2014. január 2., csütörtök

Audrey olvas: Ingeborg Stadelmann - A bába válaszol

Talán ez az a könyv, amivel kapcsolatban a legszkeptikusabb voltam eleinte (kivéve a lelki köldökzsinórost, amit Anyum megvett nekem, de beleolvasva nem mert odaadni azóta sem, tartva a reakciómtól. Majd egyszer azért elolvasom azt is, hogy tudjam, mit ellenzek ennyire ;) ). Szkepticizmusom ellenére nagyon kellemesen csalódtam. Persze sok minden nem alkalmazható, mert ugye ez egy német bába, és a németországi viszonyokról ír, ahol sok minden más, szabályozásban és szokásaiban is, de egyáltalán nem annyira populista, demagóg, földanya szöveg, mint amire számítottam.
Oké, propagálja az otthonszülést (ugye a német viszonyok és szabályozások teljesen mások, mint itthon), de ha ettől a vonaltól eltekintünk (technokrata vagyok, nekem nem opció az otthon szülés, hacsak nem vészhelyzet, és nincs idő kórházba menni, de ez egy másik téma, erről most lécci ne nyissunk vitát) sok hasznos infót tartalmaz a terhesség egyes szakaszairól, a szülésről, gyermekágyról, és sok javaslata is van fitoterápia, homeopátia, aromaterápia területekről, ami azért nem minden humbug, bár igényel némi nyitottságot (vagy kétségbeesést, így a szülés felé közeledve, növekvő aggodalommal).

Ami nekem most hirtelen hasznos volt, így a szülésre készülődve:

 1. Málnalevéltea a kismedencei izomzat fellazítására. Ingeborg Stadelmann (továbbiakban I.S.) szerint a 34. hét végétől napi 3-4 csészével. Ugyanezt javasolja Gyuri bácsi, a bükki füvesember is, csak ő az utolsó 2 hétben (azaz a 38. héttől) napi egy csészével. Szóval az adagolás és kezdés vitatott, de igyekszem egy középutas megoldást találni. Már betöltöttem a 35. hetet, így elkezdtem napi 1 csészét, és minden héten eggyel emelni fogom a fogyasztott csésze teák számát. 
 2. Lenmag: szintén a  34. hét végétől, napi 1 kanál összezúzott lenmagnak jó hatása van a nyálkahártyákra, így a hüvelyi nyáktermelődésre is, ami "kicsúsztatja" a gyereket. Ezzel kicsit szkeptikus vagyok, de lenmag pelyhet ettem korábban is a bélmozgásom stimulálására, így ezt most újra kezdem, legfeljebb nem használ, nem hiszem, hogy kárt okozna.
 3. Gátmasszázs a szülés előtti 6 hétben, napi 3-5 perc gátmasszázsolajjal. Na, én nagyon félek a gátmetszéstől, így fura vagy nem, el vagyok tökélve, hogy ezt rendesen csinálni fogom. Ugyan már egy hét késésben vagyok, de így is jobb, mint a semmi. A Mammutban a gyógyszertárban elvileg van bio gátmasszázsolaj, de sajnos nem volt nekik, rendelniük kellett, így végül a netről rendeltem I.S. féle összetételűt, ha minden igaz 6.án érkezik, és hajrá gátmasszázs, bármilyen fura érzés / gondolat is, ha tényleg felpuhítja és nyúlékonyabbá teszi a gátszövetet, és ezáltal csökken a gátmetszés szükségességének valószínűsége, akkor azonnali lelkes hívévé váltam a módszernek.
 4. Szalmavirágos gőzülőfürdő a 38. héttől, hetente. Medenceizomzat lazítás, szövetek felpuhítása. Itt a javaslat egy ilyen szalmavirágos tea lefőzése lábosban, azt be a bidébe / WC kagylóba, és fölötte ücsörgés, amíg ki nem hűl. Az aggályom, hogy a hideg WC csésze vajon elbírja-e a hőmérséklet különbséget a forrásban levő vízzel teli láboshoz képest? Nem szívesen verném szét a WC-t az új lakásban, bár a porcelán elég golyóállónak tűnik, mégis aggódok kicsit. Lehet, hogy ha majd oda jutunk, alá teszek valami rongyot, vagy mittudomén..
Szóval hirtelen nekem most ezek kerültek fel a listámra a könyv olvasása után, de minden szakaszhoz tartalmaz tanácsokat, a szoptatással és a gyermekággyal is részletesen foglalkozik, így majd ha oda jutok, azokat a fejezeteket is újra fogom olvasni. Hangsúlyozom, vannak részek, amiket én tuti nem veszek szentírásnak, mindenki döntse el maga, mi az, amit megfogad, és mi az, amit átlapoz.

Isolde nem szerette, és gondolom orvos szemmel más is az egész, az ő értékelését elolvasva egyet kell értsek az észrevételeivel, de nekem most abban a szakaszban, ahol én tartok hasznosnak tűnt, azt kaptam, amit kerestem (gondolom a szülésen aggódva most mindenért hálás vagyok, ami könnyebb lefolyást ígér.. aztán majd meglátjuk).

A tartalomjegyzéket most nem írom ide, nagyon sok kicsi fejezetből áll.
388 oldal.

8 megjegyzés:

 1. Én is nagyon féltem a gátmetszéstől. Feleslegesen. Az egész szülésben ennek volt a legkisebb jelentősége. Az elsőnél nem is emlékszem, hogy mikor volt. Csak arra, hogy közölte a szülésznő, hogy a gyerek feje nagy, és biztos, ami biztos. Semmi gondom nem volt vele. Másnap már ültem simán. A másodiknál (ez elég friss, októberben volt) az uhun kisebb fejű gyereket jósoltak, így gátvédelemre készült a szülésznő, aztán a lányomnak is nagy feje lett, így utolsó pillanatban vágtak (elkezdett repedni az előző hege). Ezzel sem volt semmi baj, nem zavart semmiben, hamar gyógyult. Gondolom, mondta a szülésznőd, hoyg ez előre nem lehet tudni, a kitolásnál derül ki, mennyire bírják a szövetek, és mekkora a gyerek feje. Nekem mindkét gyereknek 36os feje lett (41.hétre születtek, a bpd 100, illetve 96 volt).

  VálaszTörlés
 2. Nem tudom, van-e ezeknek a "szereknek" jelentősége vagy szerencse (és alkat) kérdése az egész. Ez a málnalevéltea jó lehet, de hogy 38. héttől? És ha valakinek 37. hét után születik a babája? Na, ez részletkérdés.
  Valószínűleg figyelmetlen vagyok, mert nem is tudom, hogy akkor most melyik kórházban is szülsz? Szent Imre? Én 2 éve szültem ott, és úgy tudtam nincs gátmetszés. Nekem picit repedt, de nem éreztem belőle semmit. Összevarrták, 2-3 nap múlva már jó volt, semmi kellemetlen következménye nem lett. A szex 6 hét után szuper volt!!!:)
  Még annyit írnék, hogy ne izgulj, ne félj a szüléstől!
  Valamiért én valóban nem féltem, sőt vártam, és szuper volt...pedig első baba volt!
  Amíg bírtam, tornáztam, és ennek tudom be, hogy könnyű szülésem volt!
  Kitartás, már nem sok van vissza!

  VálaszTörlés
 3. Én mindhárom terhességem végén ittam a málnalevél teát és egy speckós homeopátiás kúrát is csináltam.
  Első gyerek 4,2 kg-val 4 óra alatt született meg, második 50 perc alatt, harmadik 1,5 óra alatt. Hogy a "szereknek" köszönhetem-e, nem mondhatom biztosra, de én mindenkinek csak ajánlani tudom, szedje-igya a dolgokat, mert kitudja, lehet nála segítenek :)))

  Gátmetszés: elsőnél nem éreztem, ott muszáj volt, nagy volt a baba. Több napig éreztem hogy fáj, de nem volt vészes. Második babánál az előző gátmetszés helye repedt meg felszínesen. Harmadiknál már sikerült a gátvédelem, pedig 3 perc alatt robbant ki belőlem a baby :)))

  No para!
  Ha a doki ügyesen és jókor csinálja (a fájás legcsúcsán), semmit nem érzel majd a vágásból!

  VálaszTörlés
 4. Nekem is parám a gátmetszés, így talán tényleg jobb felkészülni, bár az unokahúgom nem készült rá, mindhárom gyereke gátmetszés nélkül jött a világra :) Lehet, hogy ez is olyan, mint a bőr repedése? Van akinél reped, pedig kenegeti, van aki kenegeti, mégis reped.

  VálaszTörlés
 5. Nekem mindegyiknél volt gátmetszés, nagyon nagy fejük volt az én alkatomhoz képest, még az áltagnál is nagyobb. Az első ráaddásul vákuumos volt (inkább nem írom le miért), ott eleve kötelező a gátmetszés. Az volt nagyon szar, utána, akkor nem éreztem semmit. De a többi szülésnél simán ültem a szülés után, most az ötödiknél próbálkoztak gátvédelemmel, nekem az volt a szülésnek a legeslegszarabb része, ott volt az egyetlen pont, ahol "hangoskodtam", a vágás megkönnyebbülés volt. Az ő feje is 36 cm-es volt. Én meg a szülésnél 53 kiló voltam. Most totál semmit nem éreztem belőle, ráadásul most először felszívódó varrattal varrták, tényleg nulla fájdalom, simán ültem, semmi.
  Nekem mindegyik gyerekem nagyon gyorsan született meg, a rekorder a harmadik volt, aki az első jeltől (elfolyt itthon a víz) számítva 50 perccel később a karomban volt, alig értünk be a kórházba, ahogy beértünk 15 perccel később meg is volt. El sem akartam hinni. Soha semmit izét nem ittam. AZ elsőnél kaptam ajándékba málnalevél teát, kibontatlan maradt, mert másnap megszültem.:-)
  Én amit megkédeznék, ami nekem nagy sokk volt, és a legborzalmasabb része a szülésnek, az a szülés utáni "takaríás", betapintás. Ne erről nekem soha senki nem beszélt, nem is olvastam róla. Most gondoltam megbeszélem, hogy minek ez, amikor a lepény szépen, rendben, egészben kijön, és a szakmai kollégium szerint ilyenkor fölösleges, és amúgy is altatásban vagy EDA alatt kellene csinálni. Nekem meg csak úgy minden nélkül csinálták. És most először sikerült elérni, hogy nem volt, hát ég és föld a különbség! A varrás maga nem különösebben fájdalmas, és elég gyors is volt, az elsőnél volt 3 öltés, a többinél 2.

  VálaszTörlés
 6. Kicsinap,
  ez melyik kórház? Nekem az első szülésnél volt betapintás és küret is, de nekem a lepény nem lett meg egyben, így indokolt volt, és eda-ban csinálták. Semmit nem éreztem belőle, csak annyit, hogy alig van vérzés. Az első szülés után nekem is felszívódó varrat volt, a másodiknál (másik doki, ugyanaz a kórház) egyet ki kellett szedni.

  VálaszTörlés
 7. Nem írnám ki, ha nem gond, egy nagy vidéki kórház. De szerintem nem annyira a kórházon múlt, mint az orvoson. A harmadik gyerek után orvost váltottam. Az első háromnál úgy volt, hogy a külső varratok nem felszívódók voltak, a belsők meg azok. De most ez a teljesen felszívódós sokkal, de sokkal kényelmesebb volt.
  Nekem nem volt a kürettől kevesebb vérzés. Itt nincs lehetőség EDA-ra.

  Borzasztó nehéz az, hogy az ember merje kinyitni a száját, és kérni, hogy másképpen menjen a dolog. Nekem az előző babáknál mind otthon ment el a víz, utána indultunk el, most viszont nem, "csak" 2 ujjnyi volt amikor beértünk, és volt burokrepesztés, ettől féltem, hogy mi van, ha mégse akar most elindulni (harmadik gyereknél még 1,5 hetet töltöttem egyben 2 ujjnyira nyitott méhszájjal), de nyilván akkor, ott nem volt erőm ellenkezni. Szerencsére nem lett semmi, igazából a legnyugodtabb, legszebb szülésem volt annak ellenére, hogy ez most beletelt 2 órába is.:-)

  VálaszTörlés
 8. Azert a szalmaviragos gozolessel vigyazz, nehogy szules elott megegesd e gatad a forro gozzel!!!

  VálaszTörlés