2014. május 2., péntek

Büfi

A büfiztetés egy (további) olyan téma, ami engem állatira frusztrál. Ez megint olyan, amihez mindenki ért, és senki nem mond / tud konkrétumot.
Ezer helyen utánaolvastam, de alig találtam használható infót. A legtöbb helyen csak annyi van, hogy fontos a baba alapos büfiztetése. Na, akkor most definiáljuk az "alapos"-t? Mire vonatkozik? A büfiztetés hosszára, módjára, a feljövő büffenetek számára vagy minőségére (kocsmai módon határozott vagy lányosan diszkrét skálán mozogva)? A védőnőtől szokás szerint - mint minden máshoz se - ehhez se kaptam semmi épkézláb tanácsot.
Eleve van ezer pozíció .. nyilván mindenkinek más jön be.
Eddig a leghasználhatóbb tanácsot a Budai Egészségközpontban az UH-s dokinőtől kaptam, aki a koponya-has-csípő UH-t csinálta. Látta ugyanis a hai UH-n, hogy szegény Macónak az egész bélrendszere tele van levegővel, így javasolta, hogy büfiztessünk alaposabban. Kérdő arckifejezésemet látva megmutatta, mire gondol.
Nem hátra/vállra dobott gyerekkel, hanem a mellkasunkhoz függőlegesen hozzászorított gyerekkel jobb, és nem simizzük, hanem rendesen ütjük a popsiját, hogy rázkódjon a gyomortartalma, felülre kerüljön a levegő. Sőt, még lehet vele közepesen hirtelen guggolásokat is csinálni, az is segít. Meg is fogta a kezemet, és azt vezetve megmutatta, milyen erővel kell ütni. Hát, az addigi büfiztetési gyakorlatunkhoz képest ez szinte bántalmazás, de határozottan hatékonyabb, mint amit korábban csináltunk.
Így ezt fejlesztettük tovább.
Van ugye így a popsi ütemes veregetése, hogy rázkódjon a gyerek, ha 2-3 percig ez nem hoz eredményt, akkor 10-15 guggolás, majd újra popsi ütögetés.  Van a "szuper-gyerek" pozíció (kvázi repül, mint superman..), amikor a karunkon hasra fektetve lendületesen hintáztatjuk vízszintesen, szintén gyomortartalom kavarási céllal. Ennél eleinte azt gondoltam, hogy jó eséllyel indulunk egy sugárban végighányt padlóért folytatott küzdelemben, de eddig ilyesmi nem történt.
A szuper-gyerek pozíciót megint a függőlegesen magunkhoz ölelt gyerek popsipáholása követ, ha még mindig semmi, akkor magunkhoz szorított gyerekkel előre-hátra hajlongás (a férjem már elővette a Mydeton-t, amit a múltkor kapott a becsípődött hátára..), majd popsiütögetés nem ütemesen, hanem amilyen gyorsan csak tudjuk, szinte vibráltatva. Ez legtöbbször azért már hoz eredményt.

Mivel az utóbbi időben azt figyeltem meg, hogy egy-egy hosszabb szopi vége felé már nagyon tekereg, csavarog, arra a következtetésre jutottam, hogy mivel szopizáskor az egész emésztőrendszere beindul, a szopi vége felé már a kezdetben a gyomrában levő levegőt küzdi lefelé a bélrendszerében, és ezért tekereg olyan fájdalmasan. Ennek elkerülésére most már tartunk köztes büfit is, azaz nem csak evés után van büfi, hanem az első pár percnyi szopi után megállunk, és akkor is csinálunk egy gyors büfiztetést. Eleinte nagyon tiltakozott a kajálás megszakítása ellen, de megtanulta, hogy utána folytatjuk, így most már csak a rend kedvéért nyekereg egyet-egyet, de nem küzd. Ilyenkor meglepően gyorsan jön a büfi, szinte azonnal, de max 2 percen belül az esetek 99%-ában. Hogy ne szakítsam meg túlságosan az evést, a köztes büfit 2 percben maximáltam a tapasztalatok alapján, ha 2 percig nem jön semmi, akkor már nem is fog, szóval feladom, és ehet tovább büfi nélkül, de ez rendkívül ritkán fordul elő.
Így most már evésenként 2 büfiztetésnél tartunk, és abbamaradt a szopi vége felé jellemző tekergés is.

Szóval nekünk épp most ez az "alapos", ami jócskán eltér attól, mit értettünk azon, hogy "alapos büfiztetés" még 10-12 héttel ezelőtt.

Persze megoszlanak a nézetek abban a tekintetben is, hogy evés után hány böffenetnek KELL lennie. A sógornőm 2-t vár el a gyerekeitől, de például Macóból soha nem tudtunk 2-t egymás után (fél órán belül) kipréselni. Így van a köztes büfi, meg a végbüfi, és ezen kívül már szokássá vált, hogy ahányszor felvesszük, picit mindig büfiztetjük is, már-már reflexszerűen. Meglepően gyakran jön akár igen határozott büff is akár órákkal a kaja után is.
Nálunk most épp ez a büfiztetés. További javító jellegű tanácsokat elfogadok :)

7 megjegyzés:

 1. Szia

  Nalunk ket gyerek van, es ha az egyik hamarabb befejezi az evest, a mi altalunk elneveztee "bofi pozicioba" teszem: a szoptatoparnara hason - vagyis a hona alatt van a szoptatoparna - igy a torzse megemelve;ez nekunk bevalt mindkettonel. Bar a te kisfiad nem szeret hason lenni, nalunk az is elofordul, ha sokaig nincs bofi, akkor hasra teszem oket az agyban/jarokaban es kijon "magatol", bar miota forognak ez nem annyira jon be ;).

  Tamko NS-e

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Most jut eszembe, lehet, h meg kicsi Macoka ehhez - mar nem emlekszem nalunk mikortol hasznaltuk ezt...

   Törlés
  2. Napközbeni kaja után nálunk is tuti módszer a hasra rakás (éjjel nem, mert minden kajálásba belelaszik, tehát csak hasonalvás lenne a vége), ahogy letesszük és elkezd mocogni, előbb-utóbb saját magát megbüfizteti. Csak az a baj, hogy ettől néha bukik is, pedig amúgy húsz kajálásból max. egyszer jön vissza valami...

   Törlés
 2. A lányom 8 hetes, nálunk mindig más pózban jön a büfi, és vannak pózok amin kifejezetten berág. De van hogy bármit csinálok, akkor sem büfizik 10 percig sem. Na vele a guggolás esélytelen lenne. Egyébként akár rögtön ciciről levétel, de kaja után 1 órával is képes bukni, még ha 3-4 becsületeset büfizett is....szóval akkor döntse el az ember mi a jó, mi a nem..

  VálaszTörlés
 3. Ez nagyon hasznos volt, most én is éppen a hatékonyabb büfiztetős módszert keresek. A lányom mindig bealszik a kaja végén, és büfizni is elfelejt... Ez a köztes büfi jó ötlet, kipróbálom én is! :)

  VálaszTörlés
 4. A köztes büfi nálunk nagyon jól működik, a What to expect sorozat második részében olvastam róla: http://www.amazon.com/What-Expect-First-Second-Edition/dp/0761152121 . Kicsit amerikai, kicsit szájbarágós, de nagyon sok gyakorlati tanács van benne.

  VálaszTörlés
 5. 4 hónapos a fiam, de még mindig 1,5 órán keresztül kell büfiztetni, ami a lassan 8 kilójával elég embert próbáló feladat. Kipróbálom ezt a mellhez szorítós dolgot, szinte ki szoktam én is már nyomni belőle a szuszt, dehát ez szokott segíteni. Meg a vibrációs paskolást is felveszem a repertoárba a megszakított büfiztetéssel egyetemben. Végre egy hasznos leírás! nagyon köszi!

  VálaszTörlés