2014. május 28., szerda

4 hónapos

Macó ma 4 hónapos.

7200 Gramm
66,5 Centi
3-as pelenka, napi 5-6 darab
0 fog


Küzdelmes 4 hónap volt, de javul a trend. Remélem kegyesek az égiek, és engednek nekünk néhány nyugodtabb éjszakát, mielőtt beindul a fogzás.

Bő 3 hónap nem-alvás után lassan alakulnak az éjszakák, már nem alszom a földön a gyerekszobában, csak átmegyek, amikor van valami. Heti párszor még mindig kelünk éjjel, hol ezért, hol azért, de azért jut heti pár nyugis éjszaka is. A hasfájás, vagy akármi volt is ez a hajnali szenvedés szép lassan épül lefelé, szerencsére ritkulnak az alkalmak. Végül hiába próbáltunk ki ezer dolgot, semmi nem segített. Jó, hogy ezt nem tudtam előtte, mert nagyon érzékenyen érintett volna, ha tudom, hogy 4 hónapos koráig nem fogok tudni pár óránál többet aludni egyben és az éjszaka bő felét minden éjjel virrasztással töltöm majd. Így, hogy nem tudtuk, legalább lehetett reménykedni. Először, hogy majd 6 hetes korára kinövi, aztán a 2 hónapos markert vártuk, majd a 3 hónapost.. Végül 3 és fél hónapos korában jelentkezett a javulás első jele, és remélem mostantól egyre jobb lesz. 

Most új heppünk van. A napokban tanult meg a hátáról a bal oldalára fordulni tudatosan, amikor akar (korábban is ment néha, de sokszor nem sikerült, vagy véletlenszerű volt a dolog), így most éjjel ezt gyakorolja. G-t tegnap majdnem a kétségbeesésbe kergette, amikor az éjféli etetés után alvás helyett ezt a tudományát gyakorolta, és konkrétan 1 teljes órán keresztül forgott hátról oldalra, majd hátra, majd oldalra, majd hátra.. amíg el nem fáradt, és végül elaludt. Ezt álmában is csinálhatta, mert amikor 2.30 kor felsírt és bementem hozzá, éppen 90 fokkal volt elfordulva a normál alvás helyzethez képest, azaz keresztben feküdt a kiságyban. Valószínűleg minden hát-oldal-hát forduláskor pár fok elmozdulás adódik síkban, így hozta össze a teljes 90 fokot másfél óta alatt. Így viszont már nem volt jó aludni, gondolom szokatlan volt a perspektíva meg nem volt ott a hurka párna, amihez hozzá szokott bújni, így be kellett hívni Anyát, hogy rendezze a helyzetet.

Szintén ebben a hónapban fejlesztette ki a magabiztos ujjszopást, most már mindkét kezével működik. Ez sokat segít az éjszakai alváson, sokszor megébredés után magát vissza tudja altatni, nem kell nekem beszaladni. Érdekes, hogy ez éjjel jobban megy, nappali alvásokkor többször igényli a segítségemet a cumival a visszaalváshoz, kevesebbszer használja az ujját.

A gügyögés nagyon belendült, már egész hosszú gondolatodat próbál közölni :-)

Szintén ebben a hónapban kezdett el tárgyakért nyúlni és rájuk fogni. Ez nagy öröm, mert mindent be tud így tömködni a szájába. Már pelenkázás alatt is a kezébe kell nyomni egy kisebb rongyot, hogy nyugton maradjon, különben esélytelen a helyzet.

Az öltözést továbbra is utálja, minden öltözés nehézkes, de a fürdés utánit sajnos újra végigordítja, pedig korábban egy darabig ment ez csöndben is.

A nappali alvás is visszalépést könyvelhet el csak. Megvan a napi 3 szundi, de csak karban alszik el, és csak alva tudom letenni. Ez is ment már jobban korábban, remélem lassan vissza fogunk tudni térni az elalvás folyamatában levő gyerek letevéséhez, és nem csak mély álomban fog menni.

Sajnos hasonló a helyzet az esti altatással is, ott is rossz irányba haladunk. Korábban G simán és könnyen tudta altatni a kiságyban, de az elmúlt 2-3 hétben sokasodtak az alkalmak, amikor hisztibe torkollott az altatás, és végül ki kellett venni az ágyból és karban elaltatni. Jó lenne itt is visszatérni az eredeti felálláshoz.

A szopik is egyre nyugtalanabbak, már nem köti le a teljes figyelmét a művelet, minden zajra, mozgásra abbahagyja és nézeget körül, hogy mi van. Még az ivásom is (szoptatás közben mindig megszomjazok, így van kéznél egy üveg víz) annyira izgi, hogy abbahagyja a szopit, amint a kezembe veszem az üveget, és elmélyülten szemlél, amíg le nem teszem, és csak utána veti rá magát újra a cicire. Néha külső zavaró tényező híján is abbahagyja, felnéz, rámvigyorog és elkezd dumálni. Zabálni való.

Ugyanígy a héten kezdte, hogy erőlködik, mint aki fel akar ülni. Az okosságok szerint ez csak úgy látszik, mintha, és nincs köze a későbbi felüléshez, hanem új perspektívát keres a világra, de nagyon meggyőzően csinálja, és kész életveszély, már most nem lehet sehol ott hagyni, nehogy leugorjon. Még a karomból és az ölemből is a felülésen mesterkedik. Fekve meg minden adandó alkalommal belekapaszkodik az ujjaimba, és húzódzkodik fel. Tornabajnok, na.

Sajnos Macót is utolérte a koszmó :-( Eleinte csak kis bőrszárazságot lehetett érezni a fején, de mostanra sebes, vörös foltok alakultak ki. A védőnő szerint este fürdés előtt olajozzuk, meg picit utána dörzsölgessük finoman.. hát nem tudom, egyelőre romlik a helyzet. Csütörtökön jön az új doki oltani, majd tőle is megkérdezem.

Tejem egyelőre még van, bár időnként kicsit inog a mennyiség, és rámhozza a frászt, de igyekszem fenntartani a hozamot.

Elég aktív hónapunk volt, Macó rengeteget fejlődött, és cukibb, mint bármikor, de ezt persze már tudja is a kis ravasz :-)

8 megjegyzés:

 1. Szia Audrey,
  Babe koszmó elleni sampon csodáááát tesz. Persze egyszer-kétszer nem árt a klasszikus beolajozós kapargatós, de aztán Babe sampon. Méregdrága, sokáig tart, jó cucc :)
  Ági

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. sampon megvéve, el is kezdtük használni :) köszi

   Törlés
 2. Gratulálok, nagyon sokat fejlődött Macó! :)
  A koszmó ellen nekünk nagyon bejött a Bebé koszmó elleni sampon, ami 2-3 alkalom után eltüntette a hámlásos részeket. Igaz, rettentő drága, de nagyon hatékony és sokáig elég.

  VálaszTörlés
 3. Nekünk is bevált a Babé koszmó elleni sampon, az én fiamnak nagyon sok, göndör haja van, az olajozás egyáltalán nem vált be.

  VálaszTörlés
 4. Csatlakozom az elittem szolokhoz. Kisbabnak nagyon sok ilyen szaraz cucc volt a fejen. Az olajozas mit sem ert. Furdeskor eloszor a fejet kell besamponozni. Aztan mosdasd meg a testet. Addig felpuhul neki. Majd egy eros szalu babakefevel dorgold meg a buksijat. Nem mell nagyon. Nekunk negy alkalommal elnis mult.

  VálaszTörlés
 5. Látod: nemcsak szerinted jó a dévényezés, neki is bejön: biztos ezért gyakorolja folyton az oldalra-hátra manővert:)))

  VálaszTörlés
 6. Pf, én azt hittem a koszmó az tipikus újszülött-baj, és mi megúsztuk… Ezek szerint nem, és bármikor jöhet…? :/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. úgy tűnik... én is azt hittem, hogy ez elkerült minket, aztán mégis..

   Törlés