2014. június 4., szerda

Mi legyen a fogzással, ja, meg oltás

Még mindig tart.
Azt, hogy ez tényleg fogzás (ha még nekem nem tűnt volna fel), mind a gyógytornász, mind a gyerekorvos megerősítette. Szegény Macónak duzzadt az ínye, de fog egyelőre nem látható, így alig hiszem, hogy ebből a napokban fog fog keletkezni. Kérdeztem a gyerekorvost (az új egy pasi), hogy mit adhatok neki, adhatok-e Panadolt vagy Nurofent. Ő nem javasolja, ez egy természetes élettani folyamat, mindenki átesik rajta, túl lehet élni. Ha akarok adni valamit, használjak Dentinox-ot (lidokainos), vagy ír fel egy saját verziójú ecsetelőt. Ezek meddig hatnak? Kb 30 percet, az elalvást segítik. Oké, de a fő gondom jelenleg, hogy óránként felébred, mert fáj neki. Hát ez van, élettani.
Anyukád élettani, de komolyan. Az is élettani, hogy mind a gyereknek, mind nekem szükségünk van legalább valamennyi alvásra, neki se jó, ha nem tud egyben pár órát aludni (rólam ne is beszéljünk), meg szerintem az is természetes, hogy nem akarom hagyni szenvedni, ha lehet ellene tenni.
Az Osanittal, amit rengetegen dicsérnek, ugye úgy jártunk, hogy ahol van (Széna tér), ott csak orvosi papírra adnák oda, ahol meg nem kérnek orvosi papírt, ott nincs, és csak 1 hónapra tudnak rendelni. Mert hogy ez egy magyarországon nem törzskönyvezett homeo-s cucc, amit Ausztriában árulnak (csak gyógyszertárban, de nem vényköteles), és onnan hozzák be. Erről is kérdeztem a  dokit, amikor itt járt. Még sosem hallott róla, felhívta a gyógyszertárát, ott sem hallottak róla, de látva a szomorú arcomat felhívta a Széna térieket is, és megkérdezte, hogy WTF. Elmondták, hogy nem formális vény kell, hanem pár sor az orvostól, pecséttel, hogy védjék magukat, mert ugye ez magyarországon nem törzskönyvezett cucc. A doki még kérdezősködött az összetétel meg a származási forrás felől, majd nagy fejcsóválva, kicsit kelletlenül írt nekem egy papírt, hogy kéri a gyógyszertárat, hogy adjanak nekem Osanit-ot. És ugyanazzal a lendülettel aláíratott velem egy papírt, hogy az ő javallata ellenére, saját felelősségemre váltom ki és adom a gyereknek a cuccot. Szóval mindenki védi magát.
A papírral Apum lement a gyógyszertárba, ahol épp egy másik gyógyszerész volt, nem a vénymániás, így simán papír nélkül is eladták neki az Osanitot. Szóval megmaradt a "vény"-ünk, ha kellene még egy dobozzal.

Ja, és mellékesen szegény Macó megkapta a következő kör oltását, a 2 kötelezőt, a két lábába, meg a Rotarix cseppeket. A doki kért egy kanalat, hogy ha kiköpné a cseppeket, vissza tudja lapátolni a szájába, mert a cseppeket egy üvegampullaszerűségből kell a gyereknek kiszívnia. Mondanom sem kell, hogy Macó úgy vetette rá magát, minta egy hete éheztetnénk és szomjaztatnánk, és egy csepp nem sok, annyit nem köpött ki.. :)

Az oltásoknál volt egy kis sírás, meg utána még elég sokáig panaszkodott szegényke, azt hiszem, az egyik eléggé csíphette :(
Bár a doki nem mondta, meg mostanában nem mondják, hogy adjunk preventíve láz és fájdalomcsillapítót a gyereknek oltás után, szegény annyira fájlalta a lábát, hogy nem volt szívem hagyni, kombinálva a fogfájással meg aztán pláne, így kapott egy kis adag Panadolt lefekvéskor. Békésen végig is aludta az éjszakát, és másnapra már nyoma nem volt az oltásos hangulatnak vagy a lábfájásnak, és szerencsére láza sem lett.

A mit kezdjünk a fogfájással az alábbi lehetőségek körvonalazódnak (köszönet a kommentelőknek! :) ):

Dologel
"A Dologel egy természetes hatóanyag alapú fogínygél a csecsemőkori- és kisgyermekkori fogzás okozta tünetek, valamint ínygyulladás és ínyfájdalmak enyhítésére."

Naponta akárhányszor lehet használni, de sokat nem ér, a saját ínyemen kipróbálva semmit nem éreztem. Viszont viccesen édes íze van, a gyerek vigyorog, amikor a szájába kenem, néha kicsit meg is nyugszik, így talán valami picit használ neki.

Gengigel Baby
"A Gengigel Baby gél hialuronsav alapú készítmény csecsemőknek és gyermekeknek 6 éves korig.
A csecsemőknél az ínygyulladást és az ezzel járó kellemetlenséget az első tejfogak kibújása okozza. Amikor a tejfogak kibújnak, a gingivális szövetet megsértik, az íny begyullad, mindezt pedig jelentősebb nyáladzás és fájdalmas duzzadt íny követi. A csecsemő sokszor sír, időnként pedig hőemelkedés is jelentkezhet.
A gélt naponta többször (3 - 5 alkalommal) egyenletesen vigyük fel és tiszta ujjakkal lágyan masszírozzuk be a kezelni kívánt felületbe. A gél használata addig javasolt, amig nem múlnak el a tünetek."
Bár ez anyatej ízű, nem látom, hogy Macónál bármit csinálna. Azért napi 1-2-szer bekenem az ínyét, ártani nem árthat alapon, hátha van mit gyógyítani rajta.
Dentinox
"A Dentinox fogzáskönnyítő csecsemőknek és gyermekeknek
A gyulladáscsökkentő kamillakivonat mellett helyi érzéstelenítő hatóanyagokat is tartalmaz a babáknak megfelelő adagban. Így nem szenvednek a bébik, amikor az első fogacskák meglátják a napvilágot. Az aggódó szülők pedig megkímélik az idegeiket.
Javallat: Csecsemőknek a fogzás, gyermekeknek a fogszabályozó készülék alkalmazásának ideje alatt, a fogínygyulladás és a fájdalom kezelésére.
Egyéb fontos információ: A gél 3-4 hónapos kor alatt nem alkalmazható. Lidokainra, vagy hasonló helyi érzéstelenítőre érzékenyeknél nem alkalmazható. Cukormentes, fogbarát készítmény."
Szóval ez a lidokainos cucc. Ez jó, még az én ínyemet is zsibbasztja, síró Macónak felkenve pár másodperc alatt abbahagyja a sírást. Viszont sajnos csak napi 3-szor lehet alkalmazni, így ezt az éjszakákra tartalékoljuk.

Panadol (Paracetamol) / Nurofen (Ibuprofen) szirup
általános fájdalomcsillapítók, a Panadolt kaptuk a 2. oltás után, 3 hónapos korában. A Panadoltól jól végigaludta az éjszakát fogfájás ide, oltás oda, szóval tuti hat.
Nurofent még nem próbáltuk, és kicsit tartok is tőle, mert bár a dobozra az van írva, hogy 3 hónapos kortól, itt azt olvastam, hogy a paracetamol készítményeket 3 hós, az ibuprofeneket viszont csak 6 hós kortól javasolt használni. A Nurofen előnye viszont, hogy míg a Paracetamol 4-6 órát, az Ibuprofen 6-8 órát hat.
További hátulütő viszont, hogy tartósan (értsd: akár egy hétig minden nap) nem használható, mert károsíthatja a májat. Azaz ezeket csak alkalomszerűen lehet alkalmazni.

Nurofen kúp
Ezt még nem próbáltuk, de ki fogom - előnye a sziruphoz képest, hogy másként szívódik fel, és elkerüli a májat, azaz kevésbé terheli a szervezetet.

Esetleg meg lehet kérdezni a gyerekorvost, javasolja-s, és felír-e Cataflam cseppeket..


És amikor már semmi nem segít, jöjjön a homeopátia..

Osanit
A homeo-s cuccokkal való eddigi tapasztalataimmal ellentétben ez egy teljesen korrektül lecsomagolt cucc, még betegtájékoztató is van hozzá, rendesen osztrák engedélyezési számmal, stb. Szóval nem az a nondescript homeos kiszerelés, amiket eddig láttam.
Német nyelvű honlap itt. Magyar infok például itt.

"Fogzási problémák esetén javasolt kisbabáknál. Csökkenti a feszült érzést, a fájdalmat, lázat, hasmenést, alvási zavarokat.
Adagolása: minden fél órában nyolc golyócska adható a fogzási időszakban lévő gyerekeknek. Ha a fájdalmak kimondottan erősek, akkor a szer gyakrabban is használható, és minden negyed órában adható az előbbi mennyiség. Ha a fájdalom csökken, akkor ezzel arányosan csökkenthető az adagolás.

100 g golyócska összetevöje:

Xylit hipromellozzal, Magnesium phosphoricum C6, 8g Calcium carbonicum 'Hahnemanni' C8, 8g Ferrum phosphoricum C8, 8g Chamomilla D6, 38g Calcium phosphoricum D12, 38g"

A golyócskák nagyon picik, és bár eleinte aggódtam, nehogy félre nyelje, főleg a nyelvvel kilökdösés ellen küzdünk, örökké vissza kell tömködni a szájába.  A golyócskák hamar oldódnak, de azért ez nálunk egyelőre 2személyes feladat: G függőlegesben tartja, amíg beadom a golyókat és ellenőrzöm, hogy mindet lenyelte-e / elolvadt-e, mielőtt lefektetjük.

Viburcol kúp
Ezt se próbáltuk még, de ha nem javul a helyzet, lehet, hogy ki fogjuk.
"A Viburcol® végbélkúp homeopátiás kombinációs gyógyszerkészítmény, elsősorban csecsemők és kisgyermekek részére. A Viburcol® segíthet a nyugtalan, sírós állapotok (pl. fogzás idején) megszüntetésében, továbbá az enyhe fertőzések tüneti kezelésében is, mint pl. a megfázás tünetei, hasi görcsök."


Egyelőre itt tartunk.
Gondosan átolvastam az Osanit betegtájékoztatóját (auf Deutsch), mert a valódi gyógyszereket nem adhatom neki minden este, a gélek meg nem használnak, így maradt az Osanit. Más homeos cuccoknál rémlett, hogy előtte/utána nem szabad se enni, se inni, de ennek ilyesmit nem említenek a mellékletében, és mivel német kultúrkör, ha ez fontos lenne, egészen biztosan beleírták volna.

Első nap 1 adaggal próbálkoztunk, de nem sokat segített, így most az megy, hogy kap egy kört esti szopi előtt, majd egy második kört szopi után, lefekvéshez Dentinoxot az ínyére, mert még így is nyűgös a lefekvés, de eddig nagyjábol 4-5-6ig azért az Osanittal nyugi van. Nyugodtan eszik 11kor és vissza is alszik (legtöbbször), majd hajnalban felsír, ilyenkor kap még egy kör Dentinoxot, amitől szinte azonnal megnyugszik és visszaalszik. Így a Dentinox adagolási maximumát sem lépjük túl, és valamennyi pihenés is jut. Remélem ez beválik majd a továbbiakban is, és valamennyi alvás jut mindenkinek.
Az a fog meg jöjjön már, vagy nyugodjon már meg.. szegény nap közben is fel-felsír, de ilyenkor szoptatom, hurcolászom, meg marad a Dologel, így nagyjából okék a nappalok.

2 megjegyzés:

  1. dologel-t Lilla imádta, nem tudom, hogy ért-e valamit vagy sem, de az íze bejött neki, lehet, hogy nem csillapított semmit, de a finom íze elvonta a figyelmét :-)

    VálaszTörlés
  2. Igazából nekem az a fura, hogy megelőzésképpen simán javasolja az orvos, hogy adj a gyereknek panadolt/nurofent. De fájdalom csillapítására... Ó, arra nem. Soha egyik gyereknek sem adtam lázcsillapítót oltás után, és sosem volt lázuk, nyugodtan aludtak anélkül is. 3-ból kettőnél a fogzás is könnyen zajlott, az egyik nagyon megszenvedte, nem aludt/nem evett, kapott is nurofent rá. Orvosi javaslatra. A tesóm fia heteken keresztül nem tudott a fogzás miatt egy óránál többet aludni egy huzamban se éjjel, se nappal. Nekik a panadol/nurofen se segített, cataflam cseppet írt fel az orvos. Nem használták napi rendszerességgel, igazából nem is kellett, mert amikor kipihent volt a gyerek, tehát tudott mondjuk egy teljes éjszakát aludni, akkor utána napokig sokkal jobban viselte a fogzást azért.
    Amit az osanittal csináltak, az röhej :) Én a védőnőmtől kaptam anno, de nekünk a chamomilla sokkal jobban bevált, mint az.

    VálaszTörlés