2014. június 2., hétfő

Okulás

Megint tanultam valamit.. Cumit többet nem nyalom le.
Jellemző, ha egyszer valamiben lazának hiszem magam, az kapásból tök hülyeség. Szóval nem megy nekem ez a lazaság, inkább nem erőltetem. Én jobban működök, ha hagyom érvényesülni az OCD-met :-)

3 megjegyzés:

 1. Nem, nem, a tudományos eredmények szerint nyalni kell:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23650304

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdekes cikk! Bizonyára lehet benne igazság is.
   Nehéz egy szülőnek eldönteni ebben a mai információáradatban, hogy a sok egymásnak sokszor ellentmondó dolog közül melyiket válassza. Nem néztem utána tüzetesebben a témának, kellene talán több hét intenzív szakirodalmazgatás, hogy egy számomra elfogadható választ találjak. És még akkor sem biztos, hogy a következtetésem helyes lenne.
   Kár, hogy a tudomány már nem úgy működik, mint a múlt század elején, Szent-Györgyi Albert idején. Már nem (vagy csak ritkán) engedheti meg magának egy kutató, hogy hobbiból kutatgasson. Pályázni kell, hogy az anyagi források biztosítva legyenek, és nem egy olyan pályázatról hallottam, ahova be kell írni, még a study megkezdése előtt, hogy mi lesz a kutatás eredménye! (?!). Így az is előfordul sajnos, hogy kevésbé alátámasztott publikációk is születnek. A statisztika sem ad száz százalékos igazságokat...
   Számomra minden esetre túl leegyszerűsített a fent említett cikk és a következtetései. De nemcsak én gondolom így, alább olvashatóak a cikkre érkezett válaszok (http://pediatrics.aappublications.org/content/131/6/e1829/reply), köztük is például a második, Michael J. Cannon és S. Bialek tollából.
   A cikk egyébként népszerű volt tavaly májusban, számos blog és egyéb média-beli oldalak foglalkoztak vele. "A szülők ezentúl nyugodtan lenyalhatják a földre esett cumit, hisz a kutatók is erre a következtetésre jutottak".
   A fogorvosok és egyéb egészségügyiek "on the other hand" megszólítva érezték magukat, és parázs vita alakult ki egyes fórumokon.
   Nyaljuk, vagy ne nyaljuk? :) Találóan ironikusan fogalmaz egy angol cikk (http://www.nj.com/news/index.ssf/2013/05/suck_on_this_dentists_warn_aga.html): "Should you be trading spit with your child? Depends who you ask."
   Mindenesetre nekem nagyon nehéz eligazodni ilyen és hasonló témákban. Sokszor rögtön kell a válasz, nincs idő várni, míg utánaolvasok. És gyerek mellett mikor tudnék utánaolvasni úgy igazán? Csak egy példa: az orrszívó porszívó esete, hányszor és hogyan használjuk? Ismerős anyukák váltig riogattak, hogy ne túl gyakran, mert tönkreteszem az orrnyálkahártyáját.. inkább hagytam volna, hogy éjjel-nappal szortyogjon. Bocs, off téma, abba is hagyom.

   Törlés
 2. Na ennek a linknek orulok. :)
  Amugy megintbcsak az bizonyosodott be, hogy csinalja az ember leanya, ahogyan jonak gondolja. Ugyis mindig lesz egy erv ellene es egy mellette.

  VálaszTörlés