraproduktív.. és a kommented alapján ez simán lehet.mármint, hogy többet árt, mint használ..

   Törlés
 12. Csak azt tudom írni, hogy kitartás!
  A laktózérzékenység-témához: a lányom most lesz három éves, és még mindig fennáll nála a laktózérzékenység. A laktáz enzim az életünk során egyre kevesebb lesz a szervezetünkben (ezért van sok felnőttkori, időskori laktózérzékeny). Ha amúgy hajlamos rá, ebből "kigyógyulni" sajnos nem fog. Szinten lehet tartani, és egyszerűbb "együtt élni" vele, mint pl. a tejfehérje-érzékenységgel, mert a Colief, illetve a Lactase Comfort cseppekkel már egyszerűen lehet pótolni az enzimet, és sok kajának megvan a laktózmentes változata is (pl. túró rudinak is :-D )

  Arról, hogy valóban laktózérzékeny-e, vagy sem, sajnos csak akkor tudtok bizonyságot szerezni, ha meg tudják már csinálni nála a kilégzéses tesztet (úgy 3 éves kor után, amikor már tud fújni; én is erre várok, nagyon...). A genetikai vérteszt csak arra ad választ, hogy hajlamos-e a laktózérzékenységre.
  Addig csak a gyanú van, meg laktózmentes tápszer :-)

  VálaszTörlés
 13. Nálunk ideig-óráig bevált a hajszárító. Messziről fújtuk a pocit, hogy ne legyen túl forró.

  VálaszTörlés
 14. Szia! A teákkal kapcsolatban nekem is ez volt a tapasztalatom, addig tekergett-nyögdécselt-kínlódott szegénykém, amíg ittam ezeket a tejszaporító teákat (köménytartalmú), amióta abbahagytam, mintha varázsütésre elmúlt volna a probléma (nagy része).
  A tej mennyiségének növeléséhez találtam pár gyakorlatot egyik híres hazai gyógytornász könyvében, nagyon hatásosak (javítják a mellben a keringést, szoptatás előtt kell tornázni pár percig - ha érdekel, akkor írj ide, és leírom a gyakorlatokat). Ezenkívül ÁLLÍTÓLAG a kecskeruta vagy görögszénamag teák is jók (szerintem leginkább azért hatnak, mert növelik a folyadékbevitelt, de nem néztem utána, hogy a növények biokémiai összetevői közül van-e valami hatóanyag). Ami tutira bevált nekem, az a gyakoribb szoptatás pár napig - tényleg működött! Természetesen az sem jó, ha egész nap a mellen lóg a gyerek, mert akkor (szerintem) nem tud jóllakni egy alkalommal, és folyamatosan ébren van este is. Én ezért úgy csináltam, hogy elég gyakran engedtem szopizni, de pihenésképpen etetés után naponta legalább egyszer kendőbe tettem (ott gyorsan elaludt a mellkasomon) vagy babakocsiban kivittem, ott is elaludt, és így sikerült a szervezetemnek is kipihennie magát, és elegendő tej gyűlt össze ahhoz, hogy a következő etetésnél már ne óránként kérjen enni. A kendő egyébként fantasztikus ilyen megnyugtató-altató célokra, csak előbb rá kellett jönnöm, hogyan kell megkötni, és eleinte tényleg sírt pár percig, amíg beletettem, de hamar elkezdtem fel-alá sétálni, és a mozgástól elaludt.
  Én egyébként az igény szerinti etetés híve vagyok egyelőre (nincs sok tapasztalatom, első gyerek), és azt vettem észre, hogy a baba szervezete tudja órarend nélkül is, hogy kb 2,5 - 3 óránként kell enni kérni.
  A kizárólag anyatejjel táplált csecsemők széklete Dr Spock és egyéb megbízhatónak tűnő források szerint egyébként is híg (sőt, néha hasmenésesnek is tűnhet), de ez a normális állaga. A tápszeres széklet viszont szilárdabb. Biztos, hogy hasmenése volt Macókának?
  Olvastam a bejegyzéseidet, de már nem emlékszem, miért is tértetek át a napi 1x tápszerre. Nem lehetne teljesen mellőzni? (Lásd: http://www.lll.hu/node/192 )
  Ha a baba súlygyarapodása rendben van és van elegendő számú pisis pelenkája, akkor az anyatej mennyisége ELEGENDŐ anélkül, hogy az ember minden etetésnél lemérné, mennyit is evett a baba.
  A védőnőm például jól rám ijesztett, már nem is kérdezősködöm tőle. A babám sírására azt mondta, hogy biztos éhes, nem kap elég tejet, és pótolni kellene tápszerrel, úgyhogy mérjem minden etetés után. Miután kiderült, hogy eszik eleget a mérleg szerint, azt mondta, azért sír, mert túl sokat eszik, és fáj a hasa. Hát sehogy se volt jó neki... :) Mindenesetre valahogy MAGÁTÓL elmúlt a dolog, próbáltuk az Infacolt, de nem vált be. Egyedül a teák elhagyására gondolok, hogy az segített.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A híg alatt itt konkrétana sárga vizet értem.. az már tuti nem átlagos, sajnos. A nyálkás, szinte takony állag meg szintén aggaszt :(

   Törlés
  2. :( értem
   Kitartást, és hidd el, nagyon jó anyuka vagy! Egy frissebb bejegyzésedet olvasva is ez jutott eszembe, hogy mindannyian átmegyünk ilyen nehéz időszakokon, akár lelki, akár fizikai értelembe megpróbáló napokon-heteken, kivéve a nagyon ritka eseteket, ahol a baba meg sem mukkan két etetés és alvás között :))) Na de van egyáltalán ilyen?
   És az is természetes, hogy karriert szeretnél, attól még nem vagy rossz anya, ha szakmailag is szeretnél továbbfejlődni.

   Törlés
 15. Nekünk még az vált be, hogy este, fürdetés előtt sétáltam hordozókenővel, amiben a gyerek függőlegesben volt, és ahogy jársz, kicsit rázkódik is, és akkor távozott belőle mindig némi levegő. De azt, hogy szűk a végbél záróizmuk, nem tudod meggyógyítani tényleg semmivel, várni kell, amíg kinövi.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kipróbálom, köszi :) de miért modt lett szűk? Pár hete még úgy kakilt, mint egy világbajnok.. hogy romolhat ez el menet közben? :(

   Törlés
  2. Szia.
   Mintha magamat olvastam volna, ugyan ebben a cipőben járunk. Tudnál segíteni, mennyi idő után tudott magától kakalni, vagy mi hozta meg a sikert?

   Törlés
 16. Szia Audrey, látom, hogy idő telt el, de le tudod írni, hogy mi történt, mikor lett jobb, mi használt? Nagy segítség lenne! Köszönöm előre is!

  VálaszTörlés