2014. május 27., kedd

Pelenka

Besírok, hogy nincs az a pelenka, ami elbír Macó pisijével.. 
Kipróbáltunk vagy 8 félét, de mindnél ugyanaz a gond. Macó oldalt alszik. A pelenkák pedig nem erre vannak tervezve, oldalt nincs nedvszívó réteg, így simán a gravitáció folytán kifolyik a pisi, és szegény akár pár óra leforgása alatt is hónaljig úszik. Az, hogy kényelmetlen neki, és felébred, az egy dolog, de félek, hogy megfázik, ha nem vesszük észre hamar, és órákig vizes ruhában fekszik. Mert ilyenkor aztán body és rugi is csöpög, így az éjszaka közepén nem csak peluscsere, de komplett átöltözés is van. El tudjuk képzelni, mennyire könnyű utána visszaaltatni, miközben alapjáraton is gyűlöl öltözni, és minden öltöztetés vörös fejű üvöltéssel zajlik.
Próbáltam már DIY* módszerrel, szétvágni egy másik pelust és a nedvszívós rétegét  beapplikálni az éppen alulra eső oldalra a rendes pelus gumírozása alá. Mondanom se kell, simán kifolyt a pisi így is, és ráadásul a nedvszívó anyag á la natur a "huzat" nélkül is mállott össze-vissza, tele volt vele minden, így ez nem jött be. Próbáltam már női tisztasági betétet ugyanígy pótlásra használni, ez legalább nem mállott, de a pisi ezt is kikerülve vidáman folydogált ki.
Konzultálva egy tapasztalt bébiszitter ismerősömmel azt a tanácsot kaptam, mert neki már volt ilyen gyereke**, hogy adjak rá a rendes pelus fölé egy bugyipelenkát (pull-up). Én eredetileg arra gondoltam, hogy a sima pelus fölé egy számmal nagyobb pelust húzok, de a bugyipelenkás ötlet jobban tetszett. Megvettük a bugyipelenkát (Libero, mert annak van a legkisebb súlytól, 7kg-tól, a Pampers csak 9 kg-tól lenne), de csalódás volt, mert ennek is csak elöl-hátul van nedvszívó rétege, oldalt csak a gumírozás van.
Ennek ellenére megpróbáltuk, és egyelőre működni látszik. Nem tudom, hogy Macó kevesebbett ficereg mostanában, többet alszik kicsit háton, mint oldalt, vagy tényleg beválik a dolog.. ha beválik, valószínűleg azért, mert jobban rászorítja a pelust, és kevesebb a hely és a lehetőség a pisinek elkerülni a nedvszívó felületeket.
Ha ez nem működne, még egy utolsó dolgot ötöltünk ki.. rendes pelus fölé úszópelus - na az aztán, ha minden igaz, tényleg vízálló.
De egyelőre működik a bugyipelus a rendes peluson, és az utóbbi időben csak egyszer kellett éjjel átöltöztetni, amikoris az éjféli etetéskor akkorát kakilt, hogy konkrétan még a válla is kakis lett :)
De a standard pisivel egyelőre úgy tűnik, meg tudunk küzdeni végre


* Do It Yourself
** külföldi (expat) családok gyerekeit szitteli, akár egész kis kortól, hosszú időn, akár éveken keresztül is, még utazik is velük. A legkisebb gyereke 10 napos volt, amikor elkezdett dolgozni a családnak, szóval ő tényleg profi.

4 megjegyzés:

 1. Nekünk a kaki folyt ki rendszeresen, ráadásul egy csomó ruhájából ki sem tudtam szedni a makacs anyatejes-kakifoltokat. Ez a probléma a hozzátáplálással megszűnt, azóta minden bent marad a pelusban.

  Hogy a pisivel mit lehet kezdeni, az fogas kérdés, de úgy tűnik megtaláltátok a jó megoldást, régebben egy barátnőm nekem is ajánlotta a bugyipelenkát, igaz, ő a "pelenkázás alatt folyton izgő-mozgó gyerek"-problémára.

  VálaszTörlés
 2. Ajánlom a mosható pelenkát, azokon oldalt is van nedvszívó réteg. Kicsit több vele a meló, de jobb a baba bőrének is, az anyatejes kaki sem folyik szét a ruhán. Meg a légáteresztése is jobb, ami különösen fiúknál fontos, hogy ne legyen a herék éveken át (!) meleg helyen.

  Ha az elején ódzkodnál tőle, a gyapjúnadrágot ajánlom, amit a mosható pelenkákra húzunk. Eldobhatóra is lehet adni, és felvesz egy csomó nedvességet, a nélkül h megfázna a baba.

  Flóra

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. de jó ötlet, felvesezm a listába :) köszi!

   Törlés
 3. A lányomon teljesen mindegy, hogy milyen pelenka van (próbáltunk 3 jelentősebb, jó márkát is eddig), mert olyan hígat tud kakilni, hogy az rögtön ki is folyik. Ki fogjuk próbálni a bugyipelenkát, örülök, hogy itt olvastam róla. Otthon rutinos vagyok, mert jellegzetes bugyborékoló hang jelzi a "veszélyt", és ha gyors vagyok, épp sikerül megmenteni a helyzetet. Szerencsére éjjel nem kell pelenkát cserélni, de mindig parázok, ha egy hosszabb sétára indulunk a hordozóban. Köszi a tippet :)
  Nebi

  VálaszTörlés