2014. június 11., szerda

Napszemcsi

Megértük ez is. Macónak lett napszemüvege. G eleinte kiröhögött, hogy akarok neki venni, de aztán sikerült meggyőzni. Mióta ennyire kinyaradott, és erősen süt a nap, nyilvánvalóvá vált a szükségszerűség. Mi amint kilépünk a házból, tesszük fel a napszemüvegeinket. Miért csak a saját szemünket védjük, és az övét nem, amikor a babáknak még érzékenyebb a szeme, mint a felnőtteké?
És persze nyilván nem teszem ki a gyereket amúgysem direkt napfénynek, amikor elkerülhető, de a napernyő, a kis sapka mind-mind egy irányból véd, és ha úgy sétálunk, hogy gyakran kell irányt váltani, akkor ez örökös napernyő és sapka igazgatásba torkollik. Ha meg hordozóval megyünk, akkor csak a sapka sildje árnyékol, ami nyilván nem minden szögből véd.
Persze van a gyereknek némi (elég sok) túlélési ösztöne, és becsukja a szemét és/vagy elfordítja a fejét, ha túl erős neki a nap, de akkor meg nem tud nézegetni, ahogy szeretne, és panaszkodik. Ráadásul uyge nem csak a látható napsugárzás a veszélyes.. sőt.

Kicsit (nem nagyon alaposan, de azért pár helyen utánanéztem) utána is olvastam a témának, és sok helyen javasolják is. Ahol nem, ott főleg azért, mert szerintük a gyerek nem viseli el a fején.
A legjobbnak ezt a cikket találtam, szerintem itt nagyjából le van írva minden tudnivaló.

NAGYON FONTOS, hogy CSAK MINŐSÉGI napszemüveget vegyünk a gyereknek, azaz UV400-as védelműt, mert a rossz minőségű sokkal több kárt okoz, mint amennyi haszna van. Ugyanis ha nem szűri ki a veszélyes (láthatatlan) tartományt, akkor csak sötétet csinál, amitől kitágul a baba pupillája, és így még több káros sugárzás hatol be, mintha nem lenne rajta neapszemüveg, mert akkor a természetes reakcióként fényre összeszűkülő pupilla csökkentené a kitettséget. Szóval erre nagyon kell figyelni.

Én nem mertem száras napszemüt venni, mert félek, hogy beleszúrna vele a saját szemébe, amennyire mostanában mindent pakolászik az arca körül, így olyat vettünk, aminek tépőzáras gumi pántja van. Persze ez a megoldás sem tökéletes, ugyanaz a baj vele, mint a sapkával, hogy babakocsiban amikor leteszi a fejét hátra és úgy forgatja, akkor a sapka, szemüveg marad, csak a feje forog, így hamar leküzdi magáról. Viszont hordozóban nagyon beválik, ott tökéletesen működik a dolog.
Eleinte kicsit küzdött ellene, de úgy csinálom, hogy mielőtt kilépünk a házból felveszem az én napszemüvegemet, és úgy adom rá az övét, így elfogadja, és nem próbálja meg letépni a fejéről, hanem simán elviseli.

Mi ilyet vettünk, ez 0-2 éves gyereknek való, következő méret majd 2 éves kor felett jön, így nincs túlskálázva a dolog.8 megjegyzés:

 1. Szia Audrey, ez még igazából a munkakezdős posztodhoz tartozna inkább - judgement-free motherhood fotókampány, szerintem szuper:
  http://www.upworthy.com/a-fantastic-photo-series-to-help-us-think-about-judgment-spoiler-alert-we-have-to-stop?c=ufb1

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. de jó, tökre tetszik. Sajnos néha úgy érzem, fényévekre vagyunk ettől. Valószínűleg ezért kell a kampány :( de jó, hoyg legalább van ilyen kezdeményezés.

   Törlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 3. Pontosan en is ezzel a problemaval kuzdok. Megtudhatom, hogy hol szerezted be neki es mennyiert? Megsporolnad nekem a keresgelest. Elore is koszi!

  VálaszTörlés
 4. Én az egyszerűség kedvéért a Brendonban vettem, az üzletben 2féle (és sokszín) van, de a webárauházban hatalmas a választék.
  Én BabyBanz-ot vettem (ha jól emlkszem az írásmódra), mert ez megfelelt midnne követelménynek (UV400, elég sötét de nem túl sötét, oldalt is véd, pántos és méretben is ok a kisbaba verzió)

  VálaszTörlés
 5. óó ilyenünk nekünk is volt, nettó 1 percig viselte el a lányom... remélem nektek nagyobb szerencsétek lesz vele :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. egyelőre megy, de csak úgy, hogy ha az enyém már rajtam van, és látja. ha rajtam nincs, ő sem tűri el a fején.

   Törlés