2014. május 31., szombat

A mozgásfejlődés örömei

Macó nemrég tudatosan, akaratlagosan is át tud fordulni a hátáról a bal oldalára. Álmában eddig is forgott néha, de soha nem tudta reprodukálni a mozdulatot ébren. Nagyon cuki: felemeli mindkét lábát, és lendületesen eldobja őket oldalra, és egy kicsit rásegít hátizomból, így tökéletes stabil oldalfekvéses pózt produkál.
Annak, hogy ez végre megy, amikor akarja, annyira megörült, hogy éjszakánként is gyakorlatozik. Ez cuki, de nem nagyon vicces, amikor másfél órája próbáljuk altatni, de esze ágában sincs lenyugodni, csak forog oda-vissza. Ezt időnként megspékeli azzal, hogy megpróbálkozik a másik oldalra fordulással is, de az nem megy, valamiért nem ugyanazt a technikát alkalmazza (még nem tud túl jól absztrahálni, development need :) ), hanem a jobbra fordulásnál hátból próbálkozik, és alig alig segít rá a lábával, szóval itt még szükség van a revelációra, hogy ugyanazt kell, mint a bal oldalnál, csak tükrözve. A sikertelenség csak frusztrálja, így ilyenkor jól felpaprikázza magát, ami szintén nem tesz jót az elalvásnak. A B verzió, hogy a balra fordulásból megpróbál tovább fordulni hasra. Még ez sem megy szerencsére (jaj nekünk, amikor ez menni fog, a visszafordulás meg nem - azt úgy tűnik, elfelejtette, azaz ahogy a dévény torna oldja a feszes izomzatot, már nincs meg ez az önkéntelen feszítésből adódó mozdulat, hogy hasról hátra vesse magát, pedig ez szinte újszülött korától ment -, mert pár perc hason fekvés után a feje letevése helyett visít, szóval vidáman leszünk, ha átfordul majd hasra, és ezt is gyakorolja éjjel), csak ott tart, hogy oldalt fekve a fejét elfordítja, az arcán fekszik és lábbal löködi magát.. de ahogy elnézem ez is meg lesz nem sokára.
Szóval az elmúlt pár éjszakát így töltöttük, nehéz elalvás, minden ébredéskor tornázás.


5 megjegyzés:

 1. Hihi, ez ismerős. A torna hatására nálunk is jól beindultak a dolgok és ahogy elkezdett forogni minden alvás előtt össze vissza gurult az ágyba gyakorlatilag negyed órán keresztül. Először ott álltam, hogy ebből most, hogy lesz elalvás, aztán az lett hogy betettem az ágyba, bekapcsoltam a bébiőrt, kijöttem. Ő csinálta a kis ágybejárást (így hívtuk) és kb 15-20 perc múlva szólt, nyüszögni kezdett (nem sírt) és akkor mentem, hasra tettem és mozgattam a popoját jobbra-balra ahogy szoktuk. Nálunk egész pici korától így alszik el, hason poporázás. Most, hogy már áll a helyzet még jobb :)))) Nyilván totál álmosan a legjobb ott állni a kiságyban, de otthagyni már nem lehet. De így is kb 15 perc mire eljut a fekvő pozícióba és kezdődhet a poporázás :), aztán közben nyilván még félálomban fel kéne kapaszkodni a rácson stb... pedig ő egy nagyon jó alvó gyerek :)
  Ja és nekem azt is mondták okosok, hogy mielőtt egy nagyobb mozgásfejlődési lépés jön (fordulás, ülés, állás) az előtti napokban/napban általában nyugtalanabb a gyerek és rosszul alszik. Nálunk ez akkor volt tetten érhető mikor felült és mászni kezdett, mert ezt gyakorlatilag egy napra időzítette :)
  Indul a mandula :)
  Timi

  VálaszTörlés
 2. Nagyon édes, ahogy leírod, de gondolom éjszaka tényleg nyűg kicsit.
  Jó kilátások ;) Ez hálózsákban is működik? Csak próbálok előre gondolkodni :) Elképzelem, ahogy Gellért hasról hátra fordul, aztán megpróbál vissza és a lábemeléskor felakad majd a lába :D

  VálaszTörlés
 3. "oldalt fekve a fejét elfordítja, az arcán fekszik és lábbal löködi magát" - ezt most elképzeltem… :D meg kell zabálni! :D
  Egyébként tök érdekes, első pár alkalommal Kissmajom is így fordult, hogy felhúhozz lábak és lendület, de nem ez a helyes technika ám! Vagy legalábbis ő már nem így csinálja (és azóta megy is neki minden kísérletnél, nem csak alkalomszerűen), hanem úgy, ahogy Macótok a jobb oldalt próbálja: hátat homorít, majd fordulási iránnyal ellentétes lábbal ellöki magát a talajtól.
  A hasról hátra vissza fizikailag semmiség (hatalmas nehéz, fej + gravitáció), csak a tudatosság-lépés hiányzik; egyelőre Kissmajom sem jutott el idáig.

  VálaszTörlés
 4. Pupák a felállást gyakorolta még álmában is, volt hogy felsírt, mert sehogysem találta a visszautat, bementünk hozzá, és az ágyban ott totyorászott hálózsákban, félálomban egy kis muki, aki azonnal visszaaludt, amint újra fekvő pozícióba helyeztük. :)

  Szerintem Macó is jó kis mozgékony gyerek lesz, és hát igen, egyfajta "nyugalomnak" megint vége. :))

  VálaszTörlés
 5. A nagyobbik lányom csinálta ezt: éjjel a hátára pördült, vissza már nem ment, pedig csak hason szeretett/tudott aludni. Mi köré raktuk a szoptatóspárnát, hogy ne legyen helye megfordulni.

  VálaszTörlés