2013. március 3., vasárnap

Czeizel Tanár Úr alapján, kibővítve IV


novemberben írtam az utolsó ilyen összefoglalót, és azóta túl vagyunk megint egy pár vizsgálaton, tehát itt tartunk:
Lehetséges okok a fogamzás elmaradására (Czeizel Tanár Úr szerint, és saját irodalomkutatásból kibővítve)
 1. Ondó - WHO szerint
   -          A spermiumok száma >= 15 millió/ml. Nála: 46 MM/ml. Ez rendben.
   -          Az összmozgékonyság: az összes mozgó spermium aránya > 40%. Nála: 50%.
   -          Progresszív haladó spermiumok aránya > 32%.  Nála 30%, azaz sajnos határérték alatt.
   -          Morfológia: Alakilag legyen több mint 4% a normál morphologiájúak aránya. Nála 25%, ok.
   -          Az ondó mennyisége >= 1,5 ml. Nála 6 fölött. Pipa.
   -          Az ondó pH-ja >= 7.2. Nála 8. Pipa.
   -          Az elfolyósodás ideje kevesebb, mint 30 perc. Nála: nincs teljes elfolyósodás. Ez rossz.
   -          Leukociták száma < 1 millió / ml. Nála 1.3. Ez rossz.
Ezeken felül esetleg érdemes HBA tesztet végeztetni, ami a spermiumok megtermékenyítési képességét vizsgálja. Ez 80% felett jó, Neki 86%, így rendben.
Sajnos a leukocita szám, az elfolyósodás és a kevés progresszív haladó sperma mind összefügg, és egy lappangó gyulladás okozza, aminek eddig semmi tünete nem volt. Ezt kellene kikezelni, ami nem tűnik olyan egyszerűnek, mert eddig semmi nem hozott eredményt. Góckeresés (fog, orr/fül/gége) negatív, de az antibiotikum is hatástalan, túl van eddig egy 2 hetes, egy 3 hetes és egy 4 hetes kúrán, és meég mindig ugyanott toporgunk.
Ez totál frusztráló.
Az egyetlen, ami kiderült vele kapcsolatban, az a lakatóz intoleranciája, azóta eszi a laktáz tablettát, ha tejes/tejszínes/tejfölös cuccot eszik, de ennél többre nem hajlandó.
Ha most nem lettem terhes, akkor márciusban belekezdek egy nagyobb tisztítókúrába, lehet, hogy akkor majd rá tudom venni, hogy legalább részben velem tartson, de egyedül nem hajlandó. Grr.
Ráadásul Kopa szerint a gyulladás megszűntével maradhat a rossz elfolyósodás, ami egyértelműen összefügg a kevés progresszív haladó spermiummal, így ezt majd még extra kezelni kell, de szerinte a subfertilitás maradhat aztán is, hogy minden rendbe rakott.

2. Méhnyak átengedi-e az ondósejteket
Variációk:
-      Áthatolhatatlan méhnyak. Normál esetben a megfelelő állagúvá alakult méhnyaknyák könnyíti meg a spermiumok útját a kiszabadult petesejthez. Hormonális problémák azonban gátolhatják a méhnyaknyák megfelelő vezető közeggé alakulását. - nálam termékeny nyák jelen van a peteérés körül

- Antitestek, amelyek immunisak a spermiumokra. A méhnyak nyákállománya spermium-ellenanyagokat tartalmazhat. Ennek lehet az oka vércsoport, illetve fehérvérsejt csoport (HLA) összeférhetetlenség. Ezt ha jól tudom kétféle módon lehet ellenőrizni:
(1)    együttlét utáni kenet vételével (PCT): 14. nap környékén végzendő, a vizsgálat előtt 4-10 órával együttlét, előtte négy nap megtartoztatás. Azt nézik, vajon van-e a méhnyaknyákban mozgó sperma, adott idő elteltével. Ha nincs, mindet megölte, és marad az inszemináció. Eredmény azonnal, hiszen mikroszkópos vizsgálat. Állítólag specialisa: Dr. Gidai János.
(2)    vérből végzett anti-spermium / anti-ovarium teszt. Ez nálam negatív mindkettőre

3. Petevezeték átjárható? – szeptemberi HSG-m rendben, mindkét oldal spontán átfolyás

4. Peteérés van? - ez rendben, hiszen tüszőérés ultrahanggal jól látható, majd a pete kilökődése utána  progeszteron szint megemelkedik, ami a peteérés lezajlásának bizonyítéka.

5. Sárgatest működés rendben? - progeszteron szint rendben, bár talán picit rövidek a luteális fázisaim (12-13 nap), de határértéken belül. Elvileg  10 nap vagy alatta számít túl rövidnek.

6. Beágyazódás - 3 felelős gén (Leiden, MTHFR, Protrombin) rendben?
  1. Leiden, MTHFR 677, Protrombin rendben. Ezeknél mindkét allél normál, azaz teljesen mutációmentes
  2. MTHFR 1298-at nem nézettem, lehet, hogy kellene.
7. Nő egészséges? - na, erre van egy sor lehetőség, hányféle módon lehet az ember lánya nem egészséges, így ez a lista tuti nem lesz teljes, de leírom, ami eszembe jut, meg amit találtam itt-ott.

a)      Hormonális problémák
1.    Fogamzásgátló utáni hormonális zavarok: a fogamzásgátló szedésének abbahagyását követően akár egy évre is szükség  lehet ahhoz, hogy a hormonális egyensúly és működés helyreálljon a szervezetben - bő 2 éve nem szedem, és azonnal spontán rendes ciklusom volt, így ezt kizárhatjuk.
2.  Anovulációs ciklusok: ovulációval járó, illetve ovuláció nélküli ciklusok követik váltakozva egymást a szervezetben. - kizárva, lásd fentebb, peteérés rendben
3.     Megzavart hormonegyensúly (ciklusonként legalább 2-szer kell nézni a hormonokat, a 3. és a 20. nap környékén). Hormontükröm nagyjából rendben rendben.
A)     FSH - Follicle Stimulating Hormone. Ez a hormon a nemi mirigyek működését serkenti, felelős a petesejtek éréséért és részt vesz a menstruációs ciklus szabályozásában. Ha túl alacsony a hormon szintje, zavar keletkezhet a menstruációs ciklusban. A túl magas értékek hátterében hormonzavar állhat. A PCO-s betegek kivizsgálásakor az FSH/LH arányt is nézik. Ez az arány normálisan kb. 1:1, ha az LH értéke magasabb, a PCO diagnozisa valószínű.
Az FSH értékekkel kapcsolatban ezt találtam  itt  "Az FSH az ovarium stimuláhatóságát mutaja. Általában 6 alatt kiváló, 6-9 jó, 9-10 még megfelelő, 10-13 nehezen stimulálható, 13+ nagyon nehezen stimulálható."
Az enyém sajnos most megint felment 12 fölé, így az eddigi "8 - jó" kategóriáből most átestem a "12 - nehezen stimuláltható" kategóriába. Sajnos magasabb az optimálisnál, de ez a korom miatt kvázi normális. Egyelőre aviva tornával igyekszem lejjebb rángatni.
B)      LH -  Luteinizáló Hormon. A normális LH szint nagyjáből azonos az FSH-val. Ha az LH magasabb, mint az FSH, az PCO-ra utalhat. Nekem ez is pont a referencia tartományban van, és sokkal alacsonyabb az FSH-nál, így ez rendben
C)      Ösztradiol - az érésben lévő tüsző termeli, és szükség van rá a méhnyálkahártya kezdeti kifejlődéséhez (ezt nevezik a méhnyálkahártya regenerációs és proliferációs fázisának). Az alacsony érték nőknél a tüszőrepedés nélküli ciklus során, a petefészkek gyenge működésekor, illetve a menopauza után figyelhető meg. - nálam CD3 - 121,8, CD19 - 401,4, CD24 - 765,7, azaz rendben
D)     a kelleténél többi férfi nemi hormon termelődése- tesztoszteronom 1,0 nmol/L (ref: 0,4-2,6), azaz rendben.
E)      Prolaktin:  A hormon az agyalapi mirigy által termelt anyasági hormon. Fő feladata, hogy biztosítsa a tejelválasztást a szoptatás alatt, azonban egyéb folyamatokban is szerepet játszik (például az anyagcserében, a növekedésben és a szaporodásban). Emelkedett prolaktin szint gátolja az ovulációt. A magas prolaktin szinthipofizis tumor veszélye miatt további kivizsgálást igényel. A PCO-s betegek egy részében is észlelhető hyperprolactinaemia - prolaktinom 280 körul, azaz rendben
F)      Progeszteron: A menstruációs ciklus szabályozásához és a méh nyálkahártyájának rendszeres létrehozásához szükséges a sárgatesthormon. Hiánya, túl alacsony szintje növeli a mellciszták kialakulásának veszélyét és beágyazódási zavarokhoz vezethet,  illetve a beágyazódott, megtermékenyült petesejt nem tapad meg megfelelően, aminek a következménye korai vetélés lehet. Emelkedett érték esetén a teherbeesés valószínűsége csökken. progeszteronom PÉ előtt 2 körül, utána 40-60 körüli szintre ugrik, azaz rendben
4.  Policisztás megbetegedés: a petefészkeken olyan ösztrogén termelő ciszták képződhetnek, amelyek hatására csökken a tüszőérést stimuláló hormonok képződése, ezért a kifejlődő tüszők nem jutnak elég tápanyaghoz. Ez a betegség általában a túlsúlyos nőknél fordul elő. PCOS: a petesejt nem érik meg, vagy nem tud kiszabadulni a tüszőből. Ezt UH vizsgálattal lehet kideríteni. -  kizárva, mivel ehhez LH/FSH>2 kell, ami nálam nem áll fenn, valamint ultrahanggal 10-nél több tüszőnek kell láthatónak lennie a ciklus elején, nálam nincs ennyi. PCOS-t 2 orvos is kizárta, úgyhogy elhiszem.
5.      Korai petefészek kiürülés - vannak rá tesztek (CCCT, inhibin B, ultrahang, vagy akár a vérből végezhető AMH (anti-müllerian hormon).
Én AMH tesztet csináltattam, eredményem legutóbb 0,9, ami nem szuper, de rendben van.
6.       GnRH hiány (gonadotropin releasing hormone): ennek a hormonnak a hiányában nem működik a hipofízis, amely egyébként a női nemi hormon kibocsátásért felelős. - kizárva,  hiszen a hormontükröm rendben.
7.   Pajzsmirigy alul- vagy túltermelés - kizárva, TSH, T3, T4 rendben.  Sőt, anit-TPO tesztet is csináltattam (ez pajzsmirigyes autoimmun betegségre utalhat, de ez is negatív).

     b)      Kromoszóma és genetikai rendellenességek
i)        Kromoszóma: kariotípus meghatározás, a pár mindkét tagjára: Turner-szindróma, több mint 2X kromoszóma, X poliszómiák, kevert nemiség kizárására. Ilyen vizsgálatunk még nem volt, de mivel hormonálisan mindketten rendben vagyunk, ezeknek minimális a valószínűsége.
ii)       Genetika: a leendő apánál: ez még hátra van
(1)    Y kromoszóma hordozza a hímivarsejtek éréséért felelős géneket is. Ha kiderül, hogy ez a terület sérült, vagyis emiatt van 20 millió alatt a hímivarsejtek száma, akkor nem érdemes különféle vitaminok vagy más csodaszerek hatására várni. Nincs mese: ezzel a kevés hímivarsejttel kell valamit kezdeni. A lombikprogram, ezen belül is az ICSI öhet szóba, amikor a hímivarsejtet közvetlenül injekciózzák a petesejtbe. Ehhez egy spermium is elég. – neki van elég, szóval ez nem valószínű
(2)    Az apa örökítő anyagában keresik a  cisztás fibrózist (más néven mukoviszcidózist) okozó hibát is. Ez az egyik leggyakoribb öröklődő betegség, a genetikai hiba hatására a szervezetben található összes nyákos anyag sokkal sűrűbb a szokásosnál. Jellemző a gyakori felső légúti gyulladás, emésztési zavarok az epe besűrűsödése miatt, és ezzel együtt az ondófolyadék sem optimális a megtermékenyítéshez. Enyhe génhiba esetén sokszor nincs is más tünet, csak a meddőség! A cisztás fibrózist szűrő CFTR-vizsgálatot mindkét szülőnél elvégzik, így elkerülhető, hogy két tünetmentes hordozó utódja beteg legyen. Ha mindkét szülő érintett, érdemes nyomon követni a leendő babák sorsát a megtermékenyítés pillanatától. - na , ezt most újraolvasva lehet, hogy érdemes elvégeztetni, hiszen az Embernek pont viszkozitási gondjai (is) vannak, így ez akár lehet esélyes is - de állati drága, 23e Ft, szóval ezen még gondolkozom.

c) Medencei és mechanikus gondok: A méh, a petevezeték, és a petefészek gyulladásos folyamatai következtében összenövések/lenövések keletkeznek, és ezek akadályozhatják a petesejted kiszabadulását, haladását, a megtermékenyített petesejt megtapadását. Ezt okozhatják különböző fertőzések, de akár egy egyszerű felfázás is.
(1)    Kismedence-gyulladás, a méh és a függelékek (petefészek, petevezeték) gyulladásos folyamatai. Ilyenkor általában olyan szalagos, vagy lemezes lenövések keletkeznek, amelyek vagy a petesejt kipattanását, vagy annak szállítását megakadályozzák. Hüvelyen keresztül felfelé hatoló baktériumok, de gyakran felfázás okozza ezt: hasi fájdalommal, lázzal, és kellemetlen szagú (gyakran véres) hüvelyváladékkal járó fertőzés a méhben, a petevezetékekben és a kismedencében. - szerencsére nincs gyulladás, kenettel is igazolva. Az összenövéseket ki tudja, azt csak laparoszkópiával lehetne megnézni.
(2)    Méh helyzeti/felépítési rendellenességei: lehet veleszületett probléma, de okozhatja fertőzés, vagy kötőszöveti daganat.  (A méh fejlődési rendellenessége: A méh és a petevezetékek két cső (Müller-féle cső) összeolvadásából alakulnak ki. Amennyiben az összeolvadás részben, vagy egészben elmarad, úgy fejlődési rendellenességről beszélünk, amely a meddőség oka lehet. Méhsövény. - UH szerint minden rendben, de biztosat csak hiszteroszkópia mondhatna.
(3)    Méh helyzeti rendellenességei: előrehajló vagy hátrahajló méh, amely nehezíti a teherbeesést. A nőgyógyászod kézi vizsgálattal és ultrahang-vizsgálattal tudja megállapítani, hogy van-e ilyen jellegű probléma. - szerencsére nincs, ez is rendben.
(4)    Endometriózis: a méhen kívül úgynevezett „szigetecskék” alakulnak ki, amelyek anyaga megegyezik a méhszövetével. A ciklusod során ezek a szigetecskék a méhfal változásával egyidejűleg növekednek, majd a menstruáció idején véreznek. Amennyiben a petefészekben, a hashártyán, vagy egyéb szervben tapad meg az endometrium, ott vérhólyagokat (csokoládé cisztákat), vagy hegesedést, összenövéseket okoz. Ez meddőséghez vagy csökkent termékenységhez vezethet. Felismerését segíti a közösülés, vagy menstruáció alatti erős fájdalom, de lehet teljesen tünetmentes is.  Nem tisztázott az, hogy az endometriózis miért okoz meddőséget. Igen valószínű, hogy a jelenség között összefüggés van, mert amennyiben az endometriozist megszüntetik, terhesség előállhat. - ezt nem igazán lehet nézni, csak laparoszkópiával.  Eddig nem godnotoltam, hogy lehet ilyenem, mert semmi tünetem nincs, de ez persze nem jelent semmit. Lehet, hogy lassan rászánom magam egy lapar-hiszter kombóra.
(5)    Zona pellucida: kemény petesejtburok, amely mesterséges megtermékenyítéssel kezelhető - ??

         d)      Immunológia
i)    Általános immunológia – rendben
ii)  Alloimmun betegség (itt) - erre vérvételes vizsgálat lenne, de egyelőre nem csinálják sehol, csak Fülöp dokinál a Honvédben, habituális vetélők esetén (innen). Ehhez először meg kellene tudni foganni, de még odáig sem jutok el – így ezt egyelőre jegelem.

       e)      Ételérzékenység
i)        Laktóz
(1)    genetikai – vérből, ez nekem rendben, G sajnos intoleráns.
(2)  szerzett – H2 kilégzésinteszt gasztroenterológián – nekem ez is rendben, tehát szerzett intoleranciám sincs
ii)       Glutén – vérből, ez mindkettőnknek rendben

     f)     Egyéb
i)    Alvadászavar - az alvadási panel rendben, a picit alacsony homocsiszteinen kívül semmi nem feltűnő.
ii)    Inzulinrezisztencia (IR) - kizárva, a cukor és inzulin értékeim terhelés előtt és után is csodálatosak, a múlt hét végén lett meg az eredmény.
iii)     Helicobakter – kizárva, ezt is nézték a gasztroenterológián
iv)   Elsavasodottság: a spermiumok pH érzékenysége elsavasodott női szervezet esetén hátráltató tényező, ú.i. a hüvelyben lévő savas kémhatás megbénítja az ondósejteket. A normális pH 7.4. Az enyém 6.9-7.1 körül van, így van még dolgom a  lúgosítással.
v)      D vitamin - nekem picit alacsony (69, a határéték 75), az 1000NE-s tablettát 2 hónapig szedtem orvosi rendelvényre, de az épp csak a szintentartáshoz volt elég, így ennél több kell. Most a netről rendelt 5000NE-s tablettát szedek, majd nézetek megint értéket, amikor beszedtem a dobozt Itt találod, hogy miért fontos a D vitamin.
vi)     B vitamin – rendben

g         g)      .. és ha semmi más nem maradt, lelki okok


Egyébként is javasolt általános vizsgálatok
 • Teljes vérkép (Aszpartát-amino-transzferáz (ASAT, GOT), Magnézium, Vas, Totál transzferrin, Ferritin, Összfehérje, Albumin, Alanin-amino-transzferáz (ALAT, SGPT), C reaktív fehérje (CRP) ultraszenzitív, Összkoleszterin, LDL koleszterin, Gamma-glutamil-transzferáz, Alkalikus foszfatáz, Összes bilirubin, Konjugált bilirubin, Kreatin-kináz (CK), Alfa-amiláz, Karbamid, Kreatinin, Húgysav, Nátrium, Kálium, Klorid, HDL koleszterin (picit alacsony), Trigliceridek, Összes kalcium, Foszfát, Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel), Vörösvérsejt süllyedés sebesség (Westergreen), Prothrombin)
 • LDH (Tejsav dehidrogenáz)
 • vércukor
 • „vérszegénység szûrés”
 • Szerológia - elvileg mindenem rendben kell, hogy legyen, mivel rendszeres véradó vagyok, ott meg az ilyesmit (de nem biztos, hogy mindent) nézik, és szólnának, ha lenne valami - a BMC vett le ehhez vért, minden rendben.
  • Hepatitis B szûrés (HBsAg) (2020 Ft)
  • Hepatitis B szûrés + (anti-HBs+ anti-HBc) (2*1800 Ft)
  • Hepatitis C szûrés (Anti-HCV AT) (2400 Ft)
  • Szifilisz szûrés (RPR/VDRL)
  • Toxoplasma IgG, IgM meghatározása (3600 Ft)
  • Rubeola IgG, IgM meghatározása (3600 Ft)
  • CMV IgG, IgM meghatározása (3600 Ft)
  • HIV-1 Ag, anti-HIV-1/2 AT meghatározása (4050 Ft)
  • Parvovírus B19 antitestek (IgG, IgM)
  • Varicella zoster vírus (VZV) antitestek (IgG, IgM)
 • Vizeletvizsgálat (Általános vizeletvizsgálat, üledékkel) - rendben

Akkor tehát gyakorlatilag ami maradt a listán, ha ez most valamiért nem sikerült

· G andrológiai értékeinek javítása, gyulladás azonosítása és kezelése – andrológus / laktózmentes diéta
· MTHFR 1298 - vérből
· laparoszkópia & méhtükrözés kombó – nőgyógyász, még habozok, hogy kihez forduljak ebben a témában
· Genetika: kariotípus meghatározás mindkettőnknél, CFTR-vizsgálat (cisztás fibrózis) - vérből
· FSH-m csökkentése (aviva, búzacsíra)
· savasságom csökkentése (lugosító kúra, tisztítás)
· D-vitamin szintem emelése

21 megjegyzés:

 1. Engem nem is engedtek inszemre lapar-hiszter kombó műtét nélkül. Ha ez a hónap nem jönne össze (ami reméljük nem így lesz) akkor szerintem essél túl rajta mihamarabb, mert az átjárhatóságról jobb meggyőződni, minthogy felesleges stimukat és reményeket átélni, ha esetleg egy kis elakadás lenne a bibi.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. eddig azért nem gondoltam rá, mert HSG-m volt, és tökéletes spontán átfolyást produkáltam minden feszítés nélkül mindkét oldalon, így a petevezetők rendben vannak (voltak szeptemberben), de egyre többet kattogok a méhsövényen meg az endometriózison.. ezért lehet, hogy végül megcsináltatom a belenézést is, ha ez most nemleges lenne.. márciusban úgysem indítanánk következő kört..

   Törlés
 2. Szia Audrey,
  a lapar -hizstot én is nagyon ajánlom. A műtét nem gáz, gyors regeneráció, nagyon pici vágás, és remek diagnosztikai eredmény. Ha van valami, egyből operálható.
  Orvos kérdésben szerintem, Neked a BMC miatt a Lintner dokit fogják javasolni. Ő jó ebben, tényleg. Nekem a sote2-n volt. A dokim ezt nagyon jól megcsinálta, hamar le is menedzseltük a műtétet.Azért nem tudom őt 100% jó szívvel ajánlani Neked, merta szülésemkor óriásit csalódtam benne. Van a rózsakert medical center, biztos hallottál róla, ott van office hisztero 28 ezerért. Jó dolog, de ha valami gebasz van, úgyis az operatív beavatkozásra is sort kell keríteni.
  A genetikát én nagyon javaslom. Nem feltétlenül az istenhegyis kromoszómaszámolgatóst, hanem egy komolyabbat. Én annő Nagy Zsoltnál voltam, aki azóta eltűnt. Náluk a férfi medőségi panel is rendkívűl részletes. De gondolom, máshol is csinálnak hasonló vizsgálatokat.
  A lelki oldalhoz: ahogyan Te is írtad, csakis akkor jön szóba, ha minden más kizárható. Ez a legnehezebb rész amúgy, szerintem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. igen, én is inkább kombóban csináltatnám a kettőt, hogy ha valami van, azonnal meg is csinálják, ne kelljen egy új időpontban megint nekiesni. Köszi Lintnert, jegyzem (az egésszel kapcsolatban leginkább az aggaszt, hogy valszeg sokat kell várni mire sorra kerül az ember, nekem meg már nagyon hangosan ketyeg 37 évesen..).
   A genetikát a Nagy Géndiagnosztikában csináltattátok? Volt rá valami indikáció? Én azt gondoltam, hogy ha a sperma nagyjából rendben, és a hormontükör is, akkor a pasinál nem nagyon játszhat már a genetikai, de igaz, hogy ebben (még) nem mélyedtem el..

   Törlés
  2. Igen, nekem volt 2 vetélés, azért mentünk el oda is. A pasi+genetikai héttér a cisztás fibrózis miatt jutott eszembe. Egyik kaális sorstársamnak volt ilyen a férjének, lombikoztak is, de vetélés lett, aztán spontán babásodott, de a sztori végét nem tudom, mert eltűnt a fórumról. Lintner tanár úr valóban elfoglalt, de szintén fórumos tapsaztalat, orvosi javaslatra elment hozzá egy sorstárs a magánba. Megmondta, ki küldte és miért, következő ciklusban meg is csinálta neki.
   Krizsa doki lapar-hisztora a László Ádámot szokta mondani a Bajcsyban. Én viszont menekülök a Bajcsyból, annyi rossz ért ott, így nem mentem oda. Sote1-n nekem a szülésznő ismerős a Lázár Leventét, Máthé Szabolcsot és a Csatlós Évát mondta, ha műtét kellene.
   A Te Katalin doktornőd nem csinál ilyet vagy nem tud ajánlani házon belül? Ha bízol a dokinőben, meg jó a kórházi háttere, elős körben őt is megkérdezheted.
   A NagyGén helyett nem tudom, mi van, vagy mit lehetne. A kariotipizálás nem haszontalan, de annyira nem is vitt előre, postán megkaptuk, hogy 46xx, és 46xy, kromoszóma eltérés nem látható, 6 hetet kell várni az eredményre, 2010-ben az Istenhegyin 12/fő volt.

   Törlés
 3. Kedves Audrey,
  nagyon hasznos ez a lista.
  Az anti-spermium/anti-ovarium tesztet hol csináltattad?
  És mi köze a búzadarának az FSH-hoz?
  Amúgy az én FSH-m 13 volt legutóbb, és 5 db Merionáltól 4 tüszőm lett, úgyhogy szerintem ezek a nehezen meg nagyon nehezen stimulálható kategóriák nem mindig működnek.
  ÉN MTHFR 677 heterozigóta vagyok, és nekem azt mondták, hogy a beágyazódáshoz nincs köze, csak a folsav-felszívódáshoz.
  Drukkolok, hogy sikerüljön ez az inszem.
  Juli

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Juli!
   de jó Neked, 4 tüsző - nekem is 12-13 az FSH-m, de nekem mindkét Merional-os stimum során 2 tüszőm lett csak (de nem elégedetlenkedek, mint tudjuk, egy gyerekhez egy petesejt és egy spermium kell! :) ).
   A búzadaráról olvastam, hogy jótékony hatása van az FSH-ra, de lehet, hogy itt kavar van, mert egy csomó más helyen meg a búzacsírát emlegetik..
   Az antispermium/antiovárium tesztet vérből csinálják, és én fizetősben a CentrumLabban csináltattam annó
   Az MTHFR-mutációkra ha jól tudom enyhe vérhígítókat szoktak adni (aspirin protect, esetleg clexane, stb) már elég korán, talán már a stimu alatt vagy legkésőbb a transzfer után, ha jól emlékszem, de ebben nem vagyok spieler, mert nekem ilyenem szerencsére nincs. Rita (nyunyublog.blogspot.hu) tudhatja, ő sajnos játszik ebben.

   Törlés
  2. utána néztem, és elírás részemről, a búzacsírának van köze a fogamzáshoz és az FSH-hoz, nem a búzadarának. Köszi! javítottam :)

   Törlés
  3. Juli, utánanéztem, hol találsza beágyazódásért felelős génekről, nézd meg ezt:
   http://videoklinika.hu/video/a_magyar_egeszsegugy_utvesztoi_genvizsgalat_amit_nem_tamogat_a_tb
   és ezt:
   http://www.nol.hu/archivum/archiv-137454

   Törlés
  4. Köszi, nézem.
   Juli

   Törlés
 4. Én is javaslom a genetikát. Én most kezdtem a Fülöpös vizsgálatokat, éppen azért, mert egyetlenegyszer sem fogantam meg, pedig 5 beavatkozáson (2 inszem, 3 lombik) túl vagyok. Szóval ilyennel is foglalkozik Fülöp doki.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. sokáig tartott bejutni Fülihez? Mármint nagyon messzire osztják az időpontokat? Magánra jársz (ha van?) vagy a kórházi rendelésére? Én is gondoltam rá, de elvetettem, hogy ilyen "kispályával" ő biztos nem foglalkozik (csak igazolt habitukkal), de ha igen, akkor megér az is egy kört

   Törlés
  2. Magán rendelésen fogad csak. Én felhívtam és következő héten már mentem is! :D

   Törlés
 5. Szia, én a SOTE I-en voltam lapar+hiszteroszkópián, ami után egyből spontán teherbe estem. Elégedett voltam az orvosommal meg a hellyel is, ha akarod, megadom a nevét emailben.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. igeeeeeeeeen, kérlek! :)

   Törlés
  2. De nem találom a címedet itt. Az enyém isolde@freeblog.hu

   Törlés
 6. Kedves Audrey!

  Nagyon jól összeszedted tételesen a fontos vizsgálatokat. Két dolgot szeretnék kérdezni:
  - a cisztás fibrózist szűrő CFTR-vizsgálatot hol végzik el 23 e Ft-ért? Mert eddig mindenhol csak többért láttam.
  - az esetlegesen immunológia gond kizárására első körben elegendő egy ANA vérvizsgálatot végezni? A Labóratórium Kft. honlapja szerint "Az anti-nukleáris antitestek a sejtmag különféle alkotórészei ellen termelődnek. ANA pozitivitás a szisztémás autoimmun betegségek jellemzője." Ti ezt a vizsgálatot csináltátok meg?
  Válaszodat előre is köszönöm és mielőbbi babaáldást kívánok!
  Péter

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A CFTR-t még a tavalyi év végén akartam megcsináltatni a Centrumlabban, akkor mondtak 23e-t, de ez akkor eltántorított, mert azt hittem, igazából nem lesz rá szükség, de lassan lehet, hogy beruházunk erre is. Lehet, hogy azóta viszont már drágább :( Én a Mammut-beli CentrumLabba járok, nekem relative közel van, és eddig bevált.

   Az immunológiával kapcsolatban szintén csak az alapokig jutottunk, akkor a nőgyógyászom tanácsára csináltattunk pár vizsgálatot, de minden negatív volt, így azon nem mentünk (akkor) tovább.
   Itt írtam részletesebben az immunról:
   http://szulokvagyunk.blogspot.hu/2012/09/immunologia-attekintes.html

   Köszi a jókívánságokat, és Nektek is mihamarabbi gyerkőcöket! :)

   Törlés
  2. Köszönöm az immunológiai bejegyzést, így már nem annyira kínai, mert amiket eddig találtam róla, az nehezen volt számomra értelmezhető.

   A Centrumlab honlapján nem szerepel a CFTR a vizsgálatok között. (Egyébként korrekt labor.)
   De a KOC-nál: 40 e,
   Labóratórium kft.: nincs,
   Istenhegyi gén: nincs,
   Gellért lab.: csomagban,
   Nagy gén: nincs,
   Dimenzio: 54 600,
   coralcentrum: van, csak ár nincs
   humancell: 42 e
   pentacore: nem merték kiírni
   róbert klinika: nincs
   versysclinics: nincs
   reprogenex: 65-80 e
   A Genoidál van és néhány labor ide küldheti.

   Egyébként konzultáltunk már két genetikussal is ez ügyben: egyik nem javasolta a másik pedig "ránk bízta", mivel nem tartja valószínűnek ezt a génhibát nálam.
   Üdv, Péter

   Törlés
 7. De a 7.4 a vér normál Ph-ja, az egészséges fogamzásképes nők esetében a hüvely normál pH szintje 3.8-4.2 között ingadozik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. de jó, ezt nem tudtam. Veéem nyálban mérették a PH-t, és az enyémre az lett a mondás, hogy lúgosítsak.. :( persze nem árthat, de nekem is vannak fenntartásaim a nyálból mért PH-val kapcsolatban, mert azt ezer dolog befolyásolhatja (és ez már fogorvosi téma, azt hiszem).

   Törlés