2014. június 21., szombat

Audrey olvas - Heidi Murkoff et al.- What to expect the 1st year

Angolul olvasók előnyben. Nem tudom, megjelent-e ez a könyv magyarul.
Mindenesetre hasznos. A szokásos angolszász szájbarágással megy végig az újszülöttekkel kapcsolatos témákon, és nulla napos gyerekkel hirtelen magunkra hagyatva nagyon sok hasznos tanácsot tartalmaz. Mire elolvastam, már kvázi rutinos anyuka voltam, így a fürdetés, és hasonló témakörök szerencsére nem tartalmaztak újdonságot, viszont részletez különböző speckó témákat is, például mit tegyünk betegség esetén, hogyan és hol mérjünk lázat, milyen érték magas, mi a normális, stb. Szóval nagyon hasznos referenciakönyv. Egészen az egy éves korig fedi le a dolgokat.

Amit én használok az a havi bontás, ahol minden hónapra megadja, hogy az adott hónapot betöltve a babának mit kell tudnia (nyúl, mosolyog, fordul, stb..), azaz a minimum normál szintet, és azt is, hogy mit tudhat, ha egy kicsit épp gyorsabb a fejlődésben. Az ilyen kényszereseknek, mint én, nagyon megnyugtató, hogy a minimumot eddig minidig hoztuk, tehát normálisak vagyunk (legalább ebben).

Ugyanettől az írótól (azaz pontosabban írócsapattól) létezik ennek egy előző kötete - What to expect when you are expecting - ami a terhességet és a szülést dolgozza fel ugyanilyen szájbarágó részletességgel, ez jó lett volna a terhesség alatt, de akkor még nem ismertem.

És létezik egy következő kötet, ami az 1-2 év közötti témákat dolgozza fel (What to expect the 2nd year), majd ha oda jutunk, biztosan meg fogom venni (letölteni a Kindle-emre).

4 megjegyzés:

 1. Az elsőt terhesen sokat olvastam, ezzel együtt: The Pregnancy Bible: Your Complete Guide to Pregnancy and Early Parenthood - Joanne Stone, Keith Eddleman.
  Ez is megvan, de még nem néztem bele… mondjuk sejtettem is, hogy miután megszületik, kevésbé leszek agybajos, mint nagy hassal… :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jah és akkor volt ez: What to Expect When You're Expected: A Fetus's Guide to the First Three Trimesters - David Javerbaum, Mike Loew
   Hát ez kurvajó! :D

   Törlés
 2. Jaj, nekünk főleg az első hónapokban ez volt a kézikönyvünk, rengeteget segített! :)

  VálaszTörlés
 3. Egyetlen dolgot kritizálnék benne: rettenetesen ellenzi a hason altatást. Nálunk pedig másként nem hajlandó aludni a kisasszony, úgyhogy az Angelcare-rel supervised-nak minősítettük a hason alvást. Talán ennek a könyvnek is köszönhető, hogy az légzésfigyelő nem része a helyi folklórnak, egy brit barátunk sem használta és kb. fele annyiért lehet kint venni, mint itthon - ha valaki éppen arra jár és venni akarna egyet.

  VálaszTörlés