2014. június 20., péntek

Nappali alvás

Azért fehér zaj ide vagy oda, a nappali alvás keserves, csak a keservesen belül vannak mostanában fokozatok.
Tegnap azért kicsit megroppantam, amikor 57 perc küzdelem után végre elaludt, majd 20 perc alvás után felsírt és nem lehetett visszaaltatni.
Eltekintve attól, hogy régen olyan jól ment a napközbeni alvás, ezek a 20 perces alvások, amik most rendszeressé válással fenyegetnek azért is zavarnak, mert az idegrendszer fejlődéséhez pont nagyon kéne az alvás. Szóval aggódok kicsit. És ha még mosolygósan, kipihenten ébredne, de sajnos legtöbbször sírva ébred fel ezekből a macskaalvásokból, és hiába nem tud visszaaludni, ébren is nyűgös :-(

13 megjegyzés:

 1. Nálunk ilyen probléma EDDIG még nem volt. Épp írni akartam, hogy amikor dörzsölni kezdi a szemét, én egyből rárakom Emmát a mellemre, és rekord idő alatt elalszik, sőt, sokszor a kiságyba is be tudom emelni nappal ébredés nélkül. Erre fel ma két órája kínlódtam az altatással, semmi sem volt jó, iszonyatosan sírt, elővettem egy cumit is, hátha... de kiköpte. Végül kínomban betettem elöl a csatosba, rögtön megnyugodott (általában ficánkol, főleg itthon, ha nem megyünk valahová), és pár kobak-puszi után most alszik. Nagyon fárasztó kör volt, fogalmam sincs, mi változott az eddigiekhez képest. Kitartást, majd csak rájössz a nyitjára! (És remélem, én is :) )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A "rárakom a mellemre" szopizást jelent, vagy magadra fekteted?

   Törlés
  2. Szopizás. Vitatott módszer, de barátnőim tapasztalatai alapján, a laikusok véleményével ellentétben, nem lett káros szövődménye, miután a gyerek már nem szopizott.
   Amióta a lányom megszületett, kétszer aludt el magától, talán tízszer fel-alá járkálásra (de még két hónapos kor alatt), és a többi altatás szopizás következménye volt. Annyira el tudta lazítani ez az állapot, hogy tényleg a kiságyba mozdítható utána, legalábbis estétől hajnalig. Nappal már nehezebb, de én nem próbáltam eddig a fehér zajt, szerintem amellett nappal se ébredne fel idő előtt.
   We'll see. Most a hátamon szunyókál, belealudt a shoppingolásba :)

   Törlés
 2. Szia!
  Nem lehet, hogy tényleg nem elég álmos, sok már neki a háromszori alvás, elég lenne kettő is? Végül is már elég nagyfiú :) Esetleg kipróbálhatnád egy-két nap mi történik, ha kétszer alszik csak napközben (csak ötletelek).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :) nem kötelezően adott időben van alvás, hanem amikor már látszik rajta, hogy elfárad.. előbb utóbb át fogunk menni a 2 alvásra, de még gyorsan fárad, kb másfél órát bit egyelőre ébren egy huzamban..

   Törlés
 3. Szia, szerintem elolvasta az előző bejegyzést vagy meghallotta a gondolataidat, miközben gépelted és megtudta, h rájöttél az altatási feladat részbeni megoldására. Erre rögtön előállt az újabb feladattal.
  Már kibújt az a fogacska, amit még múlt héten masszírozgattál?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem, fog azóta sincs, viszont már a másik oldalon is fájlalja az ínyét, így tűnik több fog is készülődik..

   Törlés
 4. Én csak nagyon félve írom le, hogy az egész kulcsa az egyedül elalvás képessége. Ugyanis a babáknak sokkal rövidebb az alvási ciklusuk, mint a felnőtteké, az enyémek emlékeim szerint 30-40 perc után ébredtek meg mindig. Ha el tudnak aludni egyedül, akkor maguktól visszaalszanak, ha nem, akkor gáz van.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen igazad van.. De hogy tanítom meg neki a visszaalvást / egyedül elalvást? Ami különben éjszaka legtöbbször megy, volt már, hogy 8 órát sikerült aludni, de az 5-6 már átlagos éjjel, de nappal nehezebben megy :-(
   A Tieid kb mennyi idős korukra tanultak meg egyedül elaludni?

   Törlés
  2. AZ elsőnél mi is elrontottuk.:-) REttenetesen hasfájós volt, amihez jött még ugye a komoly izomtónus zavar meg a ferdenyakúság. De én 4,5 hónaposan már nem bírtam tovább, mi akkor egy amerikai konyhás 32 nm-es garzonban laktunk, szóval az egész tarthatatlan volt már. SZóval mi akkor leszoktattuk a ringatásról a hintaszékben. Éjszakára nem viccelek 3 éjszaka alatt sikerült, a nappal az nehezebben ment. Onnantól kezdve egyedül aludt el. Amikor megtanult állni még jött egy kis visszaesés, de amikor rájöttem, hogy "átvág" a gyerek, akkor megint egyedül aludt el. A többinél már nem altattunk egyáltalán, első pillanattól kezdve maguktól aludtak el. Jó persze az elején még belealudtak sokszor a kajálásba, de konkrétan nem volt altatás, nem volt rá időm.:) (AZ első és második között 2 év van, a második és harmadik között meg 16,5 hónap.) A kicsinél mondjuk délelőtt lett volna időm, akkor sokszor aludt rajtam is, ha éppen úgy volt kedvünk, csak azért, mert jó volt és szerettem. De aztán jött a nyár és itthon volt az összes gyerek, szóval akkor ágyikóba került és aludt maga. Persze kisebb problémák voltak nála is (hamar tudott hátra fordulni viszont hason szeretett aludni és éjszaka mindig vissza kellett fordítanom), de igazából akkor is maga aludt el mindig. Mondjuk a legkisebb már 2 hetesen is simán produkált olyanokat, hogy 8 órát aludt egyben, azért a többi ennyire nem kényeztetett el minket, de 6 hós korára mindegyik aludt este 8-tól reggel 5-ig, 6-ig, kajálás nélkül.
   Mivel nekünk nincs segítségünk (pl. utoljára 10 éve voltunk moziban vagy színházban...) ezért nekem irtózatosan fontos, hogy este nyugi legyen, ez az összes idő, amit magunkra illetve kettőnkre fordíthatunk.

   Törlés
  3. Hogy tudtátok leszoktatni a ringatásról és megtanítani egyedül elaludni?

   Törlés
  4. Hát nem ment könnyek nélkül. Szóval ez nem mindenkinek tetszene. Lement a szokásos szertartás, fürdés, kaja, ének, susogás, beraktam a kiságyba, megbeszéltük, hogy most alvás jön, te is alszol szépen, és kész. Nem hagytam ott, ott ültem mellette, de az ágyban volt. Simogattam, susogtam, minden, persze sírt, úgy 50 percig (nem folyamatosan persze, de újra kezdte). Majdnem feladtam, de tényleg annyira sok nehézséget okozott, hogy így kell altatni, hogy kitartottunk. A következő éjszaka ugyan ez, de akkor már csak 20 percet sírt, a harmadik nap 10 percet, és utána semmit. Nappal sokkal nehezebben ment, talán estére elfáradt már annyira, hogy könnyebben elaludjon.
   Végül is amikor ringattuk is sírt egy darabig, az alvás "tanításkor" is sírt, csak éppen nem a kezemben, hanem az ágyában, és nem volt egyedül.

   Törlés
  5. Az éjszakai alvás nálunk is így megy, lemegy a fürdés, szopi, majd G altat.. kiságy kiságyban, simi, susogás. Kb 2 hónapos kora óta így alszik el este, néha van kis panaszkodás, de általában 15-20 perc alatt alszik. De nem lehet egy ott hagyni, hogy aludj, kell az a negyed óra simi.
   Nappal viszont így ugyanez még sose sikerül, pedig próbálkozok.. most vagy G kell neki az így elalváshoz, vagy a sötétség hiányzik, vagy nappal minden teljesen más.. De nappal eddig nem ment így, egy óra után általában feladom és karban..

   Törlés