2019. július 7., vasárnap

Szobatisztaság

Na, jól eltűntem megint, pedig van mindenféle történés, nem is tudom, melyikkel kezdjem.

Kezdem mondjuk a szobatisztaság mizériával..

Mert hát Macó már 5 és fél éves, 3 éves kora óta nappali szobatiszta, de az éjszaka csak nem akart sehogyse.
Persze volt sok minden, amire lehetett fogni, így nem stresszeltem rajta, és őt sem zargattam vele, volt elég baja.. Mert hát ugye 2 és fél éves volt, amikor meghalt anyukám, akivel sokat volt, utána egy évvel a Dédi, ami szintén megrázta, és pár hónappal később költözött el az apja, így nem volt szegénynek egy darab stabil időszaka sem, amikor lemérhettük volna, hogy is állunk. Meg hát nekem is volt elég bajom, elhessegettem a dolgot.
De azért 5 évesen már na.. úgyhogy futottam egy kört az óvoda pszichológussal, aki nagyjából teljesen haszontalan és nem is érdekli semmi különösebben (még egy csoportban megfigyelt viselkedés leírást sem sikerült belőle kiütnöm, pedig megígérte, sőt.. mert hát az majd kell a gyerekpszichológusnak..). Whatever.
Mindenesetre annyi információt sikerült kinyernem belőle, hogy ugye gyanús a pszichés háttér, javasolja a gyerek-pszichológust, de a fizikai okokat rutinszerűen mindenképpen ki kell zárni előbb. 
Oké, tud javasolni?
Nem, kérdezzem meg a házi gyerekorvost.
Még jó, hogy a házi gyerekorvosunk, bár szuper túlterhelt, egy komolyan elkötelezett, gyerekszerető és szakmailag nagyon megalapozott doktornő, aki mindig igyekszik segíteni, így ő telefonon lemérve, hogy mi a helyet javasolt is állami és magán opciókat vizelettartási gondok kivizsgálására.

Így jutottunk el magánban dr. Kelen Kata doktornőhöz a Medikids-be, ahova időpontot kapni is persze csak hónapokkal előre lehet, és egy vagyon egy kör konzultáció, de megérte. A doktornő a másik fehér holló, komolyan, ebben a tragikus magyar egészségügyben. 
Végtelen türelmű, alapos, megfontolt, korrekt.
Elmentem, első körben gyerek nélkül, megbeszéltük, mi van, szerinte nem vészes, csináljunk uroflowmetriát, azaz leméri mennyit és milyen tempóban pisil a gyerek, és abból majd tud okosat mondani.

Uroflow-ra időpont megint hónapok múlva, de mindegy, haladunk, ha lassan is.
Végül eljutottunk.
Az uroflow végtelenül egyszerű, rá kell szánni a délutánt, 3-4 órát, mert a gyereknek legalább 3szor kell pisilnie ott helyben, bele egy ottani kis wc-be, amiben egy tölcsér és egy műszer méri a mennyiséget és a folyási sebességet.

Lemérte, megnézte, és közölte is, hogy nem csoda..
Egy ennyi idős, ilyen méretű gyereknek 180ml körül kellene lenni a hólyagűrtartalmának, és a gyerek 120 fölött akkor se tudott produkálni, amikor már majd bepisilt, annyira kellett neki, úgyhogy egyértelműen kicsi a hólyagja, és a folyási lefolyásból (pun intended ;) ) az is látszik, hogy feszes a hólyagja, azaz ez megmagyarázza miért van az, hogy hiába kérdezgetem hogy kell-e pisilni, a válasz mindig nem, majd vagy bepisil, vagy hirtelen nagyon-nagyon-nagyon kell, hogy alig ér el a wc-ig. Ugyanis a feszes hólyag nem érzi, hogy telítődik, csak amikor már teljesen tele van, akkor kell hirtelen nagyon.

Szóval hiába próbálta itt a szegény gyerekre mindenki ráhúzni a pszichés alapon pisil be hipotézist, van neki szervi oka, mégpedig elég látványos. Ami persze nem jelenti azt, hogy nincs pszichés oka IS, de a szervit mindenképp rendbe kell tenni előbb.
És vajon a feszes izomtónusú, feszes idegrendszerű gyerekemnél mennyire lepődtem meg, hogy a hólyagja is feszes? Én  nem igazán, bár minden orvos és védőnő elmondta minden alkalommal, amikor fel mertem hozni a témát, hogy ez semmiképpen nem függ össze. Szóval lehet, hogy nem függ össze, de úgy tűnik, Macónak minden alkatrésze véletlenszerűen és egymástól függetlenül feszes. LOL.

Mindegy, megvolt a vizsgálat, kezeljük akkor, jöhet a gyógyszer. Van egy speckó receptre kapható Uroflex nevű gyógyszer, amiből napi 2x1/2-et számolt Kelen doktornő Macónak a mért értékek alapján. 3 hónapig. 3 hónap múlva kontroll.. ez volt most nem rég.

Visszamentünk kontrollra, újra ott töltöttük a délutánt, pisilt Macó rendesen, doktornő mért, az eredmény biztató, végre elértük a normális hólyagűrtartalmat, és a feszesség is csökkent, bár még ott van. Kezdjük kivezetni a gyógyszert, pár hetente csökkentjük az adagot. De akkor miért megy be a pisi éjszaka továbbra is?

A doktornő szerint azért, mert nem alakult ki nála, hogy ébressze az agya a hólyagtelítettség érzetre, mivel nála ez eddig nem egy lassan növekvő inger volt, hanem nulláról százra ugrott, észre sem vette, és már be is ment. Meg persze lehet egy pici hormon-egyensúlytalanság, ugyanis éjszaka változni kell a kiválasztó hormon mennyiségnek, és kevesebb pisi termelődik, de ez nem tűnt számottevőnek, így egyelőre ezt a vonalat hanyagoljuk.
Meg kell hát tanítani az agyát, hogy fel kell ébreszteni a testet a pisi ingerre. Pavlovi reflex iskolapéldája.

Amazon UK-ról rendeljünk pisicsengőt, elég az alap, a bonyolultabb verzió más szülők szerint nem működik olyan jól.
Az alap darab is 12ezer HUF, de hát ugye ennyit megér:


Ez egy kis alsógatyóba csíptetendő érzékelőből áll, amit egy kábel köt össze a visító egységgel, ami azonnal vibrálni és visítani kezd, amint nedvességet észlel. Ezt az egységet pedig a pizsama vállára kell csíptetni.
Megrendeltem, megjött rendben, mondjuk kéket kértem, zöldet kaptam, de ez már részlet kérdés ;)
A doktornő szerint legalább 2 hétig kell használni. Indult a pisi, visított a cucc, anya kiesett az ágyból, gyereket kikísérte a fürdőbe, pisi, majd alvás tovább.
És tényleg működött, a kis agya tényleg összekötötte a pisi ingert a felébredéssel, és szerencsére már egy hét után ébredt magától, amikor pisilnie kellett, így végül nem kínoztam vele 2 hétig. Meg magamat sem, mert azért elég durva erre ébredni.

Szóval nagyjából sikerült előállítanunk az éjszakai szobatisztaságot is, persze nyilván egy csavarral, ahogy az nálunk lenni szokott.
Mert hát Macó pavoros (erről majd írok még külön), ami (pavor nocturnus) egy alvászavar, olyan, mint az alvajárás, nem ébred fel teljesen az agya és kontrollálhatatlan hiszti keletkezik.
Namármost a pisire ébredés az esetek felében sima ébredés, a másik felében meg feles ébredés, amikor nem tudja, hogy pisilnie kell, csak félig felébred és elkezd hisztizni.. ilyenkor anya kiviszi megpisilteti, majd kezeli a pavor további lefolyását, ami elég durva pszichésen (engem legalábbis nagyon megvisel - szerencsére Macó semmire nem emlékszik reggel).

Ezzel most ott tartunk, hogy több, mint 3 hete nem aludtam pár óránál többet, mert vagy a pisicsengő zökkentett ki, vagy a pavor, vagy a pavortól rettegés, és ezek mindegyike akkora stressz és annyira felnyomja az adrenalin szintemet, hogy utána nem bírok visszaaludni. Szóval épp megint eléggé magam mellett vagyok, krumplipüré az agyam és minimális a türelmem, ami senkinek nem jó.

A pisicsengő most már nem fog segíteni, mert hát a pisi elindulása előtt már ébred (még ha sokszor csak félig is), így el vagyok gondolkozva, hogy mit csináljak.
A tüneti kezelés valeriana (nekem) az ébredés után, hogy hátha vissza tudok aludni, ami néha segít, néha nem, de reggel mindenképpen agyonverve ébredek (vagy kelek, ha még visszaaludni sem sikerült :( ).
És egyelőre bízom benne, hogy be fog ez állni, amint az agya kicsit jobban kijárja ezt a track-et, hogy pisiingerre ébredjen, és sikerül többet rendesen ébredni, pavor nélkül.
Meglátjuk, drukkoljatok.

21 megjegyzés:

 1. Hú, te jó ég, nem kis feladat, nagyszerű Anya vagy!
  Sok sikert kívánok!

  VálaszTörlés
 2. Szia Audrey! Az egyik fiamnal 1,5 evig szenvedtünk az agytisztasaggal. Nala kialakult, majd ket egymast követő halaleset utan hirtelen visszaesett. Mar epp elkezdtuk volna a vizsgalatokat, amikor varázsutesre megoldodott. A kisebb fiam pavorozott, neha meg most is rator, es nálunk enyhe reflux van a háttérben. Ha tejes dolgot eszik 16 ora utan, akkor majdnem biztos az ebredes. Most egyebkent, ha ebred is, akkor is sokkal enyhébb legfolyasu a roham, mint 2 éve. Most 6,5 éves. Szoval kivanom hogy nálatok is nyugodtabbak legyenek az ejszakak. Egy régi zugolvasod

  VálaszTörlés
 3. Ez nagyon erdekes volt. En Meg egyaltalan nem is foglalkoztam alvas kozben szobatisztasaggal fel sem merult. Azt hittem ez 6 eves korra elvaras.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Aidánál egyszerre jött a nappali és éjszakai szobatisztaság, közel 3 évesen.

   Törlés
  2. Nálunk is mindkét gyereknél egyszerre jött, 2,5-3 éves kora közt. A nagynál nyilván még nem voltam részese, a kicsi meg olyan tankönyvszerűen ugrotta meg, hogy el sem hittük.

   Törlés
  3. Inkàbb 3 eves kor körül elvárás...az oviban emlekszem csúnyán néztek, h éjszaka meg pelenkát hordanak a gyerekek.

   Törlés
  4. Igen, mi is paráztunk tavaly tavasszal, mert az óvoda egyértelműen elvárta a szobatisztaságot.

   Törlés
  5. Na de szerencsere ejszaka nem kell ott aludni az oviban.

   Törlés
  6. Napközben viszont igen. Egy év alatt egy vagy két baleset azért összejött ott is.

   Törlés
  7. OK de az tok mas. 1 1.5 orat siman kibir aki nappalra szobatiszta. De ejjel 8-9 de akar 10 ora is lehet.
   En Meg se probaltam meg ejjelre pelus nelkul altatni.
   Igazabol magamat kimelem nem akarok emiatt is felkelni ejjel.

   Törlés
  8. Én úgy csináltam a fiammal, hogy olyan hároméves koráig kapott éjjelre pelust, bár kb mindig száraz volt reggelre úgy is, utána már nem, hanem lepedő alá tehető, eldobható védőt tettem a matracra, néha voltak balesetek, aztán volt egy visszaesés, mikor szinte minden este éjfél felé bepisilt. Akkor elkezdtem, hogy éjfélkor bementem hozzá a bilivel, rálültettem és pisilt szinte félálomban. Végülis ugyanezt csináltam, hogy kondicionáltam, hogy magától is felébredjen az ingerre - kb négy hónap alatt ezt el is értük: ha pisilnie kell, magától ébred és megy a wc-re. Most 4,5 éves.

   Törlés
 4. Nagyon érdekes és tanulságos volt, és természetesen megy a drukk!

  VálaszTörlés
 5. Itt Nemetorszagban 5 éves kor körül *várják* el..elötte az ejszakai bepisiles teljesen normalis..

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem is. Es meg a vedono szerint is.

   Törlés
  2. Nem szeretik 3 éves kor után, mert az oviban alvás miatt félnek. Én már tök nem emlékszem hogy volt, de gyorsan szobatiszták lettek a gyerekek, ennyi rémlik😊, na meg az, h az oviba kerüléssel muszáj volt az éjszakai pelenkátlansággal is próbálkozni.

   Törlés
  3. Hat az enyem itthon pelus an alszik az oviban meg nem. De en nem gondoltam tul ezt a kerdes.

   Törlés
  4. Hát ha az oviban nem szólnak érte, az oké, de a gyerekeimet kiscsoportban haza akarták küldeni délután, mondván, h bepisilhetnek. Aztán valahogy megkegyelmeztek, a gyerekek meg szerencsére gyorsan leszoktak a pelenkáról.

   Törlés
  5. Az oviban nem is tudjak. Ott nem vesz pelust itthon igen.
   Az en gyerekem pelusba kakil. De az oviban nem kakil. Igy nem tudjak sot semmi kozuk hozza. Mar egy ideje abbahagytam hogy barmifele elmaradast vagy problemat akar ovonovel akar vedonovel megosszak. Az elejen nem tartottam be ezt a tanacsot es rengeteg problema volt belole.
   Most azt mondom semmi kozuk hozza.
   Az mas dolog hogy otthon foglalkozunk egy problemaval ha annak gondoljuk de az ovodanak nem kotom az orrara.

   Törlés
  6. Abban az oviban ahova mi jartunk, volt egy csomo alvas alatt konstans még bepisilo gyerek. Semmi problemat nem csinaltak ebbol. A kisebbik fiamnak kakiparaja volt, o 4 évesen es 4 honaposn volt hajlandó először wc-be pottyantani, szóval a kiscsoportot kijarta oviban kakilas nélkül...

   Törlés
  7. Hát, a gyerekeim ovijában ebből bizony ügyet csináltak, de örömmel hallom, h máshol ez nem gond. Mondjuk nekünk a szobatisztaság pikk-pakk ment, bár volt még egy darabig pelenkába kakilás, néha éjjel bepisilés, de összességében nem volt vele gond.(ugyanilyen még a fogzás: nálunk kb fel sem tűnt, h foguk nőtt). Asszem mázlisták vagyunk.

   Törlés
 6. Kissmajom is kicsivel négy éves kora utánra lett csak bombabiztosan ágytiszta, mi egyáltalán semennyire nem foglalkoztunk ezzel, mert nem akartam vele stresszelni - még miután szinte teljesen balesetmentes lett, akkor is adtam rá bugyipelust néhány plusz hónapig, hogy ha esetleg mégis becsurran, ne élje meg kudarcként.
  Az elején volt mondjuk havi egy, most meg olyan három-négyhavonta egy éjjeli bepisi, mindig olyankor amikor nagyon sokat iszik lefekvés előtt és hullafáradt (nem alszik délután plusz későn kerül ágyba).
  Oviban is volt néha baleset, de aranyosan kezelték, diszkréten ölöztették át, hogy nehogy kinevetés legyen a vége. Még az hiányzott volna, hogy beszóljanak, miután az ágyneműt én vittem/mostam...

  VálaszTörlés