2014. június 15., vasárnap

The Mysterious Ways of Breastmilk

Én is cici megszállott lettem, mint anno Est..
De komolyan, ez az anyatejképzés egy kifürkészhetetlen folyamat. Az elején állati sokat szenvedtem, mire rendesen lett tejem, és azt hittem, akkor most ez a téma legalább letudva. De persze nem. Sajnos nagyon lecsökkent a tejem az utóbbi időben.
Talán 10 napja, épp a másnapján, hogy összetűzésbe kerültem Anyummal. Bár nem hinném, hogy ilyen direkt összefüggés lenne, mindenesetre másnap röhejes 50ml-t sikerült Macinak kitermelnie a reggeli szopinál, pedig dolgozik szegény mindig rendesen, és amikor kevesebb tej jön a megszokottnál rá is szoktam fejni, de most a fejéssel se jött pár cseppnél több. És innen indult a lejtmenet. Az eddig megszokott 160-220ml-ek helyett a 100-120 mostanság már jónak számít, de volt, hogy szégyenletes 20-at sikerült összehozni. Ami különösen reggel röhejes, hiszen ilyenkor egész éjszaka "állnak" a cicik, Maci éjjel már nem eszik egy ideje, szóval ilyenkor szokott jó nagy mennyiség lenni, rendszeresen feszültek meg csöpögtek a cicik ilyenkor reggelente. Aztán úgy tűnik, "megtanulták", hogy felesleges éjjel ennyire teperni, sokáig 150-180 volt reggel, ami egy kajának épp tökéletes, már nem 200 fölött, és ez így pont ok is volt. De 20?! Könyörgök!
Ráadásul a vicc az egészben, hogy a bölcs mondás ugye úgy szól, hogy a tejszaporításra a legjobb az üres cici. Nálam persze még ez sem igaz. Fejek minden szopi után, hogy meglegyen az inger meg az üres, de semmi. Viszont múlt hétvégén leánybúcsún voltam vidéken, szépen be is pakoltam a mellpumpámat, de sikerült a rendszer egy kritikus alkatrészét itthon hagyni, így a pumpa használhatatlan volt. Szóval maradt a kézi metódus, de ez nekem sose ment jól (egyáltalán), így csak a megkönnyebbülésig fejtem, az is 10-15 perc volt mindig, nem próbáltam teljesen kifejni a mellemet, mert az egész napot bezárkózva töltöttem volna. Így is lefejtem bő 2 decit a nap során a megkönnyebbülésért, és hajnalban, amikor hazaértem, kifejtem mindkét mellemet, és a 2 decin felül lejött még bő FÉL LITER! Azaz összesen több, mint 7 deci volt így a napi termés, miközben előtte napokban, és azóta is örülök, ha a 3.5 decit elérem. Szumma, egész nap! WTF?!
Szóval szépen borult a kizárólagos szoptatás megint, mivel a napi adag alig felét tudom előállítani :(

Vissza hát a kályhához, minden szopi után fejés (Macinak meg kiegészítő táp, mert különben balhé van), növeltem az Ovomaltine-t napi 2 csészére, és elővettem a fiókból a vésztartalékot, az urtica urens CH5-ös (figyelem, a CH15 apaszt!!) homeo bogyót, és most ezt is nyomom, napi 3*5 formában.
Jelenleg egy olyan perverz állapotban leledzem, hogy ugyan tej nincs túlkínálatban (bár valamelyest javult a helyzet), viszont csomósak és fájnak a melleim. Erősen remélem, hogy ez a mirigyrendszer aktivizálódását jelenti, és nem elzáródást.. drukkoljatok.

Még csak 4.5 hós Macó, annyira jó lenne nagyjából csak tejjel etetni 6 hós koráig, és utána is szoptatni még egy darabig a hozzátáplálás mellett. Nehogy már most apadjak el.. :(

2 megjegyzés:

 1. Ezeken a tapasztalatokon en is atmentem. Ellazult, aggodasmentes allapot, rengeteg pihenes es no para ujbol. En nem feltetlen potolnek, vagy csak nagyon keveset es hagynam h. Mother nature tegye a dolgat, mert hidd el, tenni fogja. Tudom, h nehez ha sir v ehesnek tunik, de maskent ordogi korforgasba jut az ember es stimulacio nelkul nincs tetmeles. S fejes nem olyan hatekony, mint a baba. Egy v. max 2 napig ki lehetne probalni hagynia merleget porosodni es bizni a sajat testedben. Nem volt konnyu, fokent hallgatni a sirast es nem tudni azazonnal segiteni de az eredmenyt latva nem bantam meg. A merleg nem a szoptatas baratja so to speak. Szurkolok nektek.

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  Nem lehet, hogy a ciklusod is kezd beindulni? Nekem 7,5hósan volt egy ilyen hirtelen apadás, nem nagyon értettem. Kicsit tornáztam előtte (átmozgattam magam, még csak izomlázam sem lett), de szinte nulla lett a tej. Annyival volt könnyebb, hogy akkor már evett mást is a gyerek, de még csak 1 étkezés volt kiváltva, a tápszert viszont nem ette meg. Semelyiket, se HA-s se semmi!!! Nekem a Görögszénamag tea és a laktoherb (tudom, ez nálatok hasfájás miatt nem volt jó) összekeverése segített valamennyit, de utána kb 1 hét múlva kicsit megjött, épp csak maszat (bocsi) és utána magától lett megint jó sok-sok tej. Következő hónapban ugyanez a menet. Nagyjából 1 hét volt ilyen drasztikus. Ez persze csak egy ötlet. 3szor játszódott le a tejcsökkenés, maszatolás stb mire utána egyszer megjött, de akkor már 10,5 hós volt.
  Szoptass tovább és bízz magadban! Sok sikert!
  Timi

  VálaszTörlés