2013. március 24., vasárnap

A fontos dolgok

Persze a sok történés közepette azért igyekeztem hajtani a fontos dolgokat is, amennyire lehetett.
Mivel eddig két sikertelen inszem van a hátunk mögött, és semmi kézenfekvő oka nincs a sikertelenségnek, az előző ciklus végén, a hcg=1-es eredménnyel a kezemben úgy döntöttem, hogy invázív ide-vagy oda, de ideje megtudni, mi van odabent, nem lappang-e egy kis endometriózis vagy méhsövény vagy ki tudja micsoda a méhemben vagy körülötte. Semmi ilyesmire utaló tünetem nincs ugyan, de ezek lehetnek teljesen tünetmentesek is, azaz az egyetlen tünet lehet maga a meddőség. Szóval nincs más hátra, mint előre, és legyen hiszteroszkópia-laparoszkópia kombinált műtét.

Ehhez kerestem orvost aki járatos az ilyesmiben. Sokan ajánlottatok több orvost is (köszönöm!), és a neten is kutakodtam, és végül dr. Máté Szabolcs mellett döntöttem - több okból kifolyólag is. Többen egymástól függetlenül is ajánlották, sok HSK-LSK-t műt, azaz gyakorlott, és már valószínűleg van szeme az elváltozásokra, viszont még nem fásult bele, az én korosztályom lehet (35 körül). Mert értem én, hogy a nagynevű profoknak van a legjobb neve, de szerintem addigra már sokan belefásulnak a rutinba, és már nem hajtja őket a vágy, hogy jól (vagy akár jobban) csináljanak dolgokat. Ezért igazából én leginkább a 35-40 közötti orvosokat kedvelem.

Úgy lett hát, hogy megmondták, hol rendel magánban, így címmel telefonszámmal felfegyverezve amint hazaértem külföldről, hétfő reggel első dolgom volt felhívni. Persze nem vette fel. Erre számítottam, orvosokat mindig rendkívül nehéz elérni, de majd dél körül újra próbálkozom, gondoltam. Erre mit ad az ég - két óra múlva csörög a mobilom, és VISSZAHÍVOTT, mert látta, hogy erről a számról kereste valaki. Le voltam nyűgözve, komolyan. Ilyen velem még soha nem történt, hogy orvos visszahívott volna, van akit hetekig kell kergetni, mire el lehet érni. És teljesen logikus volt a válasz, ami szerintem is kézenfekvő - amikor mondtam neki, hogy mennyire meglepődtem, mert nem szoktak orvosok visszacsörögni azt mondta, hogy igen, de szerinte meg ennek van több értelme, mert így nem csörgetik örökké a mobilját, hanem ő választja meg az időpontot, és akkor beszél az emberekkel, amikor neki megfelel. És ez szerintem verhetetlenül logikus. Mármint abból a szempontból, ha akar beszélni az emberekkel. Ha nem, akkor egyszerűbb hagyni őket hetekig vadászni és szenvedni.
Szóval ez már látatlanban egy hatalmas jó pont volt.

Szerdánként délután-este van a magán rendelése, és szerencsémre még volt is két szabad időpontja erre a szerdára, ami közül választhattam. 6-ra mentem, és ugyan pici csúszásban volt, mert amikor megérkeztem még a váróban volt az előttem levő, és nem sokkal utánam már meg is érkezett az utánam következő, szóval pörögtek a dolgok, így 6.20-kor bekerültem, ami szerintem elviselhető mértékű csúszás.
Elsőre meglepődtem, mert elég kisfiús a külseje, de kedves és hatékony. Türelmesen végighallgatott, megnézte a fontosabb leleteket, és amikor oda jutottam, hogy szerintem jól lenne egy HSK-LSK, akkor nem gúnyosan (ahogy sok orvos kezeli az "okoskodó" beteget) hanem kedvesen mosolyogva megjegyezte, hogy ha már ilyen jól diagosztizáltam magam, szerinte is HSK-LSK a következő lépés. Megvizsgált, mert ugye szép és jó amit más nőgyógyászok leírnak, de azért jobb, ha maga látja. Szerencsére mindent rendben talált, meg is UH-zott, épp tüszőrepedés előtti állapotban látott egy 25mm-es tüszőt, így konstatálta, hogy tényleg van peteérésem is, szóval minden rendben.
Menjen a HSK, és ha az sem mutat semmit, akkor javasolja a kromoszóma vizsgálatot.

Azt beszéltük meg, hogy menjek be péntek este az ügyeletére a beutalókért, és ott elmondja a továbbiakat, és megbeszéljük az időzítést. Fog kelleni vérkép, vércsoport ellenanyag szűrés, EKG és mellkas röntgen. Attól függ milyen hamar tudjuk megcsinálni a műtétet, hogy ezeket milyen gyorsan tudom beszerezni, ugyanis a műtét ugye ciklus elején a vérzés után lehet, ami nekem így 2 hét múlva van, de az állami egészségügyet ismerve szerinte nem tudom addig beszerezni a leleteket, így esélyesebb a következő ciklus.

Ezen agyaltam egy kicsit, majd arra jutottam, hogy a Cég évente menedzser szűrésre küld minket az IMS magánorvosi szolgálathoz, ahol ilyeneket mind néznek rajtunk, meg sok minden mást is, így simán megvan a felszerelésük ahhoz, hogy ezek a dolgok gyorsan készen legyenek. Kérdés az ár persze. Szóval még csütörtökön felhívtam az IMS-t, és elmondtam, hogy egy műtéthez ezek kellenek, meg tudják-e csinálni, és ha igen, akkor mikor és mennyiért. Mint kiderült, a felét meg tudják csinálni TB-re, azaz ha az ő nevükre van kiállítva a beutaló, akkor a vérkép és röntgen megy TB-re, a vércsoport és az EKG fizetős, de mindkettő 10e Ft alatt van (persze darabonként), de ennyit nekem most simán megér, hogy haladjunk gyorsan. Szóval mivel péntek este kapom meg a beutalókat, hétfőn reggel 8-ra elő is jegyeztek, ígérve, hogy még azon a héten meg is lesz mindennek az eredménye.

Így felvértezve péntek este beballagtam a doki ügyeletére, ahol ismét egy tündér volt, még egyszer átbeszéltünk mindent, mondtam neki, hogy mit intéztem az IMS-sel, így lesznek leletek egy hét alatt, szóval ha neki (és a kórháznak) megfelel, akkor nálam minden adott lesz ebben az elkövetkező ciklusban a HSK-hoz. És hurrá, április 9-re meg is beszéltük a műtétet!
Persze addig még van néhány dolog:
 1. Hétfőn reggel IMS, hogy meglegyen az anesztes orvosnak minden lelet
 2. Most következő pénteken bemutatás a műtét engedélyeztetéséhez, amin ő nem tud ott lenni mert [elfogadható indok], így nekem kell odamennem, és leadni a papírokat. Ehhez írt egy sort az egyik kollégájának, hogy segítsen. Ettől tartok egy kicsit, mert nem ismerem a kórházi protokollokat.
 3. Április 2.-án foglalt időpontot nekem az aneszteziológushoz, ahova már az IMS-es leletekkel kell mennem (ez azonnal Húsvét után van kedden, azaz péntekig muszáj meglenni minden leletnek)
 4. Ha ez mind megvan, akkor még jöjjön meg időben, és múljon is el időben.
Befekvés: április 8, műtét: április 9, hazamenés: április 10.

Jajj .. ez elveben mind sokkal veszélytelenebbül hangzott, amíg csak elmélet volt, de most, hogy konkrét időpontok vannak, kezdek kicsit parázni. Még soha nem altattak..

Kérdés - kell/illik/szoktak ilyenkor adni az orvosnak borítékot, és ha igen, mennyi legyen benne? Rém rutintalan vagyok (szerencsére) az állami ellátásban, így elképzelésem sincs, és nem akarom megbántani (se azzal, hogy adok, se azzal, hogy nem adok), annyira jó fej volt velem eddig.

A ciklusomon nem parázok nagyon, eddig mindig szabályos volt, és remélem most sem hagy cserben. Ez a ciklus viszont kicsit rövidebb lesz, mint 28 nap, az már látszik. Szerintem még dolgozik bennem az előző két stimuból a sok Merional, és már CD13-on volt peteérésem, pedig csak CD15-16 körül szokott lenni, így a 12 (max 13) napos luteálisommal kalkulálva 25 vagy 26 napos ciklusnak nézek elébe:


Ebben a ciklusban viszont legalább biztos nem stresszelek, mert még elméleti valószínűsége sincs annak hogy teherbe eshettem volna - még menstruáltam, amikor elutaztam, és mire hazajöttem, G már lázasan azzal fogadott, hogy előző éjjel el kellett mennie a János andrológiai ügyeletére, mert kitört rajta a prosztata gyulladás - megint - ez a 2. alkalom éppen fél éven belül. Mire az antibiotikum nagyjából rendbe tette, addigra én már túl voltam a PÉ-n, így ebből a körből kimaradtunk, de legalább most nem stresszelem magam agyon Húsvétkor, hogy megjön-e vagy nem, és nem keresgetek magamon tüneteket. Ez is valami. Kotta szerint CD1 április 3 lesz.

Az újboli prosztata gyulladás viszont egyáltalán nem megnyugtató, ez azt mutatja, hogy valami nem 100-as G-nél odabent, hiába járunk majd egy éve andrológushoz, és szedett be egy tonna gyógyszert, nem javult szignifikánsan a helyzet. Persze simán el tudom képzelni kiváltó oknak, hogy egyszerűen alig ivott pár deci vizet napokig - amikor itthon vagyok, diktálom bele a megfelelő folyadék mennyiséget, de ha nem vagyok itthon, elfelejti, és képes 1-2 pohár vizet inni összesen egész nap. Gondolom most ezt csinálta egy komplett hétig, amíg el voltam, ez szerintem simán okozhatta, hogy besűrűsödött odabent minden, és el tudtak szaporodni a bacik. Ennek ellenére ez nem vicces, és nem megnyugtató.
Próbálta elérni Kopát, de ő most éppen 2 hétig valami konferencián van valahol, így ez bukó - szóval a Jánosos orvossal beszélte meg, hogy mi legyen. Mivel Kopa amúgyis újabb 4-hetes antibiotikumot akart neki adni az eredeti terv szerint, a Jánosos dokival arra jutottak, hogy akkor szedje most azt 4 hétig, amit elkezdett már szedni az akut gyulladásra.

Olyan büszke vagyok G-re - mint egy felnőtt ember, teljesen egyedül eszébe jutott elvinni magával az összes andrológiai leletét az ügyeletre, így meg tudta nézni az ügyeletes doki, és az eddigi (sokféle beszedett) gyógyszereinek figyelembe vételével adott neki antibiot. Egészen elgyengültem, hogy magától ez eszébe jutott - én sem csináltam volna jobban. Szóval nagyon büszke vagyok rá, de persze ezt nem mondhatom, mert akkor megsértődik, hogy nem néztem volna ki belőle - és őszintén, tényleg azt gondoltam, hogy orvoshozjárásban analfabéta, de nyilvánvalóan alábecsültem, ezt el kell ismernem.

Szóval itt tartunk. Ez a ciklus nem játszik, és a következő sem, mert abban lesz a HSK, és utána még ki tudja, mennyi időre leszek letiltva a próbálkozásról regenerálódás címszó alatt - és mit találnak odabent.
Szóval telik az idő - de ezt most már tudni akarom. Meg akarok nyugodni, hogy minden rendben odabent, és úgy haladni tovább az inszemekkel vagy akár a lombikkal; vagy ha nem, akkor meg javítsák meg - ne vaktában próbálkozzunk.

Itt tartunk tehát. Megint mozgalmas hetek jönnek - minden szempontból.

14 megjegyzés:

 1. Drukkolok :) Én egy hónapig voltam letiltva, vagyis egy ciklust kellett kihagyni utána, de vsz attól is függ, hogy mit találnak.

  VálaszTörlés
 2. Drukkolok nagyon! Nekem nemreg volt a mutet , laparoszkopiabol atment laparotomiaba , de igy is csak 6 hetet voltunk eltiltva :)
  En adtam halapenzt (valoban halas voltam a korai idopontert ,amit sikerul megbeszelni a dokival) ,sokan azt mondjak ,hogy csak mutet utan szabad adni a dokinak, engem 3x mutottek mar es mindenekeppen azt javasolom ,hogy mutet elott adj ha adni akarsz !

  VálaszTörlés
 3. Nekem is az volt az első pozitív benyomásom dr G-ről, hogy visszahívott, gyerekek mellől a kocsiban egy pénteken, és ő is az a dinamikus, fiatal, emberi oldalát mutatta :) a műtéttől ne félj, be voltam én is parázva, hogy az altatás alatt nem az én kontrollom alatt van a testem, de ha van egy ilyen megbízható orvosod, könnyen megy neked is, meglátod. Nekem a diagnózist még az altatás utáni kissé kába állapotomban mondta, esélyem nem volt hálapénzt adni, de varratszedésre, kontrollra kellett hozzá mennem kb a következő héten, és akkor adtam borítékot, mert ugye előre nem tudtam, hogy lesz-e több, mint diagnosztikus műtét, vagy kell valami beavatkozás, mert annak akkor más lett volna a "tarifája".

  VálaszTörlés
 4. Hol lehet Neked privát üzenetet írni? fontos lenne, köszi

  VálaszTörlés
 5. Én is adtam varratszedéskor, nem muszájból, őszinte gesztus volt, hálásabb nem is lehettem volna, annyira odafigyelt rám, hogy csodámra járt minden beteg, akire alig nézett rá az (egyébként szintén fizetett) orvosa.

  Gyulladásügyileg jól logikáztad, az ivásnál valóban nincs fontosabb: M. utoljára akkor volt gyulladt, amikor pozit teszteltem, vagyis jelenleg több mint négy hónapja semmi baja - mindezt úgy, hogy előtte több mint három évig maximum két hónapok voltak az antibiotikum-kúrái között. Pedig ő alapból megivott két liter vizet naponta, de most átállt annyira, amennyit csak bír és nem felejt el, ami minimum napi három liter, de az is megesik, hogy több mint három másfeles üveg.
  Teljesen megértem G.-ét én gyűlölök inni, nem is vagyok szomjas soha, de most én is próbálok megjavulni: óránként csipog a telefonom, és olyankor bármi van, magamba erőszakolok egy-egy pohár vizet.
  Szóval igyon csak, tényleg kifizetődő!

  VálaszTörlés
 6. Audrey! Írtam privit,
  Heni

  VálaszTörlés
 7. Én varratszedéskor adtam ajándékot. Jogilag egyébként sokkal illegálisabb beavatkozás előtt pénzt elfogadni, mint utána.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. makes sense .. ez jó ötlet, varratszedésre amúgyis tuti találkozunk, és addigra már az is látszani fog, mekkora kaliberű volt a beavatkozás, csak nézegetés vagy javítás is, stb..

   Törlés
 8. Szia. Nekem elég frissek a tapasztalataim. Pénteken jöttem haza a kórházból. Én azt javaslom neked, hogy nyugodtan kérdezz rá a dokinál, hogy ő hogy gondolja az anyagiakat. Mondhatja, hogy majd amennyit szeretnél vagy mondhatja, mint az én esetemben, hogy 50 - 100 ig. Én szeretem megkérdezni az orvost, mert így sokkal tisztábbak az ő elvárásai is. (nem mintha támogatnám ezt a rendszert, de sajnos ez van) Szerintem olyan nincs is, hogy hálapénz nélkül egy ilyén műtétet valaki megcsinál. Ja és nekem nem lesz varratszedés, csak majd egy kontroll 2 hét múlva, hogy hogy gyógyulok, mert valami plasztikai ragasztóval fogták össze a sebeimet (ez elméletileg hegmentesebben gyógyul). Ha kérdésed lenne szívesen válaszolok. Drukkolok neked. :)

  VálaszTörlés
 9. Ne parázz, túl lehet élni a lapart.
  Én anno nem adtam a dokinak külön pénzt, mert úgy volt, hogy előtte is és utána is magánrendelésre mentem hozzá, varratszedésre is utána, és ott vártam, hogy majd ott úgyis akkora összeget mondd, amekkorát akar (nincs nála kirakva ilyen általános tarifatábla vizsgálatokra), de egy átlagos konzultáció díjánál nem kért többet.
  Amúgy nekem műtét előtt a kórházban helyben rutinosan elintéztek minden vizsgálatot flottul, gyorsan, sztem neked is lehetett volna ott ingyen, de ez most már mindegy:)

  VálaszTörlés
 10. Audrey, ez aztán a tempó :-):-):-) Nagyon ügyes vagy és hatékony, hogy mindent így elintéztél sidri-sudri :-):-) kalapemelés :-):-)
  Én adtam hálapénzt annó és a műtét után, vagyis mielőtt hazaengedett, varattszedéskor pedig már nem adtam semmit.
  Igazából azt a ciklust kell kivárni, amikor a műtét van és utána azonnal próbálkozni kell/ajánlatos, ha mindent rendben találtak odabenn. Akkor lehet érted is izgulni a következő pár hétben :-)

  VálaszTörlés
 11. Szia Audrey!
  OFF a téma, de az Aviva oktatóddal kapcsolatban szerettem volna kérdezni, hogyan lehet neked e-mail-t írni privátban?

  VálaszTörlés