2014. május 30., péntek

Szemész

Voltunk Macóval szemésznél.
Alapvetően nem volt indikáció, "mindössze" a családi anamnézis indokolta. Az hagyján, hogy én 7 dioptriával élek, és a családomban mindkét oldalon mindenki szemüveges (6-8 dioptria, de van 14 dioptriás családtag is a tágabb családban), ráadásul Anyumnak nagy is a különbség (3+ dioptria) a két szeme között, ezért csak az egyikkel néz, hiába lát mindkettővel (gondolkozott a műtéten, de nem biztos, hogy az agya ennyi idősen még fel tudná dolgozni a változást, és bármi értelme lenne. Rosszabb esetben folyamatos fejfájást okozna a változás). És az én oldalam a lightos, mert G-nek gyerekkorában operálták a szemét kancsalság miatt, majd a műtét után a gyógyulás során az agya kikapcsolta az egyik szemét (ő is lát, csak nem néz mindkettővel), de ez csak tizenéves korában tűnt fel a szüleinek, akkor meg már nem volt mit tenni vele. Szóval ha bármi van, szeretném, hogy Macónál mihamarabb észrevegyük, és ha kell/lehet valamit csinálni, akkor azt asap.
Az új gyerekorvostól kértem hát ajánlást magán gyerekszemészhez (az állami rendszerrel kész vagyok, én már csak befizetek, nem kell tőlük semmi, ha nem muszáj), aki meglepően hamar, már a hívásomat követő hétre adott időpontot (az orthopédus 1 hónapra adott, de ez egy másik sztori). Az már más kérdés, hogy időpontra menve a 4 hónapos gyerekkel 45 percet vártunk.. whatever.
Viszont a doktornő kedves volt, felvette az anamnézist, meghallgatta az aggodalmaimat, és megvizsgálta Macót. Azért nem lehet könnyű bármilyen gyerekorvosnak ilyen kicsi gyerekekkel, mert hát hogy magyarázod meg neki, hogy nézz jobbra, nézz fel, nézz a fénybe, kövesd az ujjam.. így ez az asszisztens feladata, hogy a doki háta mögött a megfelelő szögben magára vonja a gyerek figyelmét mindenféle sípoló mesefigurákkal meg némi bohóckodással :)
Macó jól viselte, még a könnycsatorna vizsgálatot is, pedig ahhoz elég erősen megnyomorgatták a könnycsatornáját a szeme alatt, de csak kicsit elkomorodott, nem kezdett sírni. Nagyon ügyes  volt.
Szerencsére minden rendben, a könnycsatornája működik, nincs jelentős mennyiségű felgyűlt könny, nincs kancsalság, és nincs dioptriahiba se. Viszont mindezek pici korban gyorsan változhatnak, így a családi háttér miatt 3 éves koráig 6 havonta kontroll, utána meg majd évente, hogy ha valami elkezdene kialakulni, el tudjuk kapni.
Azt az instrukciót kaptuk, hogy 6 hónapnál hamarabb menjünk vissza, ha gond van a könnycsatornával, vagy felmerül a kialakuló kancsalság gyanúja.
 • könnycsatorna: elkezdene nagyon, összeragadósan csipásodni megint a szeme (korábban volt iylen, de már legalább másfél hónapja nem), vagy azt látnánk, hogy áll a könny a szemében
 • kancsalság: érdemes 2 hetente vakuval fotózni (a doktornő szerint internetes álhír, hogy a vaku károsítja a gyerek szemét), és nézni, hova esnek a "vörös szem" foltok. Ha mindkét szembogarában kb ugyanoda, akkor ok, ha eltérő helyre, mondjuk az egyikben középre a másikban pedig kicsit oldaltabb, akkor az már kancsalság.

6 megjegyzés:

 1. A gyerekszemész asszisztense jókat mókázhat munka közben :)
  Kívánom, hogy a későbbiekben se legyen gond Macó szemével!

  VálaszTörlés
 2. Nekem felszúrták mindkét könnycsatornám kicsi koromban, aztán volt szemüvegem is, de később minden ok lett :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem is de nem is emlékszem rá.
   Viszont én felnőttkoromban (19) lettem szemüveges és azóta egyre szemüvegesebb vagyok.
   Szóval szerintem az álhír hogy ahogy öregszel úgy helyrejön a rövidlátás. Nálam egyre rosszabb...

   Törlés
 3. Nekem (eddig) szemüveges gyerekem van (egyik 2,5 évesen lett az, a másik 2 évesen) és el tudom mondani, hogy az sem a világ vége, nagyon jól viselik, soha nem volt gond, és soha nem is csúfolták őket, és kifejezetten jól áll nekik (egyik lány, a másik fiú). MIndkettőnek még tapasztani is kellett (nem kancsalság miatt), azt is kibírtuk. Pedig az egyiknek úgy kezdtük, hogy heti 5 nap 24 órát...Nálunk csak én vagyok szemüveges, a férjem tökéletesen lát, sajnos mégis eddig kettő ezt örökölte, a kicsit még nem vittük el, majd lassan.

  VálaszTörlés
 4. A páromnak túl korán (alig több mint 2 évesen) tapasztották le a kancsalság miatt a szemüvegét, így sajnos nem alakult ki a sztereólátása, ő is egyszerre csak egy szemmel tud nézni. Remélhetőleg ilyen hibát manapság nem követnek el a gyerekszemészek. Kívánom, hogy Macónak ne legyen semmi szemproblémája később sem!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hú erre nagyon hosszan lehetne csak reagálni.:-) A tapasztás pontosan azért kell, hogy kialakuljon a két szemes látás. A kancsalságnak több oka lehet, amit a köznép kancsalságnak hív azt a szemmozgató izmok problémája okozza, annak sokszor a végén műtéti megoldása lesz. De kancsalság lehet pusztán fénytörési hiba okán is (rövid vagy távol látás). Az én gyerekeimnél ez volt. Az egyik szemük tökéletes volt,a másik pedig rossz Ilyenkor az agy érzékeli, hogy a két szemből eltérő kép érkezik és a rossz szemet kikapcsolja a működésből. A lányomnál főleg akkor jelentkezett, ha nagyon távolra nézett, vagy ha már nagyon fáradt volt. Ilyenkor a jó szemet tapasztják, hogy a rosszat is működésre bírják. Természetesen szünetekkel. A lányomnak csak a nap egy részében kellett, a fiamnak heti 5 napot, majd 4-et, majd 3-at. Ha nem tennék, akkor egy idő után az agy véglegesen kikapcsolná a rossz szemet, és arra örökre tompalátó lenne. A két szemes látás 5-6 éves korra alakul ki, pont ezért korán kell beavatkozni, mert később már nem érhető el, hogy kialakuljon. A gyerekeimnek nézték, ma már speckó gépek vannak, amibe bele kell nézni a gyereknek és csak akkor lát benne dolgokat, ha mindkét szemét használja. ÍGy könnyen ellenőrizhető.
   Amúgy öreg hiba a szemüveget tapasztani, mert oldalra, alulra, fölülre kilát, tehát nincs hatása. A szemet magát kell tapasztani.

   Törlés