2014. május 24., szombat

Zajszint

Mielőtt Macó megszületett, fogalmam se volt róla, micsoda hangzavarban élünk.
Meg se hallottam a hétköznapi zajokat, miközben most, amikor altatok vagy épp már alszik, például mennydörgésszerű robajjal indul be a kazán, amikor bekapcsol a fűtés vagy kinyitjuk a melegvíz csapot. Kattognak a fűtőtestek, amikor megy a fűtés. A WC lehúzása idegölő. Állati hangosan megy a mikró, és csenget a nyomorult, amikor kész, ráadásul ha nem veszem ki azonnal a cuccot, percenként újra csenget egyet, emlékeztetőül*. A rádió leghalkabb, egyes fokozata, ami korábban észlelhetetlenül halk volt, soha ilyen halkan nem hallgattuk, most üvöltésnek tűnik, és csavarnám lejjebb, de alatta már csak a kikapcs van. Ugyanez a mobilok csengőhangjára. Még a leghalkabb is túl hangos, a rezgés meg kemény felületen csap rémes zajt, ahogy ugrál.
Egy csomó ajtónk és szekrényajtónk nyikorog - G elő is vette a WD40-et, és keni a nyekergő zsanérokat szorgalmasan. A bejárati ajtóban a kulcs elfordítása, bármennyire óvatosan is történik, kész hangrobbanás. A mosogatógép cunamiszerű zajjal mosogat, a mosógépről, centrifugálásról ne is beszéljünk. A mosogatógép ki- és bepakolása szintén traumatikus, vagy nagyon lassan, egyenként rakok be / veszek ki mindent, vagy állati csörömpöléssel jár, ahogy a tányérok, edények, evőeszközök egymáshoz ütődnek. Zacskó feltépése, tüsszentés, orrfújás.. ezek mind fülsiketítőek. A szomszéd redőnyhuzogatása korábban is idegesített (hajnali 5-kor húzza fel, másodperc pontossággal), de most.. a környékbeli riasztókról pedig ne is beszéljünk.
Micsoda hangzavarban élünk, elképesztő, hogy eddig fel se tűnt!

* ez micsoda jó feature-nek tűnt pár éve, amikor megvettük.. most már bánom.

6 megjegyzés:

 1. Éjjeli alváskor szerencsére nálunk ez nem gond, Kissmajom este nyolctól reggel hatig olyan, mint akit lelőttek, örülök, ha enni meg büfizni hajlandó. Nappal nálunk is egy katasztrófa volt régebben, gyűlölöm a szomszédokat, a legszimpatikusabb egy művész faszi, aki trombitával nyomul, szóval gondolhatod… De amióta a nagy találmányodat, a fehérzajos appot használjuk, ritkán van gond, az csomó addig zavaró hangot elnyom - ti már nem használjátok?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De, használjuk :-) amikor sikerül jó mélyen elaludni, akkor okés, és a fehér zaj/sissegés app sokszor áthidalja a megébredéseket, de az elalvás folyamata kritikus, és nem jöttem még rá, mitől függ, mennyire mélyen sikerül elaludni... így elég lutri a dolog, sokszor. De néha meglepődök azért, micsoda zajokat alszik át békésen, máskor meg a térdem kattanására a folyosón felébred az ajtó túloldalán..

   Törlés
 2. Hát az én Fiam meg kint alszik a teraszon, velünk szemben térköveznek, Uram fúr - farag, Ő meg meg se mozdul. Az elalvásnál neki is szüksége van csendre, de utána már ágyút lehet mellette eregetni :-)

  VálaszTörlés
 3. Gellért is aludt már, miközben ment a feje mellett a benzines fűnyíró, de volt, hogy a wc lehúzásra pedig megébredt. Kiszámíthatatla. :)

  VálaszTörlés
 4. Hehe, nálunk a legnagyobb zajforrása három másik tesó.:-) A múltkor simán berobogtak a szobájába amikor aludt (közös az egyik tesójával), mert nem vették észre, hogy már lefektettem. Meg sem rezdült rá.

  VálaszTörlés
 5. :D :D :D
  Ez nálunk is így van, épp tegnap mondtam M.-nek, hogy eddig soha nem hallottam az autók zaját, mostanában meg igen. Mióta megvan Á. olyan a hallásom, mint egy denevérnek. :)

  A másik pedig az, hogy a házban és az udvaron mindig akkor kezd el valaki ordítozni, fúrni-faragni, füvet nyírni stb., amikor a gyerek épp alszik.

  VálaszTörlés