2014. június 3., kedd

Okulás 2

Akkor szokás szerint mindenre és az ellentétére is van tudományos bizonyíték.
Cumi lenyalás témában úgy tűnik, a fogorvosok ellenzik, mert a fogszuvasodást elősegítő bacikat adhat át a szülő a gyerekének, ekcéma és allergia elkerülés szempontjából viszont meg pont, hogy kívánatos.
Akkor én viszont maradok az eddigi gyakorlatnál (de csak én nyalom le, még Apa se). Egyrészt, mert lusta vagyok. Na jó, nem, de nyilván kényelmesebb így. Másrészt meg, és persze ez a fő ok, én immunban elég jó vagyok. Nagyon-nagyon ritkán vagyok beteg, nem is emlékszem, mikor voltam utoljára még akár náthás is (ha viszont beteg vagyok, akkor lehetőleg valami szokatlannal, mint Pfeiffer kór vagy ilyesmi, ne má' valami olyan snassz dologgal essek ágynak, mint a nátha), nekem 'standard' dolgaim se szoktak lenni, pl ami bacit szülés előtt néztek, szinte mindenkinek van és akkor kell penicillin hüvelyi szülésnél, nekem az se volt. Sőt, valahogy 'gyógyítom' a herpeszt.. G elég herpeszes volt, amikor megismerkedtünk, relatív gyakran volt neki. Nem csak, hogy nem kaptam el, pedig nem vigyázok különösebben, csak amikor épp aktívan kijön neki, de ahogy az együtt éléssel elkezdtek összehangolódni a baci kultúráink, neki egyre ritkábban jön ki. Most már legalább fél éve nem volt, de lehet, hogy egy éve. Különben ugyanez a folyamat a szüleimnél is lejátszódott. Anyum herpeszes (volt), Apum soha, de én már soha nem láttam Anyun herpeszt, amióta az eszemet tudom, nem jött ki neki többet, Apa bacijai elkergették, vagy legalábbis kontroll alatt tartják a vírust és gátolják a kitörést. Tök érdekes.
Szóval mivel én meg vagyok győződve arról, hogy nekem elég jó az immunrendszerem, nem baj, ha ezt a gyerek is megkapja. A fogaira meg majd figyelünk (a fogaim is jók, 17 éves korom óta nem volt velük semmi, pedig (vagy épp ezért) 6 havonta jártok fogorvoshoz.)

2 megjegyzés:

  1. csak még egy dolog, ami eszembe jutott cuminyalás pro/kontra témakörben: szerintem nem lehet elkerülni, hogy átadjuk a "szájflóránkat" a gyereknek, kivéve, ha soha nem beszélünk hozzá közelről, ha soha nem puszilgatjuk a kezét és az arcát.. Inkább csak a mennyiség a kérdés :)
    az immunrendszer erősítése pedig tényleg úgy történik, hogy a baba kikerül a steril körülmények közül. Kell egy kis kosz, szokták mondani.

    VálaszTörlés
  2. Én is volt, hogy lenyaltam ;) 3 gyerek, egyelőre hibátlan fogsorral.

    VálaszTörlés