2012. augusztus 22., szerda

IR eredmény - 3 pontos

A júniusi 2-pontos IR vizsgálat hagyott bennem némi kétséget, mivel akkor ugyan minden értékem határértéken belül volt, de a 120 perces cukrom a 0 perces alatt volt, ami igazából felveti a kérdést, hogy mi nyomta le, és mi történt a 0 és a 120 perc között, amit nem látunk?

Így paranoid kis egómat kielégítve végül némi vívódás után csináltattam most, bő 2 hónappal később saját szakállra egy 3-pontos mérést (0, 60, 120 perc).

A mai eredmény azt hiszem nem hagy kétséget, és szerencsére az IR kizárható:

Név                                           Eredmény Egység   F     Referencia    
-------------------------------------------------------------------------------------
Glükóz fluoridos                                   4,9 mmol/L         3,5 - 6,1     
Glükóz terhelés 60'                                4,5 mmol/L         3,1 - 10,5    
Glükóz terhelés 120'                               5,3 mmol/L         3,1 - 7,5     
Inzulin                                            5,5 mIU/L          1,9 - 23,0    
Inzulin terhelés 60'                              19,7 mIU/L                        
Inzulin terhelés 120'                             18,7 mIU/L                        
HOMA-IR                                            1,2                    - 4,4      

ebben a  körben a 120 perces cukrom egy hajszállal magasabb a 0 percesnél, és az inzulinnal együtt példás, szóval ezt kilőhetem a listáról.

3 megjegyzés:

 1. :-) Az biztos, hogy nem patologias eset, bar az inzulin gorbenek inkabb harang alakot kene formalnia. Annyi tanacsot adnek, hogy ha teheted vedd egy kicsit vissza a processed food adagodat. Nekem csak jot tett, hogy elhagytam a cukrot. Enyhen szolva nem vagyok hizekony, igy estenkent lazan benyomtam egy fel zacsi haribot, ha ugy tartotta kedvem, jo nyilvan nem mindennap. A rendszers etkezes csak jot tette velem, szoval nem arthat. Eltunt a kezdodo pszoriazis a konyokomrol mar ugy ket het utan, es fel eve nincs gombas viszketesem, ami elotte 5-6 hetente volt menetrendszeruen, szoval ez az ir dieta nem az ordoktol valo az tuti. Mondjuk most pl elegem lett a korpovit keksztol es csinaltam paleo sutit kokuszlisztbol es orolz mandulabol, nem tudom mennyi szenhidrat van benne, de jobban esik, a ket dietat akarom otvozni, meglatjuk. Nekem vigyazni kell, hogy ne fogyjak.
  Orulok, hogy jok lettek az eredmenyek, lehet hogy a multkorinal elozo nap valami olyat ettel...

  VálaszTörlés
 2. igyekszem én is visszaszorítani a cukrot és a fehér lisztet, bár eddig szerény eredményeket értem csak el (lusta disznó vagyok). Szerencsére már évek óta nem iszom cukros lötyiket, csak vizet (max bodza szörpöt, 1-2 hetente, kevés szörppel, sok vízzel), de az ebéd után desszert elhagyása nem mindig megy, bár igyekszem törekedni rá :)
  A fehér liszt tk lisztre cserélése ütközik némi ellenállásba otthon, de szerencsére nem vagyok nagyon kenyeres, a tésztában meg az Ember nem veszi észre a különbséget, így ott mehet a tk tészta :)
  Szóval kezdő vagyok, de igyekszem biozonyos elemeket beépíteni/kiépíteni az étrendünkbe(ből) :)

  VálaszTörlés
 3. Az olasz zestak mind durum lisztbol vannal, barilla stb, azt szabad :-)

  VálaszTörlés