2014. július 26., szombat

Torna és feszes izomtónus

Amint betöltötte a 3 hónapot, elvittem felméretni a mozgásfejlődési állapotát egy Dévény módszerrel (is) dolgozó gyógytornász rendelőbe. Bár mindkét gyerekorvos és a védőnő szerint is felesleges, mert minden rendben (értsd: nincs látványosan nagy, orvosi léptékben mérhető eltérés), a terapeuta megerősített abban, hogy igenis kell vele foglalkozni. 
Ugyanis egyensúlytalanság áll fenn a húzó és feszítő izmai között (ezt nem sokkal később egy ortopédus is megerősítette), azaz a háta és a hátsó izmai (hátsó comb, nyak) sokkal erősebbek, mint az elülsők. Ami nem azt jelenti, hogy az elülső izmai gyengék, sőt - összességében erősen fokozott az izomtónusa (azaz "túl erős"*) - hanem azt, hogy a hátulsók MÉG erősebbek. Ráadásul enyhén féloldalas, a bal oldala feszesebb, mint a jobb. És ha ez még nem lenne elég, a csípője is kötött.
De a gyermekorvosok szerint minden ok, persze.


Hogy mindez mit okoz:
- egyensúlytalanság -> folytonos hátrafeszítés, emiatt tartotta már a fejét néhány napos korában és fordult hasról hátra, és "lobog" a lába meg a feje, ha hason fekszik - azaz se a fejét, se a lábát nem tudja letenni -. Emiatt nem volt hajlandó hónapokig hason feküdni.

- féloldalasság -> csak balra fordult, jobbra meg se próbálta

- feszes izomtónus -> összességében folyamatos feszültség, fizikai és idegi is, minden diszkomfortra hatalmas válaszreakció (üvöltés), nehézség az ellazulással. Valószínűleg a default elalvás körüli nehézségek is ide vezethetők vissza, hiszen nem tud ellazulni, úgy meg nehéz elaludni. És minél inkább nem megy, annál inkább befeszül.. ördögi kör. A gyógytornász szerint ezért van az, hogy a hypotón babák viszont könnyen és jól alszanak, hiszen ők alapból lazák, nem kell külön ellazulniuk az elalváshoz. Dettó ugyanez az éjszakai ébredéseknél. Ha valami kizökkenti, nem csak simán visszaalszik, hanem azonnal befeszül, amitől még jobban felébred, amitől ideges lesz, még jobban feszít, és zárul a kör.

- csípő -> ez nem vészes, de foglalkozni kell vele, valószínűleg a kötött csípő miatt is kényelmetlen volt neki a hason fekvés.


Szóval összességében, a feszes izomtónus ugyan az orvosok szerint nem igényel kezelést, mégis rossz a babának és rossz a szülőnek is, így érdemes foglalkozni vele. Amennyire Macó be volt eleinte feszülve, valószínűleg fájt is neki a háta meg a nyaka, de jó esetben is feszült az egész. Nem csoda, hogy folyton sírt. Képzeljük el, milyen hangulatunk lenne, ha nekünk fájna egész életünkben folyamatosan valamink (v.ö. dr.house, például extrém esetben ;-) ).
Igazából azt hiszem, a legtöbb gondunknak ez az eredője. Valószínűleg azért maxoltuk ki a hasfájást és szenvedtünk ilyen sokáig ennyire atipikus módon, mert a feszesség megvolt belül ugyanúgy, és ha a bél és gyomor környéki izmok is feszengenek.. el tudjuk képzelni. Valószínűleg ugyanezért éljük meg ilyen nehezen a fogzást, hiszen minden diszkomfortra rátesz a feszültség, és bőven ront az alaphelyzeten.


Szóval akinek Macóhoz hasonlóan "nehéz" gyereke van, gondolkodjon el, hogy megnézeti.

Hol tartunk most? Két hónapja járunk dévényre heti egyszer. Javultunk, de messze még a tökéletes állapot. Már elvan hason, a fejét ugyan nem tudja hason továbbra sem letenni, de a combja és a térde már lent van, viszont a lábfeje továbbra is lobog. Még mindig sokat feszíti magát hátra, de már látványosan kevesebbet, mint korábban. Jobb az alaphangulata is.
Viszont a gyógytornász nem elégedett, szerinte többet kellett volna javulnia. Persze nem vészes a helyzet, de lehetne jobb is.
Pár hete járunk a dévény mellett sima gyógytornára is egy másik terapeutához, a dévényes hölgy javaslatára, hogy megtanulja külön mozgatni az izomcsoportjait, például hason fekve felemelni a karját. Annyira domináns a hátizma, hogy mindent hátból csinál. Így most a gyógytornásszal ezen is dolgoztunk külön. Elsőre nagyon nehezen ment, de most már ügyes, ráérzett, mit kell csinálni és most már megy. Ezen felül erősítő gyakorlatokat csinál vele a jobb oldalára, hogy az hozzáigazodjon a balhoz. Még ez sem tökéletes, de már forog jobbra is, itt is sokat fejlődött.


Hogyan tovább?
Valószínűleg sokáig fogunk még dévényre járni, amíg kellően kilazulnak az izmai, és alkalomszerűen gyógytornára is, hogy korrigáljuk a feszességből adódó hibás mozdulatokat.
Az ellazulás valószínűleg mindig gond lesz (sajnos nekem is az, ebben a feszességen felül valószínűleg az anyai örökség plusz nehezítő tényező), így azt hiszem mindig kelleni fog sportolni, hogy ki tudja engedni a feszültséget és megtanulja uralni a testét, plusz érdemes lesz jóga, tai-chi, agykontroll, ilyesmi, hogy fejben tudja majd rendezni a dolgokat.
Szóval ez hosszú út még.


És ugyan nem vagyok híve a "mi lett volna ha" típusú dolgoknak, de mérges vagyok, hogy ha nem bagatellizálja el minden orvos és hamarabb elkezdünk foglalkozni a dologgal, talán már jobban állnánk.
De ez van, így is örülök, hogy elvittem, kiderült és most tudunk tenni valamit.

Már nagyon ügyes, mi meg folyamatosan keressük a módokat, hogyan tudunk neki segíteni ellazulni, és talán előbb-utóbb magától is menni fog. Addig meg igyekszünk neki lehetőséget adni kicsit nyugisabb napokra, nem extrém sok ingernek kitenni, mert akkor nem lehet szegényt lepörgetni, ha örökké és folyamatosan történik valami.

P.S.: és ugye az alap rossz alvásra jön rá minden más: hasfájás, fogzás, hőség,  mozgásfejlődési izgalom/nyugtalanság... Nem csoda, hogy szinte soha nem tud jól aludni. De majd csak lesz valahogy..

* a feszes és az erős nem pont ugyanaz, de most ezt nem fejteném ki.

3 megjegyzés:

 1. De jó, hogy nem tetted zárt bloggá :) Szeretem olvasni, amiket, ahogy írsz.

  Ügyesen halad Macó!

  VálaszTörlés
 2. A feszes izomtónus ellen nekünk a gyógytornász orvosi zsályát ajánlott, segít ellazítani az izmokat.
  (tea főzetet a baba fürdővizéhez adni és/vagy krémmel az izomzatot masszírozni). Nekünk hasznos volt.

  VálaszTörlés
 3. ez a levezetésed nekem nagyon meggyőző, és sokkal valószínűbb oka az alvási problémáknak, mint a cumi, amiről korábban írtál. Próbáljátok ki a már írt zsályás izomlazítást is, hátha segít.
  Én sem tudok most feszülő nyaki fájdalmak miatt aludni, erről jutott eszembe szegény kis Macó. Ő is hogy szenvedhet hasonló okok miatt :(

  VálaszTörlés