2014. május 16., péntek

Új gyerekorvos

Lett új gyerekorvosunk. Időszerű volt, mert az eddigin, és az uralkodó körülményeken eddig minden alkalommal felhúztam magam.
Megbeszéltük G-vel, és egyetértettünk abban, hogy mi már rég kiiratkoztunk az állami egészségügyi rendszerből, mindennel magán orvoshoz járunk, csak a tonna t.b.-t fizetjük (valakinek ezt is kell, ugye..), akkor meg miért pont Macót hagynánk az állami rendszer önkényében és inkompetenciájában szenvedni. 
Körbenézelődtem, körbeérdeklődtem, és végül kiszemeltünk egy dokit, akinek a praxisa nincs épp közel, de ez nem baj, mert házhoz jön (természetesen a megfelelő összeg fejében), nem kell rendelőbe rohangálni, várakozni, stb. Az ismerősünk, aki ajánlotta nekünk, beajánlott hozzá, így ki is jött, meg is nézte Macót, és elindítja a papírmunkát, hogy Maci hivatalosan is átkerüljön a háziorvosi praxisába is. Ezt nem lenne muszáj, járhatnánk továbbra is oltásra az eddigi dokinkhoz, a magánt meg hívhatnánk, ha van valami extra, de jobban szeretném, hogy a gyerek minden dolga egy kézben legyen, ne legyen szétosztva. Szerintem jobb, ha egy orvos foglalkozik vele és lát minden vele kapcsolatos dolgot, legyen az mégoly kis rész is, mint az oltások.
Szóval átjelentkeztünk.

Az új doki megvizsgálta Macit, nagyon meg volt elégedve vele, milyen szép nagy, erős gyerek. DE. Mindenképpen menjünk el ortopédushoz, mert a csípője igenis nagyon kötött, akármit mondott a mások ortopédus a Budai Gyerekkórházban, a lelet is önellentmondásos, és még lehet, hogy terpeszpelus is kell majd, de ezt döntse el a szakorvos. Szóval megyünk mindjárt magán ortopédushoz.
Szerinte kicsit feszes az izomzat, de nem nevezné túl feszesnek, neurológiai vizsgálat semmiképpen nem kell (ha ilyesmi felmerül, első kört a neurológián szokás futni), nem szükséges a dévény torna, de nem is árt, ha akarunk, járjunk. Én viszont továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy egy orvos és egy gyógytornász más szempontok alapján vizsgál, és ami az orvos szerint nem kóros (értsd komoly, nagy eltérés) ott a gyógytornász még láthat fejleszteni valót. Más az ingerküszöb és más a perspektíva. A doki mindent a kóros, sérült állapothoz mér, és ami nem nagyon gáz, az akár jó is lehet. Ellenben a gyógytornász a tankönyvi ideál állapothoz mér, így ami nem százas, azon van mit javítani. Az én gyerekem meg igenis legyen százas, ne csak good enough.

A hajnali szenvedésre azt mondta, hogy nem klasszikus hasfájás, de valószínűleg emésztőrendszeri túlterhelés okozza, hiszen a gyerek jól, sőt, szinte túl jól hízik, még mindig havi 1 kg-t, így nem csoda. Majd az idő megoldja, amikor már arányba kerül a kajabevitel és az emésztőrendszer érettsége, elmúlik magától. Kösssssz. Kérdeztem, hogy akkor próbáljunk-e neki kevesebbet adni enni, de erre nagyon realisztikusan azt mondta, hogy megpróbálhatjuk, de az ilyen erős (fizikailag és akaratilag is) babák nem szokták elfogadni, hogy nem kapnak többet, és addig fog ordítani, amíg meg nem kapja, ami szerinte neki kell és jár. Szóval választhatunk, hogy minden kajánál küzdünk, vagy minden éjjel. Azért vannak kétségeim, mert jobban alszik, mióta járunk dévényezni, de arról majd külön írok.

Megbeszéltük a részleteket: anyagiakat, mikor lehet őt hívni és mikor inkább az ügyeletet (mind időben, mind eseményben), stb. Legyen világos, mi van. Én ezt így szeretem.
Megbeszéltük, mikor jön beadni a következő kör oltást, kiírta a recepteket, és végül rábeszélt a rota elleni cseppekre is, legközelebb azt is megkapja. Az én ellenérvem az volt, hogy a sok törzs közül csak pár ellen véd, akkor meg minek, de elmagyarázta, hogy van olyan, hogy keresztimmunitás, ami azt jelenti, hogy ha az adott törzs ellen nem is véd teljesen, a rokon törzsek esetén is gyengíti a kórokozókat, és enyhébb lefolyású lesz a betegség, mint imunizáció nélkül lenne. Szóval meggyőzött, így megy a rota legközelebb.

3 megjegyzés:

 1. Szia!Beleolvastam a blogodba és a rotához írnék.Mi beadattuk,engem is ez az érvelés győzött meg. Igaz is lett!! A bölcsiben márciusban volt rota.A lányunk elkapta,de "csak". 2x hányt,1x ment a hasa és lázas volt.4 nap alatt lement nála.Jól döntöttél!

  VálaszTörlés
 2. Szia!

  A rota tényleg enyhébb lefolyású lesz, engem az győzött meg,hogy így nem kerülünk kórházba,ha elkapja. Ez érv :)
  Tornázni szerintem mindenképpen vidd, mi 6 hetes korától hordjuk a Petőbe, mert túl feszes, most 7 hónapos és beérte a kortársait. Hétről hétre kapom a visszajelzéseket, mit hogyan gyakoroljunk,nekem is szuper. A Dévényről is ugyanezt hallottam. És ha egy kicsit is ügyesebb lesz tőle,akkor minden pénzt megér. :)

  vic

  VálaszTörlés
 3. Kedves Audrey!

  Régóta követem a blogot és kezdő anyukaként hasznos és sokszor megnyugtató olvasni. A II. kerületben gyermekorvos ügyben hasonló kihivásokkal küzdünk. Lenne rá mód, hogy egy privát üzenetben megosszad velem az új gyerekorvosotok elérhetőségét?Régóta keresek olyat aki házhoz megy, sikertelenül.
  üdv, A
  (dokinak@freemail.hu)

  VálaszTörlés