2014. június 18., szerda

Alvás

Ez az alvás dolog nagyon változó. Mármint az éjszakai. A nappali is, de az egy másik sztori.
Macó már sokszor bebizonyította, hogy simán végig tudja aludni az éjszakát, semmi gond, HA NINCS SEMMI BAJA. Csakhogy a "baj" rengetegféle lehet - fogzás, mozgásfejlődésből adódó izgalom, túl meleg, túl fáradt, túl eseménydús nap, túl unalmas nap, stb. a sor szinte végtelen.
Pedig alapvetően jól megy az éjszakai alvás. h7kor este a fürdés után van az uccsó szopi, utána Apa altat a kiságyban (változó sikerességgel - néha nagyon simán, néha némi hiszti árán), és Macó h8ra általában már alszik. Jelenleg h11-kor Apa felkelti egy üveg kaja erejéig - ezt szeretném szép lassan előrehozni este 10ig negyedórás lépésekben (múlt héten még 11kor volt evés, most jöttünk előre egy etapnyit), és utána ezt a ritmust tartani, amíg nem veszik át a teret a szilárd kaják. Szóval Apa etet h11-kor, és h12körül Macó már alszik megint, ez az altatás nagyon sima szokott lenni, alig ébred fel az evés erejéig. És ha jó napunk van, innen alszik is reggelig, mint a bunda, általában 6-f7 között ébred.
Viszont a fenti okokból nagyon rapszodikusak az éjszakák. A legrosszabb mostanában az volt, amikor 5 és fél órát aludt 12 (!!) részletben, utána mindketten kivoltunk. Akkor a fogzás és a meleg egyszerre játszott, és kínszenvedés volt az egész, úgy, ahogy van. Köztes eset, hogy f3-f4 magasságában egyszer be kell menni beadni a cumit a szájába a visszaalváshoz, amivel azonnal elalszik ilyenkor, és a cumit 5 perc után ki is köpi. Máskor viszont simán alszik ébredés nélkül, az eddigi legjobb alvás 7óra54 perc volt egy darabban, majdnem reggel 8ig aludt - én persze menetrendszerűen ébredtem 6kor (pedig alapban nem vagyok korán kelő, de már beálltam Macó ritmusára), és 6tól 8ig nem tudtam mit kezdeni magammal - megcsináltam mindent, amit reggel szoktam, elpakoltam, elmosogattam, megreggeliztem, felöltöztem, időnként benéztem hozzá, hogy tuti minden rendben.. fura volt kicsit. De ilyet is tud, szóval jó lenne, ha ebbe az irányba haladnánk :)

3 megjegyzés:

  1. Én sosem keltettem fel enni. És így kialakította magának a kis rendszerét, pl saját maga hagyta el az éjféli evést. Próbáld meg nem felkelteni, hátha nem is kell az a 11 körüli kajálás

    VálaszTörlés
  2. Én sem keltem fel sosem és Ákos is beállította a napirendet. Igaz így csak napi 5-6 alkalom szopi van, de ez úgy tűnik teljesen elég neki. Mondjuk általában 1 szopi 1 óra hosszáig tart :-) Próbáld meg nem felkelteni, lássuk mit szól hozzá :-)

    VálaszTörlés
  3. A hajnali 3 as evését ő maga iktatta ki, egyszerűen már akkor nem kért enni.. De aszul tartok, hogy 12 óra sok neki kaja nélkül, a füredé utáni lefekvés előtti szopi este 7 kor van, és reggel 6-7 ig alszik. A suttogós könyvből vettem az ötletet a felejtéssel, és ez így nagyjából beleillik a mi ritmusunkba.. meglátjuk

    VálaszTörlés