2014. május 1., csütörtök

Dévényezés

Egy ideje nyugtalanít, hogy Macó egyáltalán nem marad meg hason. Pontosabban a hason alvás totál reménytelen. Ha nagyon bekómázva hasra teszem le, van kb 10% esély, hogy nem azonnal ébred fel ordítva, és ha meg is marad hason, amint kicsit kevésbé mélyen alszik, azonnal tiltakozni kezd, így kb egy 45-50 perces alvásciklust képes/hajlandó hason aludni. Ha ébren teszem hasra, akkor 4-5 percet marad meg visítás nélkül, feltéve, hogy valami elképesztő izgalmas dolgot tud szemrevételezni ez idő alatt.
Már 2 hetes kora óta át tud fordulni hasról hátra.. azaz rájött, hogy ha oldalt dönti a fejét, akkor átviszi a gravitáció, így gyorsan segít is magán, amint elég volt a hasalásból.
Pedig a hason alvást általában szeretik a babák, az a tipikus kisbaba póz, hason, felhúzott lábakkal - na, ez sosem ment. Ha hason, akkor nyújtott lábbal, felgörbített háttal, de azt is alig és ritkán. A fejét szinte sosem teszi le, és nem is hagyja lenyomni, amikor ébren van. Mindeközben viszont jó lenne a hason alvás a moro reflex kordában tartására, amivel mindig felébreszti magát, és a hasfájás enyhítésére is. Ráadásul, ha nem marad meg hason soha, akkor hogy lesz ebből kúszás-mászás?

Szóval ez már nyugtalanít egy ideje, de a gyerekorvos mindig elbagatellizálta. Szokás szerint. Nem minden baba szeret hason, meg ez nem jelent semmit, majd ha lesz érdekes dolog, akkor fog hason is, vannak lustább babák, és hasonló általános lózungok mentek.
Viszont Macónak kötött volt a csípője, amikor született, és azzal is engedtek el a kórházból, hogy ezt szemmel kell tartani, és bár a 6-hetes csípőszűrésen mindent rendben találtak, nem voltam meggyőződve a vizsgálat alaposságáról. A doktornő a Budai Gyerekkórházban 2 gyereket vizsgált párhuzamosan az ortopédián, gyerekenként vagy 45-60 másodperc jutott, egy előre nyomtatott sablonos eredményleírást kaptunk, amin látszott, hogy a nap elején az adott dátummal kinyomtattak vagy 50 darabot, rajta van, hogy eltérést tapasztaltam/nem tapasztaltam, rugibugyi használata javasolt/nem szükséges, és csak át volt húzva a nem megfelelő rész. Miközben benne volt, hogy a csípő 130 fokban mozog, stb.. azaz konkrét adatok. Viszont azt nem láttam, hogy bármit mértek volna, és a szám is az előregyártott sablon papíron rajta volt már kőbe vésve.. így ha a dokinőnek nem kalibrált szemmértéke van, akkor minden vizsgált gyerek ugyanazt a papírt kapja, hogy 130 fokban mozog, és rendben, hacsak nincs valami komolyabb eltérés. Macónak szemre sem mozog a csípője 130 fokban, ezt innen meg tudom mondani, és nem is éreztem, hogy jelentősebb fejlődést értünk volna el az otthoni csípő tornáztatással, amit még a kórházban mutattak (1 gyakorlat), így abszolút nem voltam elégedett, és sok bizalmam sem volt a vizsgálat eredményével kapcsolatban. Szerintem csak annyit tudtunk meg, hogy durva eltérés nincs, a finomságokkal meg nem foglalkoznak, átment, kész.


A kötött csípő pedig lehet oka annak, hogy nem szeret hason, hiszen akkor kényelmetlen neki, hogy feszül a csípője, amikor ráfekszik. Ez már motoszkált egy ideje a fejemben, és az alvás / hasfájás témák kapcsán újra meg újra előkerült. Elkezdtem kicsit utánaolvasni a dolgoknak, mozgásfejlődés, ilyenek, és elrémisztő dolgokat találtam. Ugyanis a nem megfelelő mozgásfejlődés a szellemi fejlődésre is kihat, figyelemzavart, diszlexiát és egyéb fincsiségeket okozhat sokkal később, amikor már nem is gondol rá az ember, így erre oda kell figyelni, és az se jó, ha a gyerek későn vagy nem megfelelően kivitelezi a nagymozgásokat, de az sem, ha bizonyos fázisokat átugrik.

Összeolvastam egy csomó oldalt, és általában 3 hónaposan ezt kell tudnia:
 • Hason fekve felemeli a fejét és mellkasát
 • Hason fekve a kezével támaszkodik
 • Lábaival rugdos
 • Mindkét kezét a szájához emeli
 • Tárgyak felé nyúl
Ez mind pipa, így akár el is engedhetném a dolgot, de visszatérő motívum, hogy ha nem marad meg hason, sír, küzd az átfordulásért, és maga mellett tartja a karját magától hason & feszíti fel a lábát, ami mind igaz a Macira, az jelenthet akár gondot is. Szóval ambivalens a dolog.

Addig-addig nézelődtem, keresgéltem, amíg találtam nálunk a kerületben egy gyógytornászt itt, aki nem csak dévényes*, de rengeteg más gyógytorna, terápia, mozgásfejlődéses dologban kvalifikált, és nagy tapasztalata van kisbabákkal. A rendelő honlapja szerint mozgásfejlődés általános felmérésére, azaz ha nincs konkrét probléma (vagy nem ismert) 3 hónapos kor után érdemes menni.
Kértem időpontot, és kaptam is, tegnapra (2 hétre előre - ami pont jó, mert Macó tegnapelőtt töltötte be a 3 hónapot). Nem olcsó, de a fene egye meg, nem pont ezen fogok elkezdeni spórolni.

A nő nagyon finoman, kedvesen, sok türelemmel végigtapogatta Macót, csinált vele különböző gyakorlatokat, amiknél volt, hogy sírt, volt, hogy tetszett neki.. az eredmény az, amire számítottam, mégpedig anélkül, hogy előre bármit mondtam volna. Mindössze azzal mentünk be, hogy nincs probléma, csak a biztonság kedvéért nézetnénk meg, mert a családban előfordult mozgásfejlődési gond.
Sajnos Macónak rendkívül kötött az izomzata, gyakorlatilag mindenhol, de különösen a hátában és a nyakában, ez is okozza a feszítést és a hasról hátra fordulást, és kicsit féloldalas is, a kötött izomzata a bal oldalon még kötöttebb, ezért általában jobbra fordítja a fejét, meg enyhén felemás minden mozdulata. Ez nekem is feltűnt, és próbáltam is ellene hatni, de nem sok sikerrel. (ennek oka valószínűleg az, hogy egyik oldalra pereckedve volt a pocakomban, nem nagyon változtatta a helyét, megvolt az oldal preferenciája, így egyik oldalra görbült hónapokig).

A kórházból való hazaérkezésünk napján kijött a gyerekorvos, és megvizsgálta Macót annó, és meg is állapította, hogy micsoda erős hátizmai vannak, és már kevesebb, mint egy hetesen is milyen jól és sokáig tartja a fejét, micsoda stramm kis fickó. Na, ma pont az derült ki, hogy már ebből látnia kellett volna, hogy túlzottan kötött a hát és nyak izomzat, hiszen ez a mértékű tónus egy néhány napos babánál nem normális. De hát a gyerekorvosok nem ilyesmire vannak specializálódva, nem is nagyon néznek ilyesmit, ha nincs nagy baj.. ahhoz, hogy ilyesmi feltűnjön, már az olyan típusú paramami kell, mint én, aki nem elégszik meg az orvos szavával. Ugyanis mivel minden orvos a maga szűk területére koncentrál, és arra vizsgál csak, egyáltalán nem összefüggéseiben nézik a dolgokat (ez már a meddőségi tortúra során is kiderült), az orvosi "minden rendben"-hez csöndben mindig oda kell érteni azt is, hogy "azokon a területeken, amiket én vizsgáltam, és amikhez én értek, minden másról nem tudok nyilatkozni". Csak ezt nem szokták hozzámondani ;) De én már mindig hozzágondolom, és igyekszem továbbgondolni a dolgokat. Ezért derült most ki, hogy Macin igenis van mit fejleszteni és tornáztatni. 
Egy-két hónap múlva magától kiderült volna, hogy még mindig nem mászik, nem fordul hasra, vagy nem szabályosan kivitelezi a mozdulatokat, felemás, vagy hátból erőlködik csak.. és akkor kezdtük volna tornáztatni. Ettől még megtanult volna valamikor járni, szóval semmi igazán komoly nincs, de tekintettel a mozgásfejlődés hatására a későbbi szellemi fejlődésben, jobb az ilyesmivel minél hamarabb foglalkozni. Produkálta Macó a hasról átfordulást is a gyógytornásznak, aki erre el is mondta, hogy ez sem valódi átfordulás, ahogy az a fejlődésben következne, hanem megfeszíti az amúgyis feszes hátát és karjait, és a többit a gravitációra bízza, szóval bőven nem "szabályos" a mozdulat, ez nem fejlődési stációként értelmezhető, hanem kényelmetlenség feloldásaként. Ráadásul, amire a dokinő szintén büszke volt, hogy hason nem alkartámaszban hasal, hanem kinyomott karral, az se jó, sőt. Ez szintén a túlzott tónus következménye, és így kimarad az, hogy könyökölve nyúl dolgokért hason (amit nem is tesz), mert nyújtott karral túl instabil, és azonnal eldől. Ami így is van. A csípője és a lába úgy általában is nagyon kötött (és nem is szimmetrikus, meg is mutatta, és tényleg láttam is, hogy pl. a bal bokáján 2 hurka van, a jobbon pedig csak egy, stb..), a karjai közepesen, a nyaka kifejezetten erősen (folyamatosan be van húzva a nyaka, mintha nem is lenne, ez nekem is feltűnt, és a nyakizmok tapizásánál visított a leginkább).

Szóval kell itthon is tornáztatni, és vinni tornázni heti egy alkalommal, ami felváltva dévény torna és mozgásfejlesztő torna lesz. Itthon a jövő hétig egy 10 gyakorlatból álló csípőtornát kell csinálnunk, naponta háromszor (elosztva a nap folyamán), kell kicsit hason fektetni, és korrigálni a kinyomott karokat vissza alkartámasszá, ugyanebben a pozícióban az ökölbe szorított kezét ki kell nyitogatni, és picit lenyomni a tenyerét a talajra, hogy érezze a tenyerét (de nem kell úgy tartani, csak kinyitni, lenyomni és elengedni, hogy szokja az érzést), valamint hason gurigázni fitball-on, hogy barátkozzon a  hason fekvéssel, és időnként kicsit "összecsomagolni", azaz hanyatt fekve picit felgörbíteni a fejét meg a lábait/hátát, és "csomaggá" göngyölni, hogy ellen hassunk a feszes hátizmoknak.

Szóval elég sok mindenen lehet javítani, ahhoz képest, hogy a gyerekorvos szerint minden rendben, és nincs tennivaló.

Remélem hatni fog a torna / tornáztatás, és nem sokára menni fog a hason alvás - ehhez nagy reményeket fűzök a nyugodtabb éjszakák és a (mindenkinek, Macót is beleértve**) kicsit több alvás érdekében is.


* Dévény témában már informált voltam, mert a tesóm első gyereke nagyon nehezen született, születési oxigénhiány miatt erősen hipotón volt, már pár hetesen lemaradt a mozgásfejlődésben, így ők hordták dévényezni, és nagyon hamar nagyon jó eredményeket értek el, kb 6 hónapos korára nyom nélkül kitornáztatták belőle az összes problémát. Most már 2 éves múlt, és tökéletes kisfiú, akin nyoma sincs a kezdeti gondoknak.

** Macó ugyanis csak oldalt*** hajlandó aludni éjszaka. Has szóba sem jön, de háton sem sokáig bírja éjjel. Oldalt viszont ha nem tökéletesen tesszük le (kitámasztás ide-vagy oda), vagy sokat mocorog (hello dr. Moro), akkor eldől hasra vagy hátra, ami pár perc alatt ébredést és visítást von maga után. Van olyan éjszaka, amikor emiatt 9-10-szer is be kell mennünk, visszafordítani oldalra, megnyugtatni, és "már" alszik is tovább mindenki. Erre jön még rá a hajnali hasfájás mizéria, így nem csak nekünk, de Macónak sem jut elég alvás, amire pedig igencsak szüksége lenne, hogy megfelelően fejlődjön. Nappal egy fokkal jobb a helyzet, az Adamo-hintában nyugodtabban alszik, azt jobban viseli, de abban nem merem (és nem is ajánlott) éjjel altatni (meg már lassan ki is növi a maga 63 centijével).

*** hetente forgatjuk az ágyban az alvás irányát, hogy felváltva hol az egyik, hol a másik oldalán aludjon egy hétig, és ne lapuljon el a feje egyik oldalon se.

7 megjegyzés:

 1. Nálunk is hasonló volt a helyzet, csak sajnos később vittem el.. de persze még akkor is ki tudták "javítani" a dolgokat. Nem tudom, esetleg a szájába belenézett a gyógytornász? Nekünk ugyanis későn derült ki, hogy a szájában is le vannak tapadva az izmok, ezért nem tudott anno szopizni (egy ideig fejtem, de ez nem volt elég inger), sőt, később ezért fulladozott a darabos kajától a lányom. Érdemes erre is rákérdezni legközelebb, ha most nem nézte. Erre pl 3 alkalom elég volt, hogy feloldja, és utána oké volt a darabos kaja.

  VálaszTörlés
 2. Ezt a posztot en is írhattam volna akár :-) nekem a kisfiam aki most hét honapos, végig jobb oldalon volt a hasamban, így a terhességet végig asszimetrikus pocakkal csináltam végig. Most is nagyon kicsit féloldalas, de nem vészes. Hason ő sem volt hajlandó aludni kb. Három honapos korától,,sőt ha hasra tettem ordított pár mp múlva. Elvittük Deveny tornára,azóta minden oké.,szépen hasal, forgolódik.

  VálaszTörlés
 3. Nagyon jól tettétek hogy elvittétek dévényeshez!
  Én mindenkinek csak ajánlani tudom, ha lát az anyuka/gyerekorvos eltérő dolgot, ha nem, meg kéne mutatni egy gyógytornásznak.

  Mi az elsőszülöttnél jártunk szarul, alig szopott, 6 hetesen már nem is tudott szopizni. Mint később kiderült, nyaki- áll és vállöv hipotóniája volt...
  Második gyerkőcnek semmi baja nem volt, de 6 hónaposan elvittük, utána rendszeresen járattuk az idegrendszer stimulálása miatt (a CMV história miatt).
  Harmadik fiamnál pedig már 8 naposan a dévényesnél jártunk, végigaludta a kezelést :)))

  VálaszTörlés
 4. Én csak annyit tennék hozzá, mielőtt te is paffansz, hogy ha bármilyen mozgásfejlődési gond van, ne dőljetek hátra ha már jár!! Ez egy egész életre szóló feladat. Sajnos. Dévény után TSMT aztán alapozó terápia, majd valami sport.
  Az első gyerekkel 6 hetes korától 2,5 éves koráig jártunk, iskola előtt derült ki, hogy sok gond van a mozgásával. A harmadikkal Dévényre jártunk, kötött izomzat miatt (nem feszes volt, csak kötött), ott is hátra dőltünk, hogy minden rendben, 5,5 évesen kiderült, hogy annyira nincs minden rendben, mert keresztdominanciája van és grafomotoros téren lemaradása. Szóval megint tornázunk. Nekem senki, de senki nem mondta, hogy ez nem egy olyan dolog, hogy kitornáztuk és akkor most rendben van a gyerek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Húúú, ezt jó tudni, mert én tényleg azt gondoltam, hogy egyszer most fejlesztjük, de aztán kész, minden jó. Persze logikus, hogy ezzel később is foglalkozni kell, de ha nem mondod, tuti nem jut eszembe :-( ha jól tudom, tesómék se foglalkoztak azóta a dologgal, pedig lehet, hogy kellene.. észben tartom, köszönöm!

   Törlés
  2. Hát igen. Szerencsére nagylánynak csak a nagymozgásokban van gondja rettenetesen suta a mozgása, de esze, mint a borotva, és finommozgások terén is ügyes. A harmadik gyerek is rettenetesen okos (néha leesik az állam, mert a matekhoz ösztönös tehetsége van), de alig-alig rajzol, azok is "rosszabbak", mint a kortársaié, a ceruzát eleve borzalmasan fogja meg, és nem alakul ki a megfelelő dominancia (tehát pl. jobb kézzel rajzol, de bal kézzel dobja a labdát és bal lábbal is rúgja meg ilyenek). Most megyünk vele újra tornázni, még időben vagyunk szerencsére, csak én is azt hittem, hogy akkor most hátra dőlhetünk, ráadásul az ő mozgása teljesen rendben lévőnek látszik.

   Törlés
 5. Szia!
  De jó hogy ilyen hamar elvitted,mi az ellenkezőek vagyunk ... Lilla 1 hós korától csak hason alszik (most már össze-vissza)Nagyon hamar teljesen kitartotta magát hason fekve, játszani is csak hason szeretett és állandóan "repülőzött"(csak a hasa van lent, minden más a levegőben) 6 hónaposan hátról hasra fordult de csak az egyik irányba.... , doki nálunk sem vette komolyan, "has körfogatára"fogta, az egészet(de ha egy oldalra fordul , másikra nem az nem a duciságtól függ), így Dévényen kiderült, hogy hypotom... repülőzésből azonnal erre kell gondolni, nem szerette a kezét használni,még most is allergiás rá, nem szereti ha valaki hozzá ér...
  Nekem a gyógytornász mondta, hogy ez az egész életet végig kíséri, biztos, kell majd fejlesztő torna, váltot lábas lépcsőzés , biciklizést lehet később tanulja meg, nagy valószínűséggel lúdtalp és gerinc ferdülése is lehet, valamint iskolás korra szem probléma is :-( Nekünk szupinált cipő is kell, annyira befele dől a bokája és fél évente kell menni ortopédiára is...
  Állandóan figyelem a mozgását!
  Ami még nagyon jó , vidd olyan foglalkozásokra is ahol mondókázás stb van (pl,kerekítő)
  Minden mondókára csinálunk valamit, azokba is minden fejlesztő dolog bele van építve, a sok simogatás, csiklandozás, kezek lábak kereszt mozgatása, stb stimulálja az agyat és segít minél több idegkapcsolatokat kiépíteni az agyban!Mi ezt 4 hósan kezdtük és még mindig járunk, valamit fél éve járunk Helen Doronos baba angolra, közben tudtam, meg, hogy itt is minden fejlesztő dolog bele van építve,így még szívesebben viszem :-)))
  bocsi hosszú lettem :-)))
  A lényeg a lényeg a Dévény nagyon jó döntés volt :-)

  VálaszTörlés