2014. június 20., péntek

Fehér zaj - reloaded

Hogy én mekkora egy.. na mindegy. Pedig a megoldás kulcsa már hónapok óta a kezemben volt, de nem esett le.
Ugyanis mostanában rettenetesen szenvedős a napközbeni alvás. Irtó nehezen, hatalmas cirkuszok árán alszik el, hiába olyan fáradt, hogy már leragad a szeme, gyakran átbillen a fáradt hisztibe annak ellenére, hogy árgus szemekkel lesem, és a 2. ásitásra vagy a könnybe lábadó szemre már viszem is aludni. És onnan az egész kerület hallja, hogy altatni próbálok. Arról ne is beszéljünk, hogy még ha sikerül is elaltatni, 20 perc után gyakran felébred, és ha nem elég gyorsan és elég jól reagálok, akkor vége az alvásnak, viszont továbbra is fáradt. Sokszor még akkor sem bírom visszaaltatni, ha időben reagálok és jól. Szóval vége a boldog békeidőknek, amikor napi 3*2 órát aludt nap közben. Most már hetek óta egész nap trappon tart, és nagyon sok a sírás, azaz inkább a lila fejjel üvöltés :(

Nem olyan régen vonult végig az országon egy hőhullám, amitől mindenki olvadozott szépen maga alá. Mi is. Légkondink a 4 szobánkból csak 2-ben van, a déli oldalon, az északi szobáknál nem is gondoltuk, hogy kellhet. Macó szobája az északi oldalon van, direkt, mert fűteni könnyebb, mint hűteni, meg gyerekszobában amúgysem légkondiznánk. Gondoltuk annó. Na, megérett a helyzet. Annyira meleg volt, hogy nem lehetett megmaradni légkondi nélkül, szegény gyerekről is éjjel-nappal folyt a víz. Szereltetni nem akartunk, így vettünk egy mobilklímát.
Kicsit aggódtam, mert ugye a split klímával ellentétben, ahol a kompresszoregység a szobán kívül helyezkedik el, az ilyen mobilklímák esetén a kompreszor is ott van a kütyüben, a szobán belül, és az meg elég hangos. 54 dB, hogy pontos legyek.
Erre váratlan felfedezést tettem - Macó imádja a kompresszor hangját - azonnal megnyugszik és bealszik tőle. Én meg még attól féltem, hogy nem fog tudni aludni a zajtól. A legnagyobb vörösfejű üvöltés közepette is a klímát bekapcsolva, amikor elindul a  kompresszor, Macó elcsendesedik, majd behunyja a szemét és alszik. HALLELUJA. OK, nem 100%-ban, de elég gyakran.
A fehér zaj csodája. Én meg hetekig szívtam itt a hisztis altatásokkal, miközben én magam örültem a fehér zajnak még hónapokkal ezelőtt!
Csakhogy én halk háttérzajnak használtam, az alva tartáshoz, nem az elalváshoz. Pedig egy kommentelő akkor még be is kommentelte, hogy ők a gyerek ágya mellett járatott hajszárítóval altattak, ami valljuk be, nem épp csendes háttérzaj. De nem esett le, és csak most állt össze a kép.
Persze azért kell a fehér zaj, hogy kizárja a többi zajt, ami ingerként túlterheli szegényt, azért üvölt, mert próbálja ő maga kizárni a többi zajt, beszédet, stb. Erre meg a csendes háttérzaj nem optimális.
A légkondit viszont nem akarom folyamatosan járatni a feje mellett, mert ugyan az 54 dB bőven alatta van annak, ami halláskárosodást okoz hivatalosan, de azért nem rizikóznám a gyerekem hallását a magam kényelme érdekében, másrészt nem is éppen energia takarékos, ami se a pénztárcánknak se a környezetnek nem tesz túl jót. Eszembe jutott hát a szuper kis app, amit annó halk háttérzajnak használtam, és egy vörös fejű üvöltő szeánsz alatt elkezdtem a telóm max hangerején végigpróbálgatni a zajokat (autó, porszívó, hajszárító, fehér zaj, rózsaszín zaj, szürke zaj, stb..). Macó a rózsaszín zajra halkult el (ez olyasmi zúgás, mint a behangolatlan tv vagy rádió). A max hangerő ugyan nem kell, de elég közel hozzá, elég hangosan kell mennie, hogy használjon, de használ. Amikor már elcsendesedett és elszenderedett, lejjebb veszem a hangot, de azért így is a csendes háttérzajon túlmutató hangerő megy neki a szobában mostanában, ha hisztis az elalvás. Amikor (ritkán) simán elalszik, akkor nem használom.
Bakker, megint nem állt nekem össze valami, miközben a puzzle részek a kezemben voltak, csak hetekkel később.. kicsit többet kellene aludnom, hogy javuljon kicsit a szellemi teljesítőképességem, mert ez így elég szomorú. Szar dolog butának lenni, és még tudni is..
De lényeg a lényeg, kicsit könnyebb így az altatás, bár nem 100%-os, de javult.

9 megjegyzés:

 1. nem lehet, hogy túl hamar próbálod letenni? okos altatós könyvekben azt olvastam, hogy ásítozni hamar elkezdenek, de akkor még nem elég álmosak és ha idő előtt teszed le őket, akkor nem fognak aludni. marha nehéz egyébként rájönni, hogy mi a megfelelő idő, de az alvóskönyvek egybehangzóan állítják, hogy iszonyú sok múlik a megfelelő pillanaton és azon, hogy a gyerek elég álmos-e már. (persze szívás, mert akkor sem tudnak aludni, amikor már túl álmosak...nehéz ügy.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nálunk minden gyereknél volt egy menetrend, eleinte játszottak magukban (nyilván ez egy picinél volt mondjuk 10 perc, amennyit elvolt, de azt mindig hagytam, hogy maga játssza, ma már a 14 hónapos akár 1 teljes órán át is elvan magában), utána játszottak velem, aztán felvettem őket, járkáltunk a lakásban, ha már kornyadoztak, dőlt a fejük, vagy éppen vakargatták a fülüket, meg dörzsölték a szemüket akkor kerültek ágyba. Mindig működött. Aztán ahogy nagyobbak lettek nem kellett már megvárni amíg nagyon fáradtak, mert már nagyon jól tudtak elaludni maguktól.

   Törlés
  2. az enyémek is elég hamar aludtak maguktól, de az elején az ember sokat szenved az altatással (míg rá nem jön, hogy nem kell altatni;)), mert egyrészt be van szarva az idegrendszeri fejlődés miatt (nyilván ezen nem kéne rugózni, de első gyerekkel nehéz nem rugózni ilyeneken), másrészt meg mert általában halálosan ki van merülve és szeretne egy kis csöndet és nyugalmat. vissznézve én sem értem a sok hisztimet mindenfélén, na de ott és akkor nagyon is helyénvalónak tűnt.

   Törlés
  3. Na hát ez az, baromi nehéz eltalálni a jó pillanatot, és tapasztalataim szerint percek választják el az álmos vagyok aludjunk-ot a fáradt hisztitől nem tudok aludni-tól.. :-( de kitartóan próbálkozok :-)

   Törlés
 2. Lehet, hogy direkt jó lesz, ha dolgozol és kilépsz ebből az altatós akármiből, fehér zajokból, meg kompresszorokból, és nem a te dolgot lesz, hogy a gyerek megfelelően aludjon. Aki vigyázni fog rá az megoldja, mert nem lesz neki ilyen irtózatosan fontos ez az alvás dolog. Te meg megnyugszol egy kicsit. Ha nem sikerül nekik, akkor max. éjszaka beájul.:-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, akkor majd részben máshol is ki tudom élni a megszállottságomat :-) de nem az a fontos, hogy nekem jó legyen, hanem hogy Macónak, és attól, hogy nem nekem kiabál, hanem másnak, még nem lesz jó. De lehet, hogy másnakjobban menne az altatás, kicsit távolabb állva a dolgoktól

   Törlés
  2. IGen, erre gondoltam. A gyerekek irtózatosan megérzik a belső feszültségeinket. Nekem ilyen volt a második gyereknél az etetés. (Rendkívül rossz evő volt.)

   Törlés
 3. Nalunk ismax 30 percet alszik a baba, de latom rajta, hogy meg faradt. Jincs valakinek otlete, hogy ezt hogyan lehetne nyujtani? Probaltuk csendben, zajban, de nem vt eredmenye. Jelenleg 1-1,5 orat van ebren, aztan 30 mercet alszik. Harom es fel honapos. Otletek?

  VálaszTörlés